Spenatsoppa

 

Kycklingfilé med blomkål och sötsursås

Till 2 portioner behövs:

 

2 kycklingfiléer

1 vitlöksklyfta

1 tsk honung

1 msk soja

300 g blomkål

2 msk hackad bladpersilja

 

Sötsursås:

1 msk limesaft

1 tsk rivet skal av lime

½ pressad vitlök

2 ½  msk sweet chilisås

½ msk soja

 

Putsa kycklingfiléerna. Pressa vitlök och blanda med honung och soja. Lägg kycklingen i marinaden.  Grilla eller tillaga i ugnen.

 

Lägg blomkålsbuketter i en form. Ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 175 grader i 30 minuter. När de är ute ur ugnen stör över persilja.

 

Såsen är bara till att röra ihop alla ingredienserna och låta den dra en stund.

 

 

 

Gino

 

 

Världens enklaste efterrätt! Och gott är det också :)

 

I denna var det hallon, mango, vindruvor, ananas och physalis. Och massa vit choklad :)

 

 

 

Chiligryta

 

Även fast det inte är säsong för mustiga grytor så lagar jag det ändå på helgerna för det är så smidigt att bara låta stå och puttra medan man sysslar med annat.

 

Till 6 port:

 

600 g högrev

1 frp färsk chorizo

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

1 tsk oregano

1 röd chili

2 burkar plommontomater

2 dl vatten

1 dl hackad persilja

1 burk kidneybönor

 

 

 

Skär högrevet i bitar. Bryn i omgångar i olja i en stekgryta. Salta och peppra. Lyft ur köttet och stek skivad chorizo. Tillsätt hackad lök, finhackad vitlök och chili. Pudra över spiskummin. Lägg i köttet och tillsätt oregano, tomat och vatten. Låt småkoka under lock i ca 2 timmar tills köttet nästan faller isär. Smaka av med salt och peppar. Häll i bönorna och strö över den hackade persiljan.

 

 

Gratinerad korv

 

 

Till 4 portioner behövs:

 

3 tjocka korvar

1 lök

1 chili

10 champinjoner

2 ½ dl matlagningsgrädde

½ dl ketchup

1 dl riven gratängost

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela korvarna på längden. Lägg i en ugnsfast form. Hacka lök och chili. Skiva champinjonerna. Fräs i en panna så de får färg. Fördela över korvarna. Rör ihop grädde och ketchup och häll över.

 

 
 
Strö över ost och gratinera i 15 minuter.
 
 
 
 

Servera tillsammans med potatismos.

Plockmat (1668)

 

 

 

Bilden talar för sig själv. Lite smått och gott av det som fanns hemma. Bland annat macadamianötter, dippsås, grönsaksstaver, soltorkade tomater, ölkorv, vindruvor, ost och kex. En salig blandning helt enkelt :)

Fredagsgryta

 

Detta var verkligen jättegott! Funkade även att värma dagen efter.

 

 4 portioner:

600 g fläskfile

1 pkt bacon

1 lök

1 vitlöksklyfta

100 g champinjoner

2 msk soja

1  msk kalvfond

Persillade (kryddblandning)

En skvätt matlagningsgrädde

2 dl Crème fraiche (smaksättning soltorkade tomater och fetaost)

Soltorkade tomater i olja

800g potatis

 

 
 

Skär potatisen i klyftor och lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja, flingsalt och peppar. Baka potatisen i 180 grader i ca 20 minuter.

 

Strimla bacon och knaperstek. Putsa fläskfilen och skär i skivor. Hacka lök och vitlök,  skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna. Bryn köttet så det får fin färg. Häll i lök, vitlök och soltorkad tomat i pannan och låt fräsa några minuter. Häll över grädde, fond, soja och  creme fraiche. Låt koka i ca 10 minuter. Häll över baconet och persillade.

 

 

 

Servera tillsammans med klyftpotatis och sallad.

Quesadillas

 

Denna rätt passar bra när man har taco-tillbehör över.

 

Tortillasbröd

Smakrik riven ost

Hackad fefferoni

Lite tacosås

 

Bred tacosås på tortillabröden och lägg på fefferonin.

 

 
 
Strö över osten och lägg på ett tortillasbröd som lock. Stek sedan i torr panna i ca 3 min per sida. Dela dem i fyra snibbar.
 

Kasslerpanna

 

 

Denna rätt improviserades ihop med det som fanns hemma så jag ska se om jag kommer ihåg ingredienserna :)

 

Kassler

Knipplök

Creme fraiche

Tomatpure

plommontomater

 

Strimla kassler och en några knipplökar. Fräs i lite olivolja i en panna. När de fått färg så häll över en burk creme fraiche och späd med lite vatten eller mjölk. Klicka i lite tomatpure och smaksätt med salt och peppar. Låt puttra ihop ca 15 minuter. Häll i halverade plommontomater.

 

 

 

Till detta serverades råstekt potatis.

RSS 2.0