Avokadosalsa

 

 

 

Till salsan:

1 avokado

1 paprika

2 salladslökar

En skvätt citronsaft

Salt och peppar

 

Tärna avokado och paprika. Blanda med skivad salladslök. Pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.


Detta serverades tillsammans med fläskfilé, potatis och en kall sås.

Knäckebröd med kall skivad potatis, kaviar och gräslök

 
 
 

Visst behövs det lite sommarkänsla så här mitt i vintern? :)

Kyckling- och quinosallad

 

Blanda kokt quinoa med stekt eller grillad kyckling. Rör i hackad persilja, skivad salladslök och halverade tomater.

 

 

 

Kräftstjärtar med dippsås

 

Blanda lite crème fraiche smaksatt med ingefära och chili tillsammans med finhackad rödlök och en skvätt pressad lime. Servera med baguette, kräftstjärtar och rädisor.

 

 

 

Till detta dracks detta goda vin.

Tonfiskbullar

Istället för köttbullar i tomatsås kommer här ett recept på tonfiskbullar. Var faktiskt överraskande gott, men lite mer pilligt då det är svårt att få dem att hålla sig runda och fina som vanliga köttbullar gör.

 

Till 4 portioner:

 2 Burkar tonfisk i vatten

2 Salladslökar

 2 Ägg

Hackad färsk basilika

 1 burk färdig tomatsås

Rucola

Spagetti

 

Låt tonfisken rinna av. Blanda med finhackad salladslök, basilika, uppvispat ägg, salt och peppar till en smet.

 

 

Forma små bollar. Stek i rapsolja tills de blir gyllene.

 

 

Häll över tomatsås. Koka pastan. Servera bullarna tillsammans med rucola och spagetti.

 

 

Frukostinspiration

 

 

 

Macka med ost, skinka, rucola, tomtat och gurka. Serveras tillsammans med en skål blåbär.

Drink

Till en drink

 

4 cl gin

3 cl fläderblomssaft

3 cl grapefruktjuice

Mineralvatten (eller sprite om du vill ha den sötare)

 

Skaka gin, saft och juice tillsammans med is i en shaker. Häll i kylt glas och toppa med mineralvatten. Dekorera med en skiva grapefrukt.

 

 

Potatisomelett med bacon

 

Till 2 port:

1 hackad gul lök (liten)

300 g kall kokt potatis, skivad

3 ägg

½ dl matlagningsgrädde

1 pkt bacon

Gräslök och tomater

 

Fräs löken glansig i lite smör. Tillsätt potatisen. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, grädde och hackad gräslök. Häll potatisen och löken i en ugnsfast form och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen på ca 200 grader tills det har stelnat.

 

 

Under tiden steks baconet knaprigt.

 Servera tillsammans med tomater.

 

 

Varm potatissallad

600 g färskpotatis

1 purjolök

I knippe sparris

Citron (zest och saft)

Timjan

 

Koka potatisen. När det är några minuter kvar lägg i sparrisen. Häll av och blanda i en klick smör som smälter. Blanda ner finstrimlad purjolök, citronzest och en skvätt citronsaft. Strö över hackad timjan och smaka av med salt och peppar.

 

Serva med kött och tomater.

 

 

Stekt fisk

Stekt fisk

 

Denna gång "fuskade" jag och köpte färdiga lättpanerade fiskfiléer som stektes och serverades med morötter och ärter, stekt färskpotatis och en kall sås. Den kalla såsen bestod av turkisk yoghurt, pressad citron, citronpeppar och finhackad gräslök.

 

 

Tandoorikyckling


4 portioner:

 

500 g kycklingfilé

Grönsallad och/eller ris

 

Marinad:

Tandoorikrydda

1 dl naturell yoghurt (ekologisk)

1 krossad vitlök

 

Sås:

4 dl naturell yoghurt (ekologisk)

2 tsk mango chutney

2 tsk sweetchili sås

 

Blanda ingredienserna till marinaden. Snitta kycklingen och lägg sedan I en påse tillsammans med marinaden. Låt marineras i minst 2 h, helst över natten.

 

Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen i ca 15 min på 225 grader.

 

Under tiden rör du ihop såsen.

 

Servera tillsammans med en stor sallad eller kokt ris om du hellre vill ha det.

 

Rosebiffar

Till detta recept behövs:

500 g färs
1 finhacka lök
1 msk dijonsenap
1 ägg
salt, peppar och mortlad rosepeppar

 

Blanda ihop färs, lök, senap, ägg, salt och peppar. Forma biffar och stek i stekpanna. Lyft ur och slå på vatten och en köttbuljongtärning. Runda av med lite creme fraiche och rosepeppar. 

 

 



Servera tillsammans med sockerärter och tomater.

 

 

 

 

 

Salsicciapasta

 

2 salsiccia- korvar (med hög kötthalt)

1 gul lök

1 chili

1 dl vitt vin

3 dl tomatsås (jag använde färdigköpt)

Färsk basilika

4 portioner pasta

Parmesan

 

 
 

Koka pastan så att den knappt är klar.

Skiva korvarna och stek i olja. Innehållet ska ”smula ut sig” lite. Tillsätt hackad lök och chili. Slå över vin och tomatsås. Låt sjuda ihop. Strö över hackad basilika. Smaka av med salt och peppar.

 

 
 

Slå över pastan i tomatsåsen och blanda om. Rör ner riven parmesan.

 Vid servering strö över lite extra parmesan.

 

 
RSS 2.0