Bolognese

4-6 portioner

 

1 gul lök

1 morot

3 vitlöksklyftor (hackade)

500g nötfärs

1 pkt bacon (eller motsvarande mängd sidfläsk)

1 burk hela körsbärstomater

1,5 dl kraftig köttbuljong

Hackad färsk timjan

1 lagerblad

2 msk hackade soltorkade tomater

2 msk tomatpure

Ca 1 dl vitt (torrt) vin

1 dl grädde

Papperdelle

Färskriven parmesan

 

Hetta upp olivolja i en panna och häll i hackad lök och vitlök samt tärnad morot. Fräs till allt blivit mjukt. Häll över grönsakerna i en kastrull. Stek nötfärsen och baconen och lägg över tillsammans med grönsakerna. Tillsätt körsbärstomter, buljong, timjan, lagerblad, soltorkade tomater, tomatpuré, vin och grädde. Låt sjuda i ca 90 min. Glöm inte att röra om då och då. Smaka av med salt och peppar.

 

Koka pastan i en stor gryta med rikligt med salt.

 

Servera med färskriven parmesan

Leilas cookies



Lax med senapsslungad potatis

Här kommer ett recept på en krämig sallad till laxen.

 

Till 4 port behövs:

 

600 g färskpotatis eller delikatesspotatis

300 g morötter

3 msk grov fransk senap

1 msk rödvinsvinäger

1 kruka dill

1 knippe rädisor

½ dl kapris

1 förpackning rucola

olivolja

 

Koka potatisen i rikligt med lättsaltat vatten.

Skala och skär morötterna i lite tjockare slantar. Tillsätt dem när det återstår 3 min av koktiden för potatisen.

När potatisen är klar så skär ner dem i lite mindre bitar. Blanda potatis och morötter med en senap, vinäger och olivolja (ca 3 msk). Smaka av med salt och peppar.

Blanda i finhackad dill, kapris och halverade rädisor. Precis innan servering blanda i rucolan.

Detta kan med fördel serveras till ett glas kallt vitt vin. Mad house Riesling (6474) passar bra till!

RSS 2.0