Mexikansk chorizogryta

Till 4personer behövs:

500 g färs

1 chorizo

1 gul lök

1 liten squash

1 burk majs

1 burk tacosås

1 dl köttbuljong

Oregano

 

Bryn färsen smulig. Slanta korven och bryn tillsammans med löken och squashen. Tillsätt tacosås, buljong och oregano. Låt småputtra en stund innan du tillsätter majsen.

 

Servera med valfria grönsaker och tortillabröd. Idag blev det sallad, tomat, gurka, paprika och oliver.

Kycklingfiléer med rostade rotfrukter

Till 4 portioner behövs:

4 kycklingfiléer

4 palsternackor

4 morötter

8 färskpotatisar

1 citron (gärna ekologisk)

1 hel vitlök

Olivolja

 

Marinad:

½ dl färskpressad citronsaft

1 msk kinesisk soja

1 tsk sambal oelek

3 msk finhackad oregano (eller annan ört, ex rosmarin, timjan)

Salt och peppar

 

Sås:

1 vitlöksklyfta

2 msk finhackad persilja

2 dl turkisk yoghurt

1 msk sambal oelek

Olivlja

Salt och peppar

 

Gör så här:

 

Jag blandade ihop marinaden igår kväll och lät kycklingen ligga i marinad över natten.

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär rotfrukterna i stavar. Mina morötter kommer förresten från Kaggagård

Halvera potatisen. Skrubba citronen noga och skiva den tjockt. Halvera den hela vitlöken. Blanda alltihop på en plåt och ringa över lite olja.

Häll av marinaden och lägg på kycklingen. Genomstek i ugnen ca 40 minuter.

 

Blanda ihop ingredienserna till såsen.

 

Pastasallad med räkor

Till 4 portioner behövs:

 

240 g pasta

1 avokado

1 paprika

Gurka

Sockerärter

sallad

cocktailtomater

½ röd lök

500 g räkor

 

Sås:

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

Curry efter tycke och smak

 

 

Koka pastan och blanda ihop med grönsakerna. Servera tillsammans med såsen.

Lax med rädistsatsiki

Till 4 portioner behövs:

 

4 varmrökta laxfiléer

300g gröna och/eller gula bönor

½ rödlök

2 msk olja

1 msk vinäger

Salt och peppar

 

Tsatsiki:

1 knippa rädisor

2 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlök

Salt

 

Börja med att skölja rädisorna och finhacka dem.

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Koka bönorna. Hacka rödlöken. Blanda ihop olja, vinäger och salt och peppar. Jag använde mig av Lallerstedts rapsolja med smak av apelsin. Den smakar väldigt mkt så man får vara försiktig så den inte tar överhand.

Blanda sedan ihop bönor, rödlök och vinäger-dressingen.

 

 

Servera tillsammans med fisken och tsatsikin. Jag tycker inte att potatis behövs, men vill man ha det så går ju det också bra :)

Krämig tonfiskröra

 

Till 2 portioner behövs:

 

2 st baguetter (gärna fullkorn)

1 dl turkisk yoghurt

1 msk majonnäs

1 msk bostongurka

1 liten rödlök

1 burk tonfisk i vatten

Citronpeppar, salt

Salladsblad

rädisor

 

Finhacka rödlöken och lägg i en skål tillsammans med bostongurkan. Rör ihop tillsammans med yoghurt och majonnäs. Smaka av med citronpeppar och lite salt.

 

Fyll en baguette med röran tillsammans med salladsblad och skivade rädisor.

Salladen är självplockad på kaggagård, närodlat ska det vara!

 

Avnjöts tillsammans med en skål päron :)

Toast skagen

Till 4 personer behövs:

4 skivor vitt formbröd - jag använder fullkorn!

Smör och olja

100 g skalade räkor

Ca 4 msk majonnäs - dryga ut med lite creme fraiche

2 msk finhackad dill

Salt och vitpeppar

2 tsk pressad citron

75 g löjrom

salladsblad

 

 

Stek brödskivorna gyllenbruna i smör + lite olja. Under tiden bröden svalnar så skala räkorna och grovhacka dem. Blanda majonnäs, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Lägg röran på brödet och klicka på löjrom. Garnerna med lite dill och citron.

