Kasslerpasta

Till 4 portioner behövs:

 

400 g kassler

1 gul lök

Champinjoner

1 burk krossade tomater

1 dl CF tomat/basilika

3 msk hackad basilika

Pasta

 

Koka pastan.

 

Strimla kasslern och hacka löken. Bryn i olivolja. Skiva champinjonerna och tillsätt.

Späd med tomatkrosser och creme fraichen. Låt puttra ihop.

 

Servera med pastan.

 

 

Korvgryta

Till 4 portioner:

 

900 g potatis

1 gul lök

1 förpackning korv

5 dl kycklingbuljong

3 dl matlagningsgrädde

1 msk Maizena

2 tsk dijonsenap

250 g broccoli

1 röd chili

 

Koka potatisen.

Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär korven i bitar. Dela broccolin i små buketter. Finhacka chillin. Fräs i olivolja i en stor kastrull. Rör ner buljong och grädde, låt det koka ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt det koka ca 5 minuter. Smaka av med senap, salt och peppar.

Servera med potatis.

 

Karibisk soppa

Ibland behöver det gå snabbt och då passar detta bra.

 

Värm en förpackning Keldas karibiska soppa. Blanda i tärnad lax och 2 dl frysta ärter. Låt komma upp i kok och strö därefter över skivad purjolök.

 

Servera gärna tillsammans med vitlöksbröd.

 

 

Japansk teriyaki

 

500 g skinkstek

teriyakikrydda

½ purjolök

2 msk sesamfrön

1 burk med teriyakisås

250 g sockerärter

Ris

 

Strimla köttet och smaksätt med kryddan. Stek i lite olja tills köttet får fin färg.

Strimla purjon och blanda i. Häll över såsen och låt koka ihop. Strö över sesamfrön.

 

Serva med ris och koka sockerärter.

 

 

Fiskgratäng

 

400 g fryst hackad spenat

1 dl ströbröd

1 dl riven parmesan

2 msk smält smör

4 sejfiléer

 

Ostsås:

2 msk smör

1 ½ msk vetemjöl

3 dl mjölk

1 dl riven ost

2 tsk grovkorning senap

 

Värm spenaten i en kastrull. Låt den rinna av så allt vatten försvinner.

Blanda ströbröd, parmesan och smör. Ställ åt sidan.

Lägg spenaten i en ugnsform. Lägg på fisken och krydda med salt och citronpeppar.

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med mjölken och låt koka upp under omrörning. Sjud ett par minuter. Rör ner riven ost och smaka av med senap, salt och peppar. Häll över ostsåsen över fisken. Toppa med ströbrödssmulorna. Gratinera i ugnen ca 25 minuter.

 

 

Köttfärssoppa

Mättande soppa som passar bra i vardagen.

1 gul lök

2 vitlökar

1 röd chili

400 g nötfärs

2 morötter

1 palsternacka

2 potatisar

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 köttbuljongtärning

7 dl vatten

 

Hacka lök, vitlök och chili. Bryn i en skvätt olivolja. Lägg i köttfärsen. Skala rotfrukterna och skiva. Blanda ner i grytan.

 

Klicka i tomatpurén och häll i de krossade tomaterna. Späd med vatten och buljong. Låt puttra i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med smörgås.

 

Hjortfilé med rotfruktsgratäng, rödvinssås och smörstekta kantareller

Vilken lyxmiddag detta blev!

Gratäng:

3 potatisar

3 palsternackor

2 morötter

En bit rotselleri

1 gul lök

4 dl matlagningsgrädde

1 vitlöksklyfta

Riven smakrik ost

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och löken. Skiva i tunna skivor. Blanda och lägg i en smord gratängform. Pressa i vitlöken och smaksätt med salt och peppar. Häll över grädden och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 h.

 

Rödvinssås:

3 dl rött vin

1 klyftad lök

Några kvistar rosmarin

3 dl viltfond

en klick smör

 

Häll rödvinet, löken och rosmarinen samt salt och peppar i en kastrull. Låt reducera till såsen börjar tjockna. Häll i fonden och låt koka ihop. Sila såsen. Montera ihop såsen med lite smör.

 

Hjortfilé:

Putsad hjortfilé

Finhackad rosmarin

 

Klappa in salt, peppar och rosmarin på köttet. Bryn runtom i smör. Låt köttet gå klart i ugnen tills den uppnår önskad innertemperatur. Jag lät köttet bli 62 grader. Ta ut och linda in i folie och låt vila i 10 minuter.

 

Stek kantarellerna i en klick smör. Servera tillsammans med köttet, rödvinssåsen och gratängen.

 

 

Laxburgare

500 g laxfiléer

3 schalottenlökar

2 msk gräslök

Cayennepeppar, salt och peppar

1 ägg

2 msk mjölk

 

Senapssås:

2 dl crème fraîche

1 msk dijon senap

Hackad gräslök

 

Råkostsallad:

2 morötter

paprika

1 rödlök

½ citron

 

1. Hacka löken. Lägg i lax, lök och kryddor och mixa till en grov smet. Blanda i ägg och grädde.


2. Smält smör i en stekpanna och klicka ut laxsmeten i klickar. Tryck till så att burgarna blir jämna och platta. Stek någon minut på varje sida.


3. Blanda créme fraiche med dijonsenap och hacka gräslök. Smaka av.

 

4. Riv morötter hacka paprika och blanda med tunt skivad rödlök och pressad citron.

 

 

 

Sparrissoppa


Jag tycker Keldas färdiga sparrissoppa är god och passar bra när man måste få maten klar snabb. Piffa upp den med kokt ägg och kokt sparris.

 

 

Drink

4 glas:

Is

1 ½ dl tropisk juice

12 cl vodka

8 cl bananlikör

3 dl Ramlösa mango

 

Mixa is, juice och alkohol. Fördela I fyra glas. Fyll upp med kolsyrat vatten.  

 

 

 
RSS 2.0