Krämig broccolisoppa

4 portioner:

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 palsternackor

2 broccoli (

2 msk smör

1 dl matlagningsgrädde

2 msk vitvinsvinäger

1 grönsaksbuljongtärning

5 dl vatten

salt och peppar

50 g mjukost med smak av ädelost

 

 

Skala  och hacka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den i skivor. Dela broccolin i mindre buketter.

 

Fräs lök, vitlök och den skivade palsternackan i smöret i en kastrull ca 3 minuter.

Tillsätt grädde, vinäger, buljongtärning, vatten och broccoli.

Låt koka under lock ca 15 minuter.

 

Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner mjukosten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.

 

Servera med knäckesticks och mjukost.

 

 

Mangomargarita

Till 1 glas:
frusen mango
2 cl Tequila
1 cl cointreau
färskpressad apelsinjuice

Mixa halvtinad mango. Blanda med tequila och cointreau. Häll i glas och fyll på med färskpressad apelsinjuice.
 
 
 

Brunch-tips

 

 

 
 
 

Stekt bacon och stekta skogschaminjoner tillsammans med kavring med stek ägg. Till detta rucola och tomater.

Varmrökt lax med tabouleh

Till 4 portioner:

 

150 g bulgur

1 knippe rädisor

En bit gurka

Körsbärstomater

1 rödlök

Slätbladig persilja

Dill

Lite citronsaft

 

4 portioner lax

 

Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.

Skiva rädisorna tunt, tärna gurkan och hacka tomaterna.

Hacka rödlöken fint. Hacka persilja och dill. Vänd ner allt hacket i den svalnade bulgurn.

Smaka av med salt och peppar. Pressa över lite citron för att få lite syra.

Servera tillsammans med laxen.

 

 

Chicken nuggets med currydipp

4 port ris
 
Nuggets:
4 kycklingfiléer
1 dl ströbröd
2 msk paprikapulver
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 msk olja
 
Currydipp:
2 dl gräddfil
1 msk curry
salt och peppar
 
gurk, morot, paprika
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Nuggets:
Skär kycklingfilé i mindre bitar. Blanda ströbröd, paprikapulver, salt och peppar.
Vänd kycklingbitarna i ströbrödet och stek i omgångar i oljan i en stekpanna tills kycklingen får fin färg. Lägg bitarna i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 5 minuter.

Currydipp:
Blanda gräddfilen med curry och smaka av med salt och peppar.
 
Skär gurkan, morot och paprika i stavar.
Servera nuggets med ris, currydipp och grönsaksstavar.
 
 
 

Ajvarjärpar

Till 4 portioner:
500 g nötfärs
1 ägg
salt, peppar, paprikapulver
3- msk ajvar relish (stark)
 
2 dl  turkisk yougurt
1 pressad vitlöksklyfta
2-6 msk ajvar relish (stark)
 
Blanda nötfärs, ägg, kryddor och ajvar. Forma järpar som steks i lite olja och smör.
 
Rör ihop yoghurt, vitlök och ajvar. Servera tillsammans med potatismos och inlagda gurkor.
 
 
 

Variant på boeuf bourguignon

Till 6 portioner:

 

800 g grytbitar av nötkött

2 gula lökar

1 paket bacon

7 dl rött vin

1 burk passerade tomater

2 msk kalv fond

1 msk smoke-essens

4 morötter

3 vitlöksklyftor

20 steklökar

2 lagerblad

Timjan

250 g skogschampinjoner

Persilja

 

Brynt köttet i lite smör i en gryta.  Skala de två gula lökarna och en morot. Hacka dem i lite grövre bitar. Låt steka med i köttet. Lägg i krossad vitlök. Häll över vinet, fonden och passerade tomater. Krydda med timjan och lagerblad. Låt sjuda långsamt i minst 2 h.  Rör om då och då.

 

Hacka baconet i bitar och knaperstek. Skala de kvarvarande morötterna och skär i slantar. Skala steklöken och skiva champinjonerna. Stek allt lite hastigt och häll sedan i grytan. Häll i smoke-essensen. Smaka av med salt  och peppar.

 

Hacka persiljan och strö över. Servera med kokt potatis.

 

 

Rabarbermartini

4 glas

 

300 g rabarber

½ liter vatten

2 dl socker

1 citron

12 cl gin

12 cl martini

 

Ansa rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, saften från citronen och sockret.  Koka upp och låt koka i ca 20 minuter.

 

Sila blandningen och låt svalna. Frys den i ca 2 h så att konsistensen blir som granitée.

 

Blanda gin och martinin. Fördela i fyra glas. Fördela därefter den frusna rabarbersaften och rör om.

 

 

Clubsandwich med coleslaw

4 portioner

 

Stekt kyckling

Stekt bacon

Tomat

Sallad

Fullkornsbröd

Majonnäs

Stark senap

 

Montera mackorna och skär på diagonalen.  Servera med coleslaw bestående av vitkål, morot, röd lök, matyoghurt och en klick majonnäs.

 

 

Strimlad skinkstek i gräddig sås

Till 4 portioner:
 
500 gram skinkstek
1 frp cantadou 4 peppar
8 dl buljong
1 gul lök
champinjoner
lite matlagningsgräde
 

Strimla skinksteken och fräs i lite smör. Hacka löken och tillsätt tillsammans med skivade champinjoner. Rör i färskosten och späd med buljongen. Låt koka ihop och tillsätt lite grädde. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med råstekt potatis.
 
 
 
RSS 2.0