Kycklingwok

(4 pers)

450g kyckling (i småbitar)
1 röd paprila
1 gul paprika
½ strimlad purjolök
1 ½ msk soja
2 ½ msk hoisinsås (vår favorit!)
salt och peppar
1 dl chashewnötter

Woka kyckling och grönsaker i olja. Koka nudlarna knappt mjuka. Blanda i vätskan i woken. Strö över nötterna och blanda i nudlarna. Svårare än så är det inte =)

206351-57

Äppeltoscakaka

150 g smör (mjukt)
2 dl strösocker
2 ägg
rivet skal av ½ citron
½ dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 äppeln, skalade och skurna i bitar

Toscasmet:
50g smör
75g mandelspån
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Smörj och bröa en form med löstagbarkant. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Smaksätt med citronen. Tillsätt vatten. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner i smeten. Häll i formen.Stick ner äppelbitarna och grädda i nedre delen av ugnen i 30 min.

Toscasmet: Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelspån, socker, mjöl och mjölk. Värm försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar. Bred på kakan och grädda högre upp i 10 minuter.

206351-62

Potatissallad

I knippe sparris
800g färskpotatis
1 citron
1 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
2 msk olivolja
1½ dl riven parmesan
70g rucola
salt

Skär bort de nedersta 2 cm av sparrisen. Dela I tre delar. Koka potatisen i 10 min. När 7 mintuer har gått lägg ner sparrisen. Dela potatisen. Riv skal skal och pressa saft från citronen. Blanda med buljong, olja och salt. Koka upp. Häll över sparris och potatis. Låt dra. Blanda ner rucola och parmesan.

206351-63

Vi hade med detta som massäck och åt tillsammans med rostbiff.

Köttfärswok

(2port)

250g färs
500 g wokgrönsaker
1 dl vatten + ½ buljongtärning
salt, peppar
1 tsk soja

Woka och servera med pasta eller ris.

206351-61

Fiskgratäng med pestomix

Jag lade 2 laxfiléer i en smord ungssäker form. Jag smälte 50 g smör och blandade det med ½ dl vatten. Detta rörde jag samman med Findus pestomix.



Mixen blandade jag sedan med 300 g grovhackade räkor. Detta bred jag sedan ut på fisken. Runt om spritsades det potatismos blandat med gräslök.

206351-59

Resultatet blev riktigt gott faktiskt,


Kyckling med bacon och fransk senapssås

(4 pers)

1 pkt bacon
4 kycklingfiléer
salt och peppar

Senapssås:
2 dl sky och hönsbuljong
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
2 msk vetemjöl
klippr gräslök

Tillbehör:
klyftpotatis
sallad

Knaperstek baconet. Salta och krydda kycklingen och genomstek den. Häll vatten i pannan och spara skyn. Fyll på med buljong till 2 dl. Häll i en kastrull och tillsätt creme fraiche, senap och vetemjöl. Låt koka upp oxh sjud i 5min. Rör sedan ner gräslök efter smak.
Servera med sallad och klyftpotatis. Strössla över baconen över kycklingen.

Ett tips kan vara att ta det lugnt med senapen. Vi råkade ta lite mer än 1 msk och smaken blev lite för distiknkt.

206351-56

Fina fisken i ugnen

Detta behöver du:

1 pkt bacon
600 g fiskfilé
salt, peppar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
kryddgrönt (vi använde persilja och lite gräslök eftersom vi hade det hemma)

Ugn: 200 grader

Stek bacon och hacka den fint. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Strö över bacon, salt och peppar. Häll över grädde och mjölk. Sätt in i ugnen ca 15 minuter. Före servering strö över rikligt med kryddgrönt.
Vi åt detta tillsammans med potatismos. Fisk äts inte så ofta här hemma, men denna rätten är verkligen god!

206351-55

Pankaksknyten med färs

Vi stekte vanliga pankakor som vi sedan fyllde med lite köttfärsröra bestående av: lök, morötter, squash, köttfärs och krossade tomater. På toppen strödde vi över lite ost. Enkelt och gott.

206351-54

Morotsbiffar och potatisgratäng med salami

Goda biffar med morot:

Blanda 4 msk ströbröd med 2 dl mjölk. Låt svälla i 5 minuter. Blanda ner 600g färs, en fint riven morot och en fint riven lök. Krydda med salt och vitpeppar. Forma sedan biffar och stek i pannan.

Biffarna blir riktigt saftiga och fina!

Potatisgratäng med salami (4 personer)

1 kg potatis
1 gul lök
50 g salami
3 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
2 dl mjölk

Ugn: 200 grader

Skala och skiva potatisen tunnt. Skala och skiva löken. Strimla salamin (jag använde pepparsalami), Blanda allt i en form tillsammans med 2 dl av osten. Pressa över vitlöken och häll på mjölken. Strö sedan över resterande ost. Grädda i ca 50 minuter.
Riktigt gott tyckte vi både här hemma!

206351-53


RSS 2.0