Renskavsgryta

4 port

 

800 g potatis

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

300 g kantareller

1 pkt renskav

Timjan

Viltfond

2 dl creme fraiche (smak kantarell och konjak)

1 msk dijonsenap

1 kruka persilja

 

Koka potatisen och låt ånga av.

Finhacka lök och vitlök. Bryn renskav, svamp, lök och vitlök. Tillsätt timjan, fond och creme fraiche. Späd eventuellt med mjölk eller vatten. Låt koka upp. Tillsätt senap och hackad persilja.

 

Servera med pressad potatis.

Köttbullssallad

 

 

2 portioner

Koka 120 g pasta. Blanda med 1 msk rapsolja, ½ msk vitvinsvinäger, ½ tsk franska örtkryddor, flingsalt , svartpeppar och chili explosion. Stek 10 halverade köttbullar. Blanda pasta, köttbullar, körbärstomater, gurka, majs och skivad rödlök.

Chili con carne med salsa

Till 4 portioner behövs:

 

1 lök

1 röd chili, hackad (behåll kärnorna om du vill ha hetta)

400 g nötfärs

1 bruk krossade tomater (Mutti)

1 burk kidneybönor

1 ½ dl köttbuljong

2 msk tomatpure

Chilipulver

Tortillas

 

Salsa:

1 tärnad avokado

1 dl majs

2 hackade salladslökar

½ lime (saften)

 

Stek hackad lök och chili i lite olja tills de har blivit mjuka. Tillsätt färsen och stek den smulig. Tillsätt tomater, bönor, buljong, tomatpure och chilipulver. Rör om och låt koka upp och låt sedan småputtra i ca 20 min.

 

Blanda ihop alla ingredienser till salsan och smaka av med salt och peppar.

 

Servera chilin med varma torillas och salsan.

Parmesanbiffar

4 portioner

 

500g nötfärs

1 ägg

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk hackad basilika

1 dl riven parmesanost

1 hackad lök

150 g körsbärstomater

1 knippe grön sparris

4 dl kokt bulgur

 

Börja med att koka bulgur enligt förpackningen. Blanda ihop färsen, ägg, vitlök, basilika, ost, salt och peppar. Forma biffar och stek ca 4 minuter på varje sida. Ta ur biffarna från pannan. Lägg ner lök och halverade tomater och fräs tills tomaterna mosar sig. Späd med lite vatten för att få en såsig konstistens. Lägg ner biffarna i tomatsåsen.

Koka sparrisen.

 

Servera med bulgur och sparris.

Diabloburgare

 

 

Hamburgare med bacon, sallad, tomat, lök, bacon och jalapeno.

Färsen är smaksatt med smoked hickory-marinad.

Äppel- och melondrink

Här kommer ett tips på en drink som man kan servera i tillbringare. Har man gäster så är detta perfekt.

 

Till ca 8 glas behövs:

 

2 gröna äpplen

½ honungsmelon

20 cl vodka

20 cl Sourz sour appel

1 liter mineralvatten

 

Använd en äppelurkärnare och kärna ur äpplena. Ta ut kulor med hjälp av ett kuljärn. Kärna ur melonen och ta ut kulor. Frys sedan kulorna tills de blivit genomfrusna.

 

Blanda vodka och Sourz i en kanna. Fyll på med mineralvatten och lägg i de frysta kulorna.

 

 

Till detta serverades finn crisp med räkost, lax och dillvippor.

Räk- och laxsoppa

2 portioner

 

250 g räkor med skal

1 lite hackad gul lök

1 msk tomatpure

½ dl vitt vin

3 dl vatten

En skvätt hummerfond

1 dl matlagningsgrädde

150 g laxkuber

dill

 

Servera med bröd:  (medelhavsbröd)

 

Skala räkorna och ställ dem kallt. Fräs skalen i olja några minuter. Tillsätt lök och fräs tills löken blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs några minuter under omrörning.  Häll i vinet, koka upp och tillsätt vatten och fond. Låt sjuda i ca 10 minuter. Sila bort skalen och tillsätt grädden. Låt puttra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner laxen och sjud någon minut. Rör ner hackad dil. Häll upp i tallrikar och strö över räkorna.

 

RSS 2.0