Liten pause

Vår dator har gått sönder så därför blir det lite glest mellan uppdateringarna, men vi återkommer så snabbt vi kan. Under tiden testar vi massa nya recept!

//Maja & Andreas

Kryddig chili con carne

(4-5 personer) 

tillagningstid
: ca 60 min 

3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 paprika
1 röd chili
600g nötfärs
2 burkar krossade tomater á 400g
1 köttbuljongstärning
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk chilipeppar
salt och peppar
2 burkar kidney bönor á 400g

Hacka lök, vitlök, paprika och chili. Fräs lök och vitlök mjukt. Fräs färsen. Tillsätt paprika, chili och tomatkross. Smula över buljongtärningen. Tillsätt kryddorna. Låt puttra under lock i 30 minuter. Spola av bönorna och lägg ner i grytan efter 30 minuter. Sjud sedan i ca 5 minuter.  

Vi åt detta tillsammans med en bit bröd och en sallad bestående av gurka, rödlök och avokado.Det står att receptet räcker till 4-5 personer, men vår räckte till mer än så.

Mango bellini

(2 glas) 
1 mango
2 msk strösocer
30 cl mousserande vin 

Skala och tärna mangon. Mixa tillsammans med sockret. Häll i vinet. Vill man ha den alkoholfri kan man byta ut mousserande vin mot sockerdricka.
Glömde dock att ta en bild.

Fruktig kiwijuice

(4 glas) 
1 banan
3 kiwi
4dl tropiskjuice eller apelsinjuice 

Mixa frukten och häll på juicen. Svårare än så är det inte. Nyttig och c-vitaminrik energikick.

206351-31

Festliga hallonrutor

(ca 24st) 

250g smör
2 ½ dl socker
6 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpuver
1 ägg
2 dl hallonsylt

 Arbeta alla ingredienserna utan sylten till en mördeg. Låt den stå i kylen i ca 1 timma. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla sedan ut degen på ett bakplåtspapper men spara lite deg till dekoration. Efter du har kavlat ut degen så brer du på sylten och dekorerar med kryss. Grädda sedan i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Skär ut rutor medan kakan är varm.
 
206351-33

Det var svårt att göra kryssen jämna och fina, men det syns ju i alla fall att det är hembakat =)

Köttbullar i het kokossås

(4 pers, ca 20 minuter)

Fräs 1 msk röd currypasta i lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll på 1 burk krossade tomater och låt puttra några minuter. Tillsätt 2 dl vatten och 1 hönsbuljongtärning. Låt det koka upp. Blanda i 2 dl kokosmjölk. Smaka av med salt och eventuellt mer currypasta.
Lägg ner köttbullar i såsen och låt koka. Servera med nudlar eller spagetti.

206351-28

Nöt- och kolapaj

3 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g smör

fyllning:

3 dl  vispgrädde
2 dl socker
2 dl mörk sirap
1 tsk vanlijsocker
1 krm salt
100g pecanötter
100g valnötter

Hacka samman mjöl, socker och smöt till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25cm i diameter. Ställ in i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Ta utpajformen och picka i botten. Grädda sedan i 15 minuter.
Blanda grädde, socker, sirap i en kastrull. Låt koka häftigt i ca 15 minuter utan omrörning tills smeten tjocknat
något.

206351-24

Smaka av med vaniljsocker och salt fördela nötterna i pajskalet.

206351-23
Häll över kolasåsen. Grädda igen i ca 10  minuter.
Låt pajen bli sval innan den serveras.

206351-25

Pastagratäng med tonfisk och oliver

(2-3 portioner)

tid: ca 40 min

ugn: 225 grader


1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 200 g kokt pasta ex penne
2 tomater
2 msk tapenade (olivröra på burk)
1½ dl turkisk yoghurt
1 tsk oregano
salt och peppar
i burk tonfisk (200g)
50 g riven ost
svarta oliver

Koka pastan. Hacka lök och vitlök och stek mjukt. Tärna tomaterna. Blanda samman pasta, lök, vitlök, tomat, tapenade, yoghurt, oregano, tonfisk och salt. Häll blandningen i en smord form. Peppra och strö över ost samt svarta oliver.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

206351-22

Mexikansk kycklinggratäng

(4 personer)

1 grillad kyckling
1 paprika
2 tomater
1 burk majs
1 burk tacosås
2 dl riven ost
tortilla chips

Bena ur kycklingen och skär den i bitar. Skär paprikan och tomaterna i bitar. Blