Raggmunk med kotlettbacon

Till 4 portioner:

 

500 g grovriven potatis

1 riven lök

2 ägg

4 msk vetemjöl

2 pkt kotlettbacon

 

Blanda potatis med riven lök, ägg och mjöl. Salta och peppra. Stek små raggmunkar på båda sidor i en klick smör. Stek baconet.

 

Servera med lingonsylt och sallad.

 

 

Middagsklart!

 

I affären hittade jag en färdigsås till lax från ABBA. Eftersom den var nedsänkt till halvapriset passade jag på att testa den. Smaken var citronsås. Att tillaga det var busenkelt och gick snabbt:

 

Lägg fyra portionsbitar tinad lax i en ugnsfast form. Salta fisken och krydda med lite citronpeppar. Häll såsen över laxen. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter i 175 grader.

Till detta serverades kokt potatis och sockerärter.

 

 

 

Omelett med brysselkål

 
 

 

Gjorde en kylskåpsrensning som resulterade i ugnsomelett med lök och brysselkål. Innan den åkte in i ugnen rev jag över lite cheddarost.

 

Kycklingröra

 Dagen innan stektes två kycklingfiléer i ugnen så de blev riktigt möra.

 

Till denna röra behövs:

300 g kycklingkött

2 tsk curry

2 dl matlagningsyoghurt

1 röd paprika

½ ananas

 

Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda ihop med curry och matlagningsyoghurt. Hacka paprikan fint. Tärna ananasen. Blanda i ananas och paprika i röran. Smaka av med salt.

 

Röran serverades till bakad potatis.

 

 

 

Kassler med wokgrönsaker

 

 

 

Ibland får det bli lite enklare middag. Denna gång stekta kasslerskivor tillsammans med färdig wokblandning som stektes med sweetchili sås och soja. Till detta kokt ris.

Fiskgratäng


600g vit fisk

150 g champinjoner

1 gul lök

Körsbärstomater

100 g färsk spenat

Dill & gräslök

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

 

Sätt ugnen på 225 grader. Häll i olja i en ugnsfast form. Jag använde en olja smaksatt med saffran och apelsin. Lägg i fiskfiléer och krydda med salt och citronpeppar.

Skiva svampen och stek tills den får lite färg. Hacka löken och blanda i svampen. Låt spenaten fräsa med. Häll över fisken. Toppa meddelade tomater och hackade örter. Salta och peppra. Häll över grädden och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i ca 20 min.

 

 

 

Servera med sallad och kokt broccoli.

 

 

Paj med brie och salami

 

 

 

 

 

 

Hade lite brie och salami över så jag köpte färdiga pajskal som jag grädda med en äggstanning tillsammans med brieost, salami och broccoli.

FRUKOST

 

 

 

Det nybakade brödet med leverpastej och inlagda gurka tillsammans med yoghurt musli och blåbär. Till detta ett glas apelsinjuice. Bra start på dagen!

Rostad lök

  1. Skiva 3 stycken lökar i rätt så kraftiga skivor. Blanda med vetemjöl, ca 1 msk.
  2. Värm upp 3 dl rapsolja. Rosta löken i oljan ca 5 – 10 minuter.
  3. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
     
     
    Till detta serverades korv och potatismos.



 

Fullkornsbröd

 

 

Jag gjorde bara halv sats vilket jag ångrar i efterhand. Det blev jättegott, även om det tar lite tid att göra.

 

Till 2 bröd behövs:

1 liter naturell yoghurt

1 pkt jäst

1 dl mörk sirap

2 dl linfrön

2 dl solrosfrön

2 dl pumpafrön

1 msk salt

10 dl fullkornsmjöl av dinkel

4 dl fint rågmjöl

 

  1. Ljumma yoghurten till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp i yoghurten.
  3. Tillsätt sirap, linfrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, salt och mjöl. Rör samman så allt blandas. Degen ska vara rätt så lös.
  4. Täck bunken med plastfolie och jäs i 1 h.
  5. Smörj två 1 ½ liters formar. Häll i ½ dl solrosfrön och ½ dl pumpafrön. Fördela degen i formarna. Strö över de resterande fröna. Platta till så at de inte lossnar.
  6. Ställ in formarna längst ner i en kall ugn. Sätt på 200 grader och grädda i 1 h.
  7. Täck med aluminiumfolie och sänk värmen till 175 grader. Grädda ytterligare 20 minuter. Ta ut och stjälp upp bröden. Låt kallna under duk.
 
 
 
 

Thailändsk kyckling

Till 4 portioner:

2 tsk grön currypasta – ta lite mindre om du inte gillar stark mat

4 kycklingfiléer,

1 liten gul lök,

2 paprikor i olika färger

1 ask Philadelphia med smak av sweetchili

1 dl matlagningsgrädde

 

Tillbehör: bulgur

 

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.  Strimla kycklingen, hacka skiva löken och strimla paprikorna. Stek kycklingen i lite olja. Klicka i currypastan. Häll sedan i löken och paprikan.  Tillsätt Philadelphia-osten och späd med grädden. Låt småputtra några minuter. Servera med bulgur och sallad.

 

 

Löksås

 

2 gula lökar

2 msk smör

1 hönsbuljongtärning

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

2 dl mjölk

1 dl grädde

 

Hacka löken och stek den i smöret. Smula över en hönsbuljongtärnig. Strö över vetemjöljet. Tillsätt vatten och mjölk, lite i taget. Koka i ca 3 minuter. Blanda i grädden och koka upp. Smaka av med lite soja och vitpeppar.

 

Till detta passar det ju bra att servera stekt fläsk och potatis.

 

 

Risoniröra

Jag hade aldrig testat risoni innan. Det ser ut som ris men är pasta, gott var det :)

 

Till 4 portioner:

Ca 600 g skinkschnitzel

160 g risoni (okokt),

2 msk tomatpuré,

1 grönsaksbuljontärning (ekologisk)

1 schalottenlök

1 röd paprika

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

 salt, peppar och teriyaki-krydda

1 tsk fryst kryddblandning, persilja

riven parmesan

 

Börjar med att sätta på vattnet till risonin. Strimla skinkschnitzeln och stek i lite olivolja. Krydda med salt, peppar och teriyaki-krydda.

 

Hacka paprika, schalottenlök, purjolök och vitlök. Lägg i pannan med köttet och fräs av med tomatpurén.

 

Lägg i pastan och koka enligt förpackningen.

 

Häll i ca 1 dl vatten i pannan och smula ner en buljong tärning. Låt småputtra till pastan är klar. När pastan är klar rör ner den i kött och grönsaksblandningen. Smaksätt med kryddblandningen och slutligen riv över lite parmesan.

 

 

 

Kalvfärsbullar i tomatsås

Till 6 portioner behövs:

 

800 g kalvfärs

1 citron

1 ägg

1 liter kalvbuljong

1 flaska tomatsås

2 dl grädde

500 g bred pasta

Cocktailtomater

persillade

 

Blanda färsen, med rivet citronskal, ägg, salt och peppar. Forma bullar och stek lite hastigt så att de får färg. Häll över tomatsås och blanda med grädde.

 

Koka pastan. Servera med sås och köttfärsbullar samt cocktailtomater. Strö över lite persillade.

 

 
RSS 2.0