Morotssoppa med sting

500 g morötter

1 röd paprika

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 bit ingefära

6 dl vatten

1 burk krossade tomater

3 msk kycklingfond

1 dl matlagningsgrädde

Hackad persilja

 

Skala morötterna och skär i skivor. Hacka paprika, vitlök, ingefära och chili. Stek tillsammans med morötterna i olivolja. Tillsätt vatten, tomatkross och fond. Låt koka under lock i ca 15 minuter. Mixa soppan slät. Späd med lite grädde och toppa med hackad persilja.

 

 

Kycklinggryta med ädelost

 

Till 4 portioner:

500 g kycklingfiléer

2 1⁄2 dl matlagningsgrädde

1 msk kycklingfond

1 tsk krossad rosépeppar

1 msk svartvinbärssaft

2 tsk kinesisk soja

En bit gräddädelost

Färsk rosmarin

 

Skär kycklingen i bitar och bryn dem i smör i en stekpanna. Tillsätt grädde, fond, rosépeppar, svartpeppar, saft och soja. Låt koka under lock ca 10 min. Smula ner osten och se till så den smälter i såsen. Finhacka rosmarinen och strö över.

 

Servera tillsammans med bulgur.

 

 

Asiatisk laxsoppa

Här kommer ett recept på en soppa med sting i!

 

Till 4 portioner behövs:

400 laxfilé

1 purjolök

en bit färsk ingefära

10 dl fiskbuljong

1 msk hummerfond

2 tsk sambal oelek

1 burk kokosmjölk

1 frp snabbnudlar med räksmak

1 lime

1 påse färsk spenat

 

Tärna tinad eller färsk laxfilé. Skiva purjolöken och riv ingefäran. Stek fräs i klick smör. Krydda med salt och peppar. Späd med buljong och tillsätt fond och sambal oelek. Låt puttra ihop.

 

Häll i kokosmjölken och puttra ytterligare några minuter. Lägg i nudlarna och tillaga tillsammans med kryddpåsen. Smaka av med pressad lime.

 

Lägg i laxbitarna och grovhackad spenat. Sjud några minuter.

 

 

Kräftsallad

 

En lätt sallad bestående av krätftsjärtar, bladspenat, tomater, purjolök och slantade morötter.
 
Dressingen består av lätt creme fraiche blandat med hackad dill, citronsaft och citronpeppar samt örtsalt.
 
 
 
 
 

Spätta med romsås

Panerad spättafilé (fryst)

 900 g fast potatis

dill

gurka

2 dl crème fraiche

75 g röd caviar

 

Grovhacka dillen. Skala och tärna gurkan.

Blanda crème fraiche med caviar och dill. Smaksätt med salt och peppar.

Blanda gurkan med dillen.

Stek fisken och koka potatisen. Servera fisken med potatis, romsås och gurktärningar.

 

 

Blomkål och broccolisoppa

Till detta behövs:

  • 400 g broccoli
  • 400 g blomkål
  • 1 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • ca 1 dl grädde
  • 300 g chorizo

 

Dela broccoli och blomkål i mindra bitar. Koka mjuka i vatten tillsammans med två hönsbuljongtärningar. Det tar ca 10 minuter. Häll av lite av vattnet men spara resten och mixa med stavmixer. Smaka av med grädde, salt och peppar. Låt allt koka upp och småputtra några minuter.

Skiva korven och stek. Servera tillsammans medsoppan.

 

 

Jordnötskakor

 

20 st

125 g smör

150g grovmalet jordnötssmör

2 ¾ dl socker

1 ägg, lätt uppvispat

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

75 g jordnötter, hackade

Vispa ihop smör och jordnötssmör. Tillsätt sockret lite i taget tills det blir en jämn smet. Tillsätt ägget, lite i taget.

 

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner i jordnötssmeten. Tillsätt jordnötterna och arbeta ihop till en smidig deg. Kyl degen i 30 minuter.

 

Värm ugnen till 190 grader. Forma degen till 20 kulor och lägg på plåt med lite mellanrum. Platta till lätt med handen. Grädda i 15 minuter. Låt kallna på galler.

 

 

Pestolax

Till 2 portioner:

2 laxfiléer
2 gula lökar
2 paprikor
1 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk pesto
en skvätt vin

Tillbehör:

sallad med fetaost

lättkokt sparris

 

Strimla lök och paprika och lägg i en ugnsform. Lägg på laxfiléerna och salta och peppra. Blanda grädde, creme fraiche, pesto, vin och häll över laxen.

Tillaga i ugnen i 180 rader i ca 30 min.

 

 

Oxfilé med potatisgratäng och kantarellsås

500 g oxfilé

 

Ca 900 g potatis

125 g färskost

4 dl matlagningsgrädde

2 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

1 purjolök

Riven ost

 

Kantareller

1 msk mjöl

2 dl matlagningsgrädde

1 msk kantarellfond

1 tsk soja

 

Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Blanda potatis och purjolök i en smord form. Smaksätt med salt och peppar. Värm färskosten, grädden, pressad vitlök, salt, peppar och buljongtärning. Låt bli varmt och att allt har blandat ihop sig. Häll över potatisen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 60 minuter.

 

Putsa filén och krydda med salt och peppar. Bryn i smör runt om. Låt sedan gå klart i ugnen till önskad temperatur.

Putsa svampen och stek i en rejäl klick smör. Rör i mjöl och späd sedan med grädde. Smaksätt med fond och soja. Låt puttra ihop.

 

 

Grekisk sallad

 

 

Detta är min favorit som jag aldrig tröttnar på!

 

Blanda ihop sallad, gurka, tomat, rödlök, paprika, oliver och fetaost. Smaksätt med massor av salladskrydda.

Asiatisk kyckling

 

3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
1 paprika
1 burk kokosmjölk

Cashewnötter


Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp. Tillsätt paprika och kokosmjölk. peppar. Servera med ris och cashewnötter.

 

 

Club sandwich

Till detta behövs:

6 st formbröd

aioli

senap

kruksallad

stekt bacon

skivad ost

tomat

salt och peppar

pommes frites

 

 

Rosta brödet i en torr stekpanna.

Stek baconen riktigt krispigt.

Bred på lite aioli på två av bröden. Lägg på sallad, bacon och ost.

Bred senap på två av bröden . Lägg på bröden på varsin av de andra bröden. Lägg på ost, bacon, tomat t och lägg ovanpå. Lägg på de sista brödskivorna och tryck ihop. Håll samman med ett grillspett. Dela dem sedan på diagonalen.

 

Servera med pommes och en klick aioli.

 

 

Snabba soppan

 

 

 

Om tiden inte räcker till är detta ett passande recept. Värm en förpackning Kelda toscansk tomatsoppa. Toppa med tärnad avokado och pumpakärnor.

Kyckling med fetaost

När det blev kyckling över blev det till en lätt lunch dagen efter. Denna gång med en ugnsstekt kyckling med en sallad med fetaost, gurka, paprika och rädisor tillsammans med italiensk salladskrydda.
 
 
 

Kycklingsallad

 

Ugnsstekt kyckling i bitar blev till en god sallad tillsammans med morötter, lök, edamerbönor, tomat och kidneybönor.
 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0