Bruchetta

 

 

Dela en ciabatta och ugnsrosta tills den blir frasig. Skala en vitlöksklyfta och gnid på brödet. Lägg på hackade tomater, basilika och rödlök.

Italiensk tallrik

 

 

Auberginerullar med tomat och mozzarella:

Skär en aubergine i tunna skivor. Lägg på en bricka och strö över salt och låt stå i ca 15 minuter. Torka av skivorna och stek i en panna tills de blivit mjuka. Lägg på hackad tomat och en bit mozzarella. Rulla ihop.

Lägg på en tallrik med ruccola och en caprese sallad. Skvätt över lite balsamicovinäger.

Tomatsallad

4 finhackade tomater

1 liten rödlök, finhackad

1 msk finhackad färsk basilika

1 finhackad vitlöksklyfta

Salt och peppar

 

Blanda ihop allt och servera tillsammans med falukorv och potatismos smaksatt med gräslök.

 

 

 

 

Biff lindstöm

 

500 g blandfärs

4 äggulor

Ca 8 hackade inlagda rödbetor

4 msk kapris

 

Arbeta ihop färsen med ovanstående ingredienser. Smaksätt med salt och peppar. Forma biffar som steks i smör.

 

Ugnsstekt potatis:

6 stora potatisar

Hackad rosmarin

Lite rapsolja

 

Halvera potatisarna och lägg på en plåt. Strö över rosmarin, salt och peppar. Ringla över lite rapsolja. Stek i ugnen tills de är gyllenbruna.

 

Sås:

1 morot

1 bit rotselleri

1 schalottenlök

1 msk smör

½ msk balsamvinäger

½ dl soja

1 msk kalvfond

1 ½ dl vatten

Skala morot och rotselleri. Skär i bitar och stek i smör tills de blir mjuka. Häll i vinäger, soja, fond och vatten. Koka sakta några minuter. Sila bort grönsakerna och reducera såsen. Rör ner en klick smör och smaka av.

Servera biffarna tillsammans med potatis, sås och gröna bönor.

 

Salsa

3 tomater

12 rödlök

2 salladslökar

1 chili

pressad saft av 1 lime

finhackad persilja

Dela, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Strimla salladslökarna. Kärna ur och finhacka chilin.

Lägg tomat, lök och jalapeno i en skål. Häll på limesaft blanda om. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.

Servera som tillbehör till tacosen.

 

 

Mannerströms räksoppa

600 g räkor

1 finhackad gul lök

en bit fänkål, tärnad

1 tsk tomatpuré

6 dl fiskbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

en skvätt konjak

dill

 

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt. Fräs räkskalen i olivolja i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljong och vin, låt sjuda 10-12 minuter. Sila och häll i kvarvarandebuljon i kastrull. Häll i grädden och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och  en skvätt konjak.

Lägg räkorna tillsammans med dill i sopptallrik. Häll över soppa. Servera tillsammans med ostgratinerad

baugette.

 

 

 

Matig macka

 
 
Macka bestående av färskost smaksatt med pepparrot, skivat ägg, skalade räkor, dill, purjolök och paprika.

Rotmos med svampfräs

Till 4 portioner:
 
500g kålrot
200g morot
500g potatis
500g svamp
1 liten purjolök
sojabönor
 
Tillbehör: korv
 
Skala kålrot,morot och potatis. Skär i mindre bitar. Koka morot och kålrot i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Lägg därefter i potatisen och koka 15 minuter till. Häll av nästan allt spad. Mosa rotfruterna med en elvisp.  Tillätt lite smör och smaka av med salt och peppar.
 
Koka sojabönorna enligt förpackningen. Skiva svamp och purjolök och fräs i en klick smör. Blanda i sojabönorna.
 
Servera rotmoset och svampfräset med stekt korv.
 
 
 
 

Fläskkotlett med champinjonsås

Till 4 portioner:
 
4 tjocka skivor fläskkotlett (ca 700g)
1 morot
1 bit rotselleri
2 gula lökar
1 bit purjolök
1 liter köttbuljong
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
torkad timjan
 
Salta och peppra kotletterna. Bryn i en klick smak tills de fått fin färg, gärna i en gjutjärnsgryta. Skala och skär rotrfrukterna samt löken i bitar. Tillsätt i grytan med köttet. Häll över buljong, lagerblad, vitpepparkorn och timjan. Koka upp och låt sjuda på svag värme i ca 60 minuter.
 
Sås:
300 g champinjoner
 2 schalottenlökar
2 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
Hackad persilja

Hacka champinjoner. Finhacka löken. Fräs i smöret. Häll över vinet och därefter grädden. Låt småputtra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan.
 
Servera köttet med såsen och ugnsbakade rotfrukter.
 
