Chokladmousse

Testade Ekströms kylda chokladmousse. Visst var den smidig, men jag har definitivt smakat bättre mousse…

 Det man behöver göra är att vispa moussen med elvisp i tre minuter och sedan låta den stå kallt i 20 minuter.

 

 

Inte ens lite banan, grädde och strössel kunde liva upp denna efterrätt.

Macka med köttfärssås

 

Har man lite överbliven köttfärssås är det gott att lägga på en macka som man grillar i smörgåsjärnet.

 

Som tillbehör: tomatsallad och färsk ananas

Smörgås och smoothie

 

Ett litet frukosttips:

 

Smörgås med färskost, kokt skinka och riven morot. En snabb smoothie bestående av vaniljyoghurt, frusna blåbär och agavesirap. Till detta en grapefrukthalva.  

 

Lövbiffspasta

 

Till fyra portioner:

400 g lövbiff

1 gul lök

Champinjoner

1 Arla kökets skogsvamppanna

1 dl creme fraiche

parmesanost

 

Strimla köttet och bryn tillsammans med hackad lök och skivade champinjoner. Häll över en burk skogsvamppanna och creme fraiche. Låt puttra till köttet är mört.

 

 

Servera tillsammans med nykokt pasta, parmesan och paprika.

Feldt's bröd & konfekt

Igår åt vi en mysig lördagsfrukost med nygräddat bröd från bästa bageriet i stan. 
Valnötsbröd, lite smör och en god skiva ost och ett glas kallt äppeljuice. Enkelt men gott!
Eftersom det var lördag köptes även en nybakad kanelbulle som vi delade på :)

Crème brulee

Efter att ha varit på resande fot några dagar. Var det skönt att komma hem till någon som inte bara hade lagat mat till mig utan även gjort dessert!

 

Creme bruleé med kanderade limeskivor:

Currykorv

 

Till fyra portioner behövs:

 

400 g falukorv

1 purjolök

1 burk majs

1 burk krossade tomater

1,5 dl matlagningsgrädde

3 tsk curry

6 msk riven ost

 

Skiva korven i lite tjockare skivor. Strimla purjolöken och låt majsen rinna av. Lägg i majs och purjolök i en smord ugnsfast form. Blanda tomatkross, grädde, curry, salt och peppar.

Lägg korvarna i formen och häll över tomatblandningen. Strö över osten. Sätt in i ugnen i ca 20 min.

 

Servera tillsammans med potatismos.

 

Paprikafisk


Till detta behövs:

 

1 frysblock med vit fisk (tinad)

3 dl matlagningsgrädde

1 paprika

1 msk chilisås (gärna stark)

Fryst gräslök

1 dl riven ost

 

Gör så här:

Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö över salt och citronpeppar. Hacka paprikan i mindre bitar. Blanda tillsammans med grädde, chilisås och hackad gräslök. Håll såsen över fisken och strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20 minutter.

Servera med kokt potatis och körsbärstomater.

 

Thaipanna (1409, 1412)

 

Denna kyckling gryta har sin bas i Arla kökets thaipanna. Bara till att steka kyckling och valfria grönsaker och sedan puttra i grädden och den medföljda kryddpastan.

 

 

 

I denna panna finns det kycklingfilé, morötter, broccoli, paprika och purjolök.

 

 

Serva med sallad, ris och färsk ananas.

Kåldolmar

 

Här kommer ett tips på kåldolmar som känns lite nyttigare än det klassiska med potatis och gräddsås.

 

Till 2 port:

6 vitkålsblad

200 g nötfärs

1 finhackad lök

½ finhackad röd paprika

3 msk hackad persilja

½ dl buljong

Färdig tomatsås

 

Koka vitkålsbladen mjuka och låt rinna av. Blanda färs, lök, paprika, persilja, buljong, salt och peppar till en smet och fördela på vitkålsbladen.

 

 

Vik in kanterna och lägg i stekpanna med skarven neråt.

 

Stek på båda sidorna och häll över tomatsåsen. Låt puttra i ca 10 min

 

Servera tillsammans med en sallad och bulgur.

Söndagsfrukost

 

Härlig söndagsfrukost med nygräddade pannkakor, fruktsallad, en klick grädde och en blåbärssmoothie.

Brunch på Höganäs saluhall

För ett tag sedan var vi på Höganäs saluhall och åt en riktigt god brunch.
Här kommer bildbeviset :)
 
Tallrik nummer 1; surdegsbröd med egetgjort smör, skinka, salami, bacon, äggröra, korv, stekta champinjoner, krämig tomatsallad, blomkål, romanesco, brieost, grönmögelost, ananas,  melon och en smoothie.
 
 
 
 
Tallrik nummer 2: pannkakor, grädde, sylt, nutella, chokladkaka, morotskaka, gräddkola, chokladkola, marsipankonfekt och frukt.
 
 

 
 

Som ni märker så behöver man inte gå hungrig från det här stället! :)
 

Ostomelett

 

 

Här kommer tips på en perfekt ensam-lunch :)

 

Till 1 portion behövs:

2 ägg

1 msk mjölk

1 msk vatten

Salt och peppar

Riven ost

Hackad persilja

 

Vispa ihop ägg, mjölk, vatten och kryddor. Stek en liten omelett i lite smör.

Fick denna mini-stekpanna i julklapp och passade på att inviga den då jag bara skulle laga mat till en person.

 

 

Strö över ost och persilja.

Detta serverades med avokado och paprika.

 

Quesadillas med majssalsa

 

Jag hittade ett recept på quesadillas i en tidning som jag ville testa. Dock modifierade jag lite efter egen smak. Så här kommer receptet:

 

Till 4 portioner behövs:

 

8 tortillasbröd

1 pkt rökt skinka

Tomatpuré

Riven ost (typ cheddar)

 

Majssalsa:

1 burk majs

1 förpackning salladslök

2 tomater

1 röd chili

Persilja

1 lime

 

Guacamole: 1 mosad avokado, lite creme fraiche, limejuice, några droppar tabasco och citronpeppar

 

Gör så här:

Bred tomatpuré på 4 av bröden lägg på skinka och rikligt med ost. Lägg på de 4 kvarvarande bröden och stek dem en och en i en panna med olivolja tills osten har smält och bröden är knapriga. Dela dem sedan i fyra delar.

 

Hacka salladslök, tomater och persilja. Finhacka chilin. Blanda ihop allt tillsammans med majsen. Pressa över lime.

 

Servera majssalsan och guacamolen (som du bara rör ihop) till quesadillas. 

 

Kalkon med rivna rotfrukter


2 portioner:

 

1 bit kålrot

3 morötter

1 gul lök

1 dl riven ost

Örtsalt och peppar

150 g kalkonkött

Sweet chilisås

Sallad

paprika

 

Skala kålrot, morot och lök. Riv på den grova sidan av rivjärnet. Blanda ihop tillsammans med den rivna osten. Smaksätt med örtsalt och peppar. Stek i en klick smör tills gyllenbruna.

 

Servera tillsammans med kalkonköttet och valfria grönsaker. Ringla över lite sweet chilisås.

 

 

Bakad potatis med kräftstjärtar

Till lunch blev det en bakad potatis och hemmagjord röra är ett måste!

 

Denna röra innehöll följande:

 

I burk creme fraiche

1 klick majonnäs

1 burk kräftstjärtar

Dill

Finhackad purjolök

Citronpeppar

 

 

Till detta serverades sallad, majs, gurka, purjolök och mango.

RSS 2.0