Potatisgratäng med ädelost

Ryggbiff, rödvinssås, baconlindad sparris och potatisgratäng med ädelost
 
 
 

Pannkakor, glass, blåbär och kokos

 
 

Räkomelett

Till 2 portioner:
 
1 burk räkor
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
hackad dill
1 msk riven västerbottenost
 
Vispa ihop ägg, grädde, salt och citronpeppar. Tillsätt ost och dill. Lägg räkorna i en smord form och häll över äggblandningen. Tillaga i ugn i ca 25 minuter i 200 grader.
 
 
 

Skinka med legymsallad

Till 1 person:
 
1 dl gräddfil
1 tsk senap
1 msk majonnäs
hackad gurka
hackade rädisor
2 cornichoner, hackade
1/2 dl frysta ärter
hackad purjolök
 
Tillbehör: kokt skinka, tomater
 
 
Blanda gräddfil, senap och majonnäs. Blanda i övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Kyckling med sallad

 
 
Kycklingen blir alldeles godast om man tillagar den i ugnen. Riktigt saftig blir den! Bara krydda den med valfria kryddor och in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
 
Till detta sallad, gurka, fetaost och granatäpplekärnor.

Indisk lax

Till 2 portioner:
 
1 dl matyoghurt
garam masala
2 bitar lax
champinjoner
minimajs
paprika
 
Blanda ihop yoghurt och garam masala. Bred på laxen. Tillaga laxen i 200 grader i ca 12 minuter.
Woka, skivade champinjoner, minimajs och paprika. Servera med laxen.
 
 
 

Chorizo med mojo rojopotatis

Här kommer ett spankinspirerat recept. Snabblagat och billigt!
 
900 g potatis
150 g haricots verts
1 paprika
persilja
3 chorizo
2 dl spansk mojo rojo sås
 
 
 
 
 
Koka potatisen i saltat vatten.
Ansa haricots vertsen och koka i saltat vatten ca 4 minuter. Låt dem rinna av.
Tärna paprikan och hacka persiljan.
Dela korven på längden och stek den i oljan i en stekpanna.
Häll av potatisen och blanda den med mojo rojo-såsen, haricots verts, paprika och persilja.
Servera korven med potatissalladen.
 
 
 

Köttbullar i tomatsås

4 portioner
Tomatsås

400 g krossade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 tsk honung

2 msk hackad färsk basilika

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl vitt vin

Köttbullar

500 g nötfärs

1 ägg

 Paprikapulver, salt och peppar

hackad basilika

1/2 finhackad lök

Finhacka lök och vitlök. Stek i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det sjuda tills det mesta ångat bort. Håll över tomaterna, hackad basilika. honung och grönsaksbuljongen. Låt sjuda.

Blanda ihop nötfärs, ägg, lök, paprikapulver, salt, peppar och basilika. Rulla till köttbullar. Stek hastigt så de får en yta. Lägg ner i tomatsåsen.

Servera med nykokt pasta.

 

 

 

Brytbröd

25 g jäst

3 dl fingervarmt vatten

1/2 dl rapsolja

1 msk honung

6 dl vetemjöl

1/2 msk salt

1 rödlök

rosmarin

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

 

Rör ut jästen i en bunke med vatten, rapsolja och honung.

Tillsätt mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 1 minut.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck ut degen i en oljad form, ca 20 x 35 cm. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Skala och skiva rödlöken tunt.

Tryck ner fingrarna i degen så det bildas gropar. Fördela lök och rosmarin över degen. Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt.

Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills brödet fått fin färg.

 

 

Fläskfilé i ädelostsås med tortellini

färsk tortellini med ost (4 port)

2 dl grädde

3 msk vittvin

En bit ädelost

fläskfilé

Ruccola

 

Skiva fläskfilen och salta och peppra. Stek i en klick smör tills den fått färg. Slå på grädden och vinet. Smula i osten.

Koka pastan enl. förpackningen.  Häll i såsen och rör om. Servera tillammans med ruccola.

 

 

Köttfärslimpa

500 g blandfärs
2 msk ströbröd
0,5 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 ägg
1 gul lök
salt och peppar

Blanda ströbröd och mjölk, tillsätt kalvfond och ägg. Finhacka löken och tillsätt. Smaksätt med salt och peppar. Forma till limpa och lägg i smord ugnsfast form. Stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Sås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning
1 msk soja
1 msk lingonsylt


Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt puttra ca 15 minuter.

 

 

Servera med ugnsrostade grönsaker och karamelliserad lök.

Fiskpaket

100 g svamp

1/2 purjolök

2  morötter

2 torskbitar

2 dl frysta, tinade sojabönor

250 g körsbärstomater

3 dl grädde

1 msk konc fiskfond

200 g fetaost

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär svampen i skivor. Ansa skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva morötterna tunt.

Ta fram 4 bakplåtspapper. Lägg en fiskbit på varje papper. Krydda med salt och peppar.

Fördela svamp, purjolök, morötter, sojabönor och tomater ovanpå fisken.


 
 

Fördela grädde, fiskfond och smulad fetaist i paketen. Knyt ihop paketen med steksnöre.

Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter.

 

 
 

 

Kyckling med sötpotatis

300 g sötpotatis

körsbärstomater

1 dl svarta oliver

4 kycklingfiléer

Färsk rosmarin

150 g fetaost

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär sötpotatisen i grova bitar. Lägg i en form och krydda med salt och peppar. Ringla över lite rapsolja.

Hacka rosmarinen och strö över kycklingen. Bryn kycklingen runt om i olja. Krydda med salt och peppar. 

Lägg kycklingen ovanpå potatisen i formen.. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Strö över smulad fetaost. Ställ tillbaka i ugnen ca 5 minuter.

 

 

Pepparsås

Till detta behövs:

1 schalottenlök

1 ask cantadou fyra peppar

2 dl crème fraiche

1 dl matlagningsgrädde

pepparmix

 

  • Hacka löken och bryn.
  • Tillsätt cantadou, crème fraiche och grädde.
  • Koka ihop och smaka av med peppar.
 
Till detta serverades fläskfile, sallad och potatisklyftor.
 
 
 

Linsgryta med chorizo

 4 chorizokorvar


1 gul lök


1 dl krossade tomater


400 g torkade röda linser


 8-10 dl vatten


1 msk hönsfond


2 msk persilja

1 1/2 msk röd currypasta


 

Hacka löken. Fräs löken och tillsätt tomatpuré och currypastan. Låt fräsa någon minut. Rör ner linser och övriga ingredienser.Låt småkoka cirka tio minuter och späd eventuellt med mer vatten. Servera med stekt korv.

 

 

 

RSS 2.0