 

Kycklinglasange

Till 4 portioner:
 
1 pkt färska lasagneplattor
400g kycklingfärs
1 gul lök
2 morötter
2 palsternackor
1 hackade vitlöksklyftor
 3 msk tomtpuré
1 burk krossade tomater
1 finhackad chili
1 msk kycklingfond
4 dl mjölk
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 msk riven parmesanost
 
Hacka lök, riv motrötterna och tärna palsternackorna. Stek i lite olivolja tillsamans med vitlöken. Tillsätt kycklingfärs, chili och tomatpuré. Låt bryna tills färsen är klar. Slå i fond och tomatkross.Småputtra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Gör ostsåsen genom att smälta smör och pudra över vetemjöl. Späd med mjölken och låt sjuda sig tjock. Smaksätt med osten och salt och peppar.
 
Varva kycklingsåsen, lasagneplattorna och ostsåsen. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
 
Servera tillsammans med stekt broccoli, paprika och svamp.
 
 
 

Risonisallad

 
 

sallad
kokt risoni
ägg
tärnad kasler
tärnad ost

 

tomat

 

gurka

 

purjolök

 

paprika

 

 

 

dressing :
2 dl gräddfil
1 msk majonäs
2 tsk chilisås
salt, peppar

 

Blanda ihop sallad och servera med dressing och en skiva knäckebröd.

 

 
 
 

 

 
 

Fiskgryta

400 gram torsk (tinad eller färsk)
2 bananschalottenlök  
3 dl fiskbuljong
3 msk hummerfond
2 dl vitt vin
½ pressad citron
1 burk hela tomater
2 potatisar
1 morötter
1 palsternackor
1 liten purjolök

1 paprika  
1 liten fänkål (strimlor)
sugar snaps
1 chili
1 dl grädde

Skär, potatis, morötter, palsternacka, paprika och purjolök i mindre bitar. Finhacka schalottenlök, fänkål och chili.

Fräs schalottenlök i en klick smör. Häl över buljongen, fonden och vin. Pressa i citron och slå i burken med tomater. Koka upp och sänk värmen. Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och purjolök. Låt puttra 10 minuter. Lägg i fänkål, sugarsnaps och chili. Låt puttra 5 min till.

Tillsätt grädden, krydda med örtsalt, svartpeppar. Lägg i fiskkuber och koka 5 minuter.
 
 

Biffteki med klyftpotatis och tzatziki

500 g nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
2 tsk torkad oregano
finhackad persilja

1 finhackad röd chili
100 g smulad fetaost

klyftpotatis

Blanda ihop alla ingredienserna. Forma biffar. Bryn dem i en stekpanna på medelsvagvärme. 

Servera tillsammans med klyftpotatis, sallad och tzatziki. 

 

 

Omelett med svampstuvning

 

Till en portion behövs:
5 skogschampinjoner
1 schalottenlök
1 msk smör

lite mjöl
en liten bit ädelost
1 dl grädde
2 ägg
2 msk vatten


Skiva svamp och lök. Stek i smör. Pudra över lite mjöl och späd sedan med grädden. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med lite vitpeppar.

Blanda ihop ägg och vatten och smaksätt med örtsalt. 

Servera omeletten med svampstuvningen.

 

 

Tonfisksallad

2 ägg

150 g haricots verts

2 tomater

1 rödlök

1 burkar tonfisk i vatten

Oliver

Sallad

 

 

Fläskfilé i kantarellsås

 

Till detta behövs:


1 fläskfile
kantareller
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
en ask cantadou med kantarellsmak
1 msk kantarellfond
1 msk soja

hackad persilja
pasta

Putsa fläskfilén och skär i bitar. Bryn i en stekpanna tillsammans med kantarellerna. Salta och peppra. Rör ner crème fraiche, kantarellost, vatten fond, soya och låt sjuda. Strö över hackad persilja.

Servera tillsammans med pasta.

 

 

Lökbiffar med rotmos

Ingredienser:

2 morötter

200 g kålrot

600 g potatis

2 hönsbuljongtärningar

1 msk smör

1/2 msk senap

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

ca 500 g blandfärs

1 msk dijonsenap

1/2 dl rostad lök

Skala morötter, kålrot och potatis. Skär i bitar och koka i vatten med buljongtärningarna tills rotfrukterna är mjuka.

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla någon minut. Blanda färs, salt, peppar, senap och den rostade löken. Forma till biffar och stek i olja i ca 5 minuter på varje sida.

Häll av rotfrukterna och spara lite av kokvattnet. Stöt rotfrukterna med lite av kokvattnet. Rör ner smöret. Smaka av med senap, salt och peppar.

Servera biffarna med senap och inlagd gurka.

 
 
 

Currytorsk

Till 3 portioner:
 
3 bitar torsk
3 dl matlagningsgrädde
1 msk med curry
1 knipplök
cayennepeppar
hackad persilja
några cocktailtomater
ris
Fryst mix, Broccoli Mexicana

Börja med att koka riset. Skär tinad fisk i mindre bitar. Hetta upp en penna och lägg i en klick smör. Fräs curry och cayennepeppar. Skiva löken och blanda i. Späd med grädde och eventuellt lite vatten.
När riset börjar bli klart, lägg ner fisken. Låt sjuda tills fisken är klar. Strö över persilja och delade tomater.

Tillaga de frysta grönsakerna och blanda med riset.