 

Kaggagård

I söndags blev det en liten tur till Kaggagård. Detta är en gårsbutik där man kan köpa diverse grönsaker, blommor och annat lantligt. Man kan välja på om man vill plocka själv köpa det som finns i den lilla butiken. Vi kom hem med självplockad majs, sallad, sockerärtor och bondbönor. Köpte även med oss egenodlade morötter och tomater.

Jag gillar verkligen gårdsbutiker med närodlade och säsongsbetonade råvaror. Färskare kan det inte bli!

Tillbaka till vardagen

Imorgon är första dagen efter semestern. Känns bra att börja på en torsdag och ha en kort första vecka :D
Mindre bra känns att det ryktas beodrad övertid samt att jag har lyckats dra på mig någon slags öroninflammation : (

Räksallad med avokado

Till 2 portioner behövs:

500 g räkor med skal

1 ½ dl ärtor

100 g champinjoner

2 tomater

Ca 10 cm gurka

Isbergssallad

1 avokado

1 lime

 

Skala räkorna. Koka ärtorna. Stek champinjonerna i lite smör. Skiva gurka, avokado och tomater. Blanda samman alltihop med isbergssalladen och servera med limeklyftor.

 

 

Persiljejärpar och grönt mos

Till 2 portioner behövs:

250 g köttfärs

1 ägg

½ dl vatten

2 tsk potatismjöl

Salt,peppar

½ dl hackad persilja

 

Tillbehör:

Potatismos med mosad broccoli

cocktailtomater

 

 

Blanda färs, ägg, vatten, potatismjöl, salt, peppar och persilja. Forma ovala järpar och bryn.

Servera med tillsammans med moset.

 

Kryddig köttfärsröra

Till 4 portioner behövs:

400 g blandfärs

100 g champinjoner, skivade

½ purjolök, skivad

2 vitlöksklyftor, rivna

1 stjälkselleri, skivad

275 g råkostsallad (morot & vitkål)

100 g broccoli

½ röd paprika

1 msk senap (fransk)

2 msk soja

½ tsk sambal oelek

Svartpeppar

2 msk ketchup

2 dl grädde

 

 

Fräs köttfärsen. Tillsätt svamp, purjolök, selleri, råkost, broccoli och paprika.

Tillsätt senap, soja, sambal och peppar. Koka under lock ca 5 min.

Blanda ner ketchup och grädde och låt koka upp.

 

Tortillatårta

Till 2 portioner behövs:

2 tortillabröd

1 kycklingfilé

½ gul lök

100 g champinjoner

½ röd paprika

70 g bacontärningar

½ burk tacosås

50 g Philadelphia

½ dl riven ost

Oliver

 

 

Ugn: 225 grader

 

 

 

Skär kycklingen i bitar och stek i lite olja. Hacka löken, svampen och paprikan och lägg i pannan tillsammans med bacon. Häll över salsan och Philadelphia. Låt småputtra en stund. Lägg sedan på röran på ena tortillabrödet.

 

Lägg på det sista brödet som ett lock. Strö över ost och oliver. Gratinera tills den fått lite färg.

 

 

Paj med kräftstjärtar

Till 4-6 portionerbehövs:

2 dl vetemjöl

1dl grahamsmjöl

100 g kallt smör

2-3 msk kallt vatten

 

Fyllning:

1 purjolök

1 ask kräftstjärtar

3 ägg

3 dl crème fraiche

½ dl hackad dill

Salt, peppar

2 dl riven ost

 

Garnering:

Grön sparris (fryst)

cocktailtomater

 

 

Blanda mjöl och smör. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt stå kallt i 30 minuter.

Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och låt stå svalt i 30 minuter.

Förgrädda pajen i 10 minuter.

 

Strimla purjolök och lägg tillsammans med kräftstjärtarna i pajskalet.

 

 

Vispa ihop ägg och creme fraiche. Smaksätt med dill och salt och peppar.  Häll över pajskalet och strö över lite ost. Lägg tinad sparris överst och grädda i 30-35 minuter.

 

Laxburgare

Till 4 personer behövs:

500 g laxfilé

2 salladslökar

Salt, peppar

1 ägg

Hackad dill

1 msk smör

 

Sås:

1 dl creme fraiche

3 msk löjrom

2 dl skalade räkor

 

Tillbehör:

4 hamburgerbröd

Salad

Gurka

Citron

avokado

rödlök

 

Mixa laxen grovt. Vänd ner finstrimlad salladslök. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner ägget och dillen.  Forma 4 biffar som steks i smör.

 

Rör ihop alla ingredienserna till såsen och servera tillsammans med tillbehören.

 

Het korvpanna

Till 2 personer behövs:

2 kryddkorvar

1 frp wokgrönsaker (500 g)

1 msk sweet chilisås

Salt, peppar

2 portioner nudlar

 

Koka nudlar till 2 portioner.

Skiva korven och fräs tillsammans med grönsakerna. Smaka av med sweet chilisås och salt och peppar.

 

Denna rätt tar inte många minuter att göra!

Köttfärssås med röda linser

Till 2 personer behövs:

 

200 g färs

1 morot

250 g passerade tomater med basilika

1 dl vatten

1 lök

½ dl röda linser

Salt, peppar

½ röd paprika

 

 

 

Bryn färsen smulig. Hacka paprika, lök och morot och tillsätt i färsen. Häll över de passerade tomaterna, vatten och linser. Låt småputtra under lock i 15 min. Smaka av med salt och peppar.

 

Mangokyckling

Till 6 personer behövs:

6 kycklingfiléer

Salt och peppar

Smör

1 purjolök

1 paprika

lite svamp

1 hönsbuljongtärning

3 dl vatten

1 ½ msk soja

2 tsk sambal oelek

3 dl creme fraiche

3 msk mango chutney

1 mango

 

Servera med: ris och sallad

 

Strimla purjolök och paprika. Fräs hastigt. Smula ner buljongtärningen och tillsätt vattnet. Häll i soja, sambal, creme fraiche och mango chutney. Sjud i 10 minuter. Stek kycklingen och tillsätt i såsen. Egentligen så ska man tillsätta mangon i grytan. Men jag gillar inte varm frukt i mat så jag föredrar att servera det som ett tillbehör istället.

 

Lasangerullar

Till 4 personer behövs:

250 g färska lasangeplattor

400 g svamp

1 purjolök

1 dl kesella

5 dl tomatsoppa (Kelda)

Valfri färs (nöt, fläsk, bland)

Salt,peppar

1 dl riven ost

 

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Skiva svamp och purjolök och fräs tillsammans med färsen. Salta och peppra.

Rör ner kesellan.

 

Lägg röran på ett ark lasangeplatta och rulla ihop till en rulle.

 

Lägg alla rullarna i en ugnssäker form. Häll över soppan. Strö över ost.

Gratinera i ugnen i 20 min i nedre delen. Servera med en god sallad till.

 

Pastagratäng

Till 4 personer behövs:

300 g penne

250 g broccoli

(morötter)

3 chorizo (eller annan korv som ni tycker om)

4 ägg

4 dl mjölk

Salt,peppar

1 dl riven ost


Ugn: 225 grader

 

Börja med att koka pastan och broccolin. Eftersom jag hade lite morötter hemma skar jag dessa i stavar och fräste tillsammans med den skivade korven.

 

 

Steg 1: Lägg i den frästa korven och grönsakerna

Lägg allt i en ugnssäker form.

 

När pastan är klar så lägg ner även den i formen. Vispa ihop äggen och mjölken tillsammans med salt och peppar. Häll smeten i formern.

 

Strö över ost.

 

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

 

 

Klart för servering!

 

Tillbaka från bloggpause?

Efter en lååång bloggpause tänkte jag försöka börja blogga igen.. Undra om det finns några läsare kvar?

Det har hänt mycket sedan senaste inlägget (maj 2008!). Men att stöka i köket är fortfarande något som jag gärna gör, så temat mat-blogg hänger nog fortfarande kvar. Det kommer att bli lite recept för att förhoppningsvis inspirera andra men även för mig själv att gå tillbaka och titta.

Nu kör vi! :)
RSS 2.0