Rårakor med bacon

Lite klassisk husmanskost är aldrig fel.
Fräs ett paket bacon och grovriv 4 potatisar som du sedan steker på medelstark värme.
Glöm inte att salta och peppra.
Servera med lingonsylt och råkossallad.

image143image119image120




image144

Mustig kött- och grönsakssoppa

Detta behövs:

1 gul lök
1 paprika
3 potatisar
200g köttfärs
4 dl vatten + 1 buljongtärning
200g broccoli
1 msk tomatpuré
salt och peppar
hackad persilja

Börja med att bryna löken, paprikan och köttfärsen.Skiva potatisen i bitar och häll över vatten och buljong. Koka i 10-12 min på ganska svag värme.
Lägg sedan i broccolin. Smaksätt med tomatpuré, salt och peppar. Strö över persiljan

image139

Till detta en liten gratinerad trattkantarell-macka.

Höstbild

Självplockning av äpplen nere i Båstad.

image146

Färgglad fiskgratäng

(4 port)

600g fiskfilé
salt och peppar
potatismos

sås:
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl ajvar relish
1 dl riven ost
1 paprika

Garnering:

klippt persilja

image141



Sätt ugnen på 225 grader.
Sallta och peppra fisken. Lägg portionsbitar i mitten av en ugnssäker smord form.
Skär paprikan i små bitar och blanda ihop såsen och häll över fisken.
206351-140

Spritsa potatismoset längs kanterna och sätt in i ugnen i ca 15 min.

image142

Garner med lite persilja för att få ännu mera färg och smaker.
Smakade verkligen jättegott och tog snabbt slut då alla var hungriga.

Gratinerad färskpotatis

Hittade en gamalt recept från i sommras så här kommer det!

206351-137


Till 4 portioner så la vi ca 750g koktfärskpotatis i en ugnsfast form och hällde över 3 dl tomatsås, ½ dl finhackad basilika ch 2 dl riven ost.
Därefter gratinerade vi i övre delen av ugnen i 275 grader i 5 min.

image136

Till detta åt vi köttbullar och lite härliga färska grönsaker  206351-138

Försenad kräftskiva

image131


image132


image133




image134


image135

Hemma hos föräldrarna någongån i september.

Bifteki, tzatziki och grönsaksbiffar

Till dessa frasisga grönsaksbiffar behövs:

(4pers)

2 morötter
2 palsternackor
2 potatisar
½ prjolök
4 ägg
salt och peppar


Riv rotfrukterna grovt och strimla purjolöken. Vispa äggen lätt och blanda med rotfrukter och purjolök. Smaksätt.
Stek "biffar" ca 4-5 min på varje sida

image128

Till detta stektes biffar kryddade med Santa Marias bifteki-krydda.

image129
Till detta serverades en hemmagjord tzatziki och en grekisk inspirerad sallad.

image130

Frittata med feta och oliv

Detta behövs:

2 ägg
2 msk vatten
1 msk ströbröd
50 g fetaost
salt, peppar
1 schalottenlök
paprika
oliver

image125

Vispa ihop ägg, vatten och ströbröd. Smula ner osten. Salta och peppra.
Finhacka schalottenlöken och fräs i olivolja. Häll i äggsmeten och grädda på medelstark värme.

image126

Servera med oliver, fetaost, paprika och sallad.

image127

Potatis- och purjolöksoppa

Strimla en purjolöjk. Skala och skiva 3 potatisar. Koka i 5 dl grönsaksbuljong i 8-10 min. Mixa till önskad konsistens, Blanda i lite creme fraiche för konsistensens skull.



image118 image119image120image119image121image119image122


image123



image124


En enkel och god sopplunch. Till detta skinkmackor i smörgåsjärn och ett stort glas kallt mjölk

Pastagratäng

Tid: ca 40 min


Detta behövs:

350g pasta
140g bacon
300g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
200g broccoli
2 dl creme faiché
2 dl matlagningsgrädde
2 msk röd el. grön pesto
1½ dl riven ost

Sätt ugnen på 250 grader.
Koka pasta och klipp under tiden bacon i bitar och stek dem lite lätt. Fräs köttfärsen smulig tillsammans med hackad lök. Strimla paprikan och blanda i.
Rör ihop creme fraiche, matlagningsgrädde och pesto. Vänd ner alltisammans i en form. Salta och peppra efter smak och tycke.
Strö över ost och gratinera i 20 min

image113

Ångad torskfilé på spenatbädd

Till 2 personer behövs:

½ pkt djupfryst bladspenat
½ gul lök
1 1/4 dl mjölk
½ msk vetemjöl
salt, peppar, citronpeppar
1 burk majs
300g fiskfilé
1 tomat
½ dl hackad dill och persilja

Tina spenaten och krama ur vätskan. Skär i  mindre bitar. Finhacka löken och fräs. Tillsätt spenaten och fräs några minuter. Vispa samman mjölk och mjöl och rör ner i spenaten. Koka upp och rör hela tiden. Krydda efter smak och tycke. Låt majsen rinna av. Skär fisken i bitar. Tärna tomaten och blanda med dill och persilja. Bred majsen på spenaten och lägg fisken därpå. Krydda. Lägg tomat, dill och persilja överst och sjud under lock i 10-15 minuter


image112

Härliga färger blev det - grönr, rött och gult =)

Fruktsallad med choklad

Till 4 personer skivar du 2 bananer, 3 kiwi och 1 mango.
Lägg i en form eller som vi gjorde, i små portionsformar.

image110

(Mangon ligger i botten och syns därför inte)

Strö sedan över 100 g riven vit choklad.

Vi använde oss av anton berg  med jordgubbsmak.



Sedan in i ugnen i 200 grader i 5 - 10 minuter. Servera med lite vanlijglass.

Laxrullar som drinktilltugg

image109

Lax i tunnbröd med pepparots- creme fraiche och dill.

Krämig hallonglass

image108

Frusna hallon, limesaft och vaniljyoghurt mixas och serveras! Enkelt och supergott!

Försenad födelsedagstårta

Prinsesstårta från våra födelsedagar

image107

Istället för marsipanros blev det lite tårtglasyr och florsocker som garnering.

Rabarbergifflar med vaniljdoft

Detta behövs till ca 16 st:

25 g jäst för söta degar
50g margarin
3 dl kesella
1 dl vit sirap
8-10 dl vetemjöl

Fyllning:

2 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Pensling:
ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten

image106

Börja med fyllningen. Skala och skiva rabarbern tunt. Lägg den i en kastrull tillsammans med socker och vaniljsocker. Värm sakta under omrörning låt koka 15-20 min. Under tiden kan du börja med degen. När fyllningen kokat färdigt kan du ställa undan den så den svalnar.

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tilsätt kesellan och sirapen. Se till så att degspadet är 37 grader, fingervarmt. Häll över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt mjölet och arbeta till blank och smidig deg. Låt sedan jäsa i 30 min under bakduk på varm och dragfri plats.

När degen är färdigjäst tar du upp den och delar den i två delar som du kavlar ut till rundlar. Dela varje rundel i 8 "tårtbitar". Lägg en klick av rabarberfyllningen på varje bit och rulla till gifflar. Lägg på plåt med skarven neråt. Lägg över en bakduk och jäs i 20-30 min.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 min. Rör samman vatten och florsocker och skeda över svalnade bullar

image105

Jättefestliga och supergoda!

Ananasrutor med kokosglasyr

Till denna långpannekaka behövs:

2 burkar krossad ananas
3 ägg
4 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 dl avrunnen ananasjuice

206351-103

Glasyr:
50g smör
2 dl socker
3 dl kokos
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Låt ananasen rinna av och spara juicen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl pch bakpulver och sikta ner i äggvispet. Rör sedan ner ananasjuicen. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen i ca 15 min.

Glasyren:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning. Det är viktigt att det inte kokar utan bara sjuder. När kakan är klar brer du ut glasyren på översidan och sätter in i ugnen igen i ca 15 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna innan den skärs i rutor

image102

Chokladkringlor

200g margarin
4½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakao

pensling:
äggvita
pärlsocker

Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en deg. Plasta in och ställ i kylen i 1 timme.
Sätt sedan ugnen på 175 grader. Dela degen i bitar och rulla ut till längder. Skär dem ca 14 cm långa och forma till kringlor. Pensla dem och strö över pärlsocker. Grädda i 8-10 min.

image104

Det var himla pilligt att få dem till fina kringlor. Så vissa såg lite roliga ut =)

Salsa

image101

I denna salsa ingår: 1 nektarin skuren i små bitar, 1 salladslök, 1 dl mild lättyoghurt och 1 krm sambal oelek.

Ett tips är att vara försiktiga med sambal oeleken, det blir lätt för starkt :)
I övrigt var den söta smaken från nektarinen en väldigt god kombination till övriga ingredienser.

Raggmunkar

Tack vare lite förkyldning har det blivit lite låg aktivitet i köket. Men här kommer något lättlagat och gott

Till 4 personer behövs:

2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar
7 potatisar
1 morot

Tillbehör:
fläsk eller bacon
lingonsylt

Vispa ihop mjöl med hälften av mjölken till klumpfri smet. Vispa i resten av mjölken, ägget och salt och peppar. Skala och grovriv potatis och morot. Krama ur vätskan och lägg i smeten.  Stek ca ½ dl smet på medelvärme.

image100

RSS 2.0