 

 

Broccolisoppa

 
1 påse fryst broccoli
1 purjolök

1 dl mjölk
8 dl vatten

2 påsar varma koppen med smaken broccoli och ost
2 vitlöksklyftor

Örtsalt, peppar, chili explosion
parmesanost

 


Skölj och skiva purjolöken.

Koka upp vattnet och rör ner varma koppen pulvret. När den löst sig lägg ner purjolöken och broccolin. Späd med mjölken. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter

 


Mixa slätt med en stavmixer. Pressa i vitlöken och smaka av med örtsalt, chili och peppar.
Låt koka upp.

Servera med riven parmesan.

 

Enchiladas

Till 4 stora portioner:
8 tortilla
500 gram nötfärs
2 morötter, rivna
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, rivna

2 dl creme fraiche, chili/paprika
1 burk tacosås
2 tomater, skivade
½ dl riven ost


Bryn färsen i lite olja. Skala och riv morötterna. Skala och hacka löken och riv vitlöken. Tillsätt i pannan och låt allt steka ihop någon minut. Tillsätt creme fraiche och låt puttra på svag värme.

Lägg på färsfyllningen på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över tacosåsen, tomaterna och toppa med riven ost. Gratinera i  ca 15 i 220 grader.


Servera med sallad och guacamole

 

 

Chorizopasta

Till 4 portioner:

3 chorizokorvar

2 creme fraiche chili och paprika

1 dl vatten

1 paprika,

1 knipplök

hackad bladpersilja

4 portioner pasta

 

Börja med att koka pastan.

Slanta korvarna och hacka paprika och lök. Fräs korven och tillsätt löken och paprikan. Späd med creme fraiche och vatten. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan.


Servera tillsammans med pasta.

 

 

Kyckling satay

 
Till 2 portioner:
 
300 g kyckling
1/2 dl soja
1/2 tsk sambal oelek
riven ingefära
 
Sås:
1 dl vatten
100g jordnötssmör
 
Salsa:
gurka
1 salladslök
100g mango, tärnad
1/2 pressad lime
persilja, hackad
 
Strimla kycklingen. Blanda, soja, sambal oelek, ingefära och marinera kycklingen i 15 minuter.
 
Koka upp vatten och jordnötssmör. Värm försiktigt och smaksätt med lite av ingredienserna till marinaden. Stek kycklingen,
 
Blanda ihop tärnad gurka, salladslök, mango, lime och persilja. Servera tillsammans med kycklingen och såsen.
 
 

Ljummen potatissallad med köttfärsbiffar

Till 4 portioner:
 
500g nötfärs
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
salt, peppar och paprikapulver
hackad persilja
800g färskpotatis
1 liten purjolök
8 soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
 
Blanda färs, vatten, pressad vitlök, persilja, kryddorna. Forma biffar och stek i en klick smör.
 
Skrubba och koka potatisen. Dela den i mindre bitar. Strimla purjolök och soltorkade tomater. Blanda med potatisen och creme fraichen.
 
Servera med biffarna och sallad.
 
 
 
 

Flädersockerkaka

50 g smör

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vanilsocker

3 ägg

1 ½ dl socker

1 ½ dl flädersaft (koncentrerad)

Smörj och bröa en form som rymmer 1 ½ liter.

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saften i en fin stråle mot slutet av vispningen. Tillsätt mjölet som blandats med bakpulver och vaniljsocker varvat med smöret. Rör ihop till en slät smet.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

 

 

Krämig tortellini

 2 portioner

1 champinjoner, skivad
1 paket rökt skinka, strimlad
1 knipplök
1 paprikor, bitar
1 burk crème fraiche, franska örter
Gräslök och persilja, hackad
Tortellini
Riven prästost

Fräs svampen och skinkan i lite smör. Blanda sedan ner lök och paprika. Häll i  crème fraiche. Låt puttra ihop en liten stund. Rör ner osten och örterna. Smaka av med salt och svartpeppar. 
 
Koka tortellinin och rör ner i såsen.
 
 
 

Soppa med sojabönor

 Till 2 portioner:
 
1/2 purjolök
150 g rotselleri
3 dl mjölk
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
200g sojabönor
 
Skiva purjolöken. Skala och tärna rotsellerin. Fräs purjo och rotselleri i en kastrull med en klick smör. Tillsätt mjölk, vatten, buljong och sojabönor. Koka i 10 minuter. Mixa soppan slät.
 
Servera med bröd.
 
 
 

Kasslerpaj

Till 8 portioner:

 

1 dl dinkelmjöl med fullkorn

3 dl vetemjöl

100 g smör

75 g färskost

 

Blanda mjölet med bitar av smör och kör ihop till smulor. Tillsätt färskosten och kör tills det bildats en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter.

 

300 g kassler

1 purjolök

1 paprika

3 dl lagrad ost

Tärna kassler och paprika samt skiva purjolöken.

3 ägg

2 dl creme fraiche gärna smaksatt med vitlök och örter

 

Vispa samman ägg och creme fraiche. Salta och peppra. Lägg kassler, paprika och lök i det gräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Servera tillsammans med ärtskott.

 

 
RSS 2.0