Bruchetta

Dela en ciabatta och ugnsrosta tills den blir frasig. Skala en vitlöksklyfta och gnid på brödet. Lägg på hackade tomater, basilika och rödlök.
Italiensk tallrik

Auberginerullar med tomat och mozzarella:
Skär en aubergine i tunna skivor. Lägg på en bricka och strö över salt och låt stå i ca 15 minuter. Torka av skivorna och stek i en panna tills de blivit mjuka. Lägg på hackad tomat och en bit mozzarella. Rulla ihop.
Lägg på en tallrik med ruccola och en caprese sallad. Skvätt över lite balsamicovinäger.
Tomatsallad
4 finhackade tomater
1 liten rödlök, finhackad
1 msk finhackad färsk basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
Salt och peppar
Blanda ihop allt och servera tillsammans med falukorv och potatismos smaksatt med gräslök.

Biff lindstöm
500 g blandfärs
4 äggulor
Ca 8 hackade inlagda rödbetor
4 msk kapris
Arbeta ihop färsen med ovanstående ingredienser. Smaksätt med salt och peppar. Forma biffar som steks i smör.
Ugnsstekt potatis:
6 stora potatisar
Hackad rosmarin
Lite rapsolja
Halvera potatisarna och lägg på en plåt. Strö över rosmarin, salt och peppar. Ringla över lite rapsolja. Stek i ugnen tills de är gyllenbruna.
Sås:
1 morot
1 bit rotselleri
1 schalottenlök
1 msk smör
½ msk balsamvinäger
½ dl soja
1 msk kalvfond
1 ½ dl vatten
Skala morot och rotselleri. Skär i bitar och stek i smör tills de blir mjuka. Häll i vinäger, soja, fond och vatten. Koka sakta några minuter. Sila bort grönsakerna och reducera såsen. Rör ner en klick smör och smaka av.
Servera biffarna tillsammans med potatis, sås och gröna bönor.

Salsa
3 tomater
1⁄2 rödlök
2 salladslökar
1 chili
pressad saft av 1 lime
finhackad persilja
Dela, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Strimla salladslökarna. Kärna ur och finhacka chilin.
Lägg tomat, lök och jalapeno i en skål. Häll på limesaft blanda om. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
Servera som tillbehör till tacosen.

Mannerströms räksoppa
600 g räkor
1 finhackad gul lök
en bit fänkål, tärnad
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
3 dl grädde
en skvätt konjak
dill
Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt. Fräs räkskalen i olivolja i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljong och vin, låt sjuda 10-12 minuter. Sila och häll i kvarvarandebuljon i kastrull. Häll i grädden och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och en skvätt konjak.
Lägg räkorna tillsammans med dill i sopptallrik. Häll över soppa. Servera tillsammans med ostgratinerad
baugette.

Matig macka

Rotmos med svampfräs

Fläskkotlett med champinjonsås
Hacka champinjoner. Finhacka löken. Fräs i smöret. Häll över vinet och därefter grädden. Låt småputtra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan.

Kycklinglasange

Risonisallad
sallad
kokt risoni
ägg
tärnad kasler
tärnad ost
tomat
gurka
purjolök
paprika
dressing :
2 dl gräddfil
1 msk majonäs
2 tsk chilisås
salt, peppar
Blanda ihop sallad och servera med dressing och en skiva knäckebröd.

Fiskgryta
400 gram torsk (tinad eller färsk)
2 bananschalottenlök
3 dl fiskbuljong
3 msk hummerfond
2 dl vitt vin
½ pressad citron
1 burk hela tomater
2 potatisar
1 morötter
1 palsternackor
1 liten purjolök
1 paprika
1 liten fänkål (strimlor)
sugar snaps
1 chili
1 dl grädde
Skär, potatis, morötter, palsternacka, paprika och purjolök i mindre bitar. Finhacka schalottenlök, fänkål och chili.
Fräs schalottenlök i en klick smör. Häl över buljongen, fonden och vin. Pressa i citron och slå i burken med tomater. Koka upp och sänk värmen. Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och purjolök. Låt puttra 10 minuter. Lägg i fänkål, sugarsnaps och chili. Låt puttra 5 min till.
Tillsätt grädden, krydda med örtsalt, svartpeppar. Lägg i fiskkuber och koka 5 minuter.
Biffteki med klyftpotatis och tzatziki
500 g nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
2 tsk torkad oregano
finhackad persilja
1 finhackad röd chili
100 g smulad fetaost
klyftpotatis
Blanda ihop alla ingredienserna. Forma biffar. Bryn dem i en stekpanna på medelsvagvärme.
Servera tillsammans med klyftpotatis, sallad och tzatziki.

Omelett med svampstuvning
Till en portion behövs:
5 skogschampinjoner
1 schalottenlök
1 msk smör
lite mjöl
en liten bit ädelost
1 dl grädde
2 ägg
2 msk vatten
Skiva svamp och lök. Stek i smör. Pudra över lite mjöl och späd sedan med grädden. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med lite vitpeppar.
Blanda ihop ägg och vatten och smaksätt med örtsalt.
Servera omeletten med svampstuvningen.

Tonfisksallad
2 ägg
150 g haricots verts
2 tomater
1 rödlök
1 burkar tonfisk i vatten
Oliver
Sallad

Fläskfilé i kantarellsås
Till detta behövs:
1 fläskfile
kantareller
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
en ask cantadou med kantarellsmak
1 msk kantarellfond
1 msk soja
hackad persilja
pasta
Putsa fläskfilén och skär i bitar. Bryn i en stekpanna tillsammans med kantarellerna. Salta och peppra. Rör ner crème fraiche, kantarellost, vatten fond, soya och låt sjuda. Strö över hackad persilja.
Servera tillsammans med pasta.

Lökbiffar med rotmos
2 morötter
200 g kålrot
600 g potatis
2 hönsbuljongtärningar
1 msk smör
1/2 msk senap
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
ca 500 g blandfärs
1 msk dijonsenap
1/2 dl rostad lök
Skala morötter, kålrot och potatis. Skär i bitar och koka i vatten med buljongtärningarna tills rotfrukterna är mjuka.
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla någon minut. Blanda färs, salt, peppar, senap och den rostade löken. Forma till biffar och stek i olja i ca 5 minuter på varje sida.
Häll av rotfrukterna och spara lite av kokvattnet. Stöt rotfrukterna med lite av kokvattnet. Rör ner smöret. Smaka av med senap, salt och peppar.
Servera biffarna med senap och inlagd gurka.

Currytorsk
3 dl matlagningsgrädde
1 msk med curry
hackad persilja
några cocktailtomater
Börja med att koka riset. Skär tinad fisk i mindre bitar. Hetta upp en penna och lägg i en klick smör. Fräs curry och cayennepeppar. Skiva löken och blanda i. Späd med grädde och eventuellt lite vatten.
När riset börjar bli klart, lägg ner fisken. Låt sjuda tills fisken är klar. Strö över persilja och delade tomater.
Tillaga de frysta grönsakerna och blanda med riset.

Broccolisoppa
1 dl mjölk
8 dl vatten
2 påsar varma koppen med smaken broccoli och ost
2 vitlöksklyftor
Örtsalt, peppar, chili explosion
parmesanost

Skölj och skiva purjolöken.
Koka upp vattnet och rör ner varma koppen pulvret. När den löst sig lägg ner purjolöken och broccolin. Späd med mjölken. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter

Mixa slätt med en stavmixer. Pressa i vitlöken och smaka av med örtsalt, chili och peppar.
Låt koka upp.
Servera med riven parmesan.

Enchiladas
Till 4 stora portioner:
8 tortilla
500 gram nötfärs
2 morötter, rivna
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, rivna
2 dl creme fraiche, chili/paprika
1 burk tacosås
2 tomater, skivade
½ dl riven ost
Bryn färsen i lite olja. Skala och riv morötterna. Skala och hacka löken och riv vitlöken. Tillsätt i pannan och låt allt steka ihop någon minut. Tillsätt creme fraiche och låt puttra på svag värme.
Lägg på färsfyllningen på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över tacosåsen, tomaterna och toppa med riven ost. Gratinera i ca 15 i 220 grader.
Servera med sallad och guacamole

Chorizopasta
Till 4 portioner:
3 chorizokorvar
2 creme fraiche chili och paprika
1 dl vatten
1 paprika,
1 knipplök
hackad bladpersilja
4 portioner pasta
Börja med att koka pastan.
Slanta korvarna och hacka paprika och lök. Fräs korven och tillsätt löken och paprikan. Späd med creme fraiche och vatten. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan.
Servera tillsammans med pasta.

Kyckling satay

Ljummen potatissallad med köttfärsbiffar

Flädersockerkaka
50 g smör
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vanilsocker
3 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl flädersaft (koncentrerad)
Smörj och bröa en form som rymmer 1 ½ liter.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saften i en fin stråle mot slutet av vispningen. Tillsätt mjölet som blandats med bakpulver och vaniljsocker varvat med smöret. Rör ihop till en slät smet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Krämig tortellini
1 champinjoner, skivad
1 paket rökt skinka, strimlad
1 knipplök
1 paprikor, bitar
1 burk crème fraiche, franska örter
Gräslök och persilja, hackad
Tortellini
Riven prästost
Fräs svampen och skinkan i lite smör. Blanda sedan ner lök och paprika. Häll i crème fraiche. Låt puttra ihop en liten stund. Rör ner osten och örterna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Soppa med sojabönor

Kasslerpaj
Till 8 portioner:
1 dl dinkelmjöl med fullkorn
3 dl vetemjöl
100 g smör
75 g färskost
Blanda mjölet med bitar av smör och kör ihop till smulor. Tillsätt färskosten och kör tills det bildats en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter.
300 g kassler
1 purjolök
1 paprika
3 dl lagrad ost
Tärna kassler och paprika samt skiva purjolöken.
3 ägg
2 dl creme fraiche gärna smaksatt med vitlök och örter
Vispa samman ägg och creme fraiche. Salta och peppra. Lägg kassler, paprika och lök i det gräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Servera tillsammans med ärtskott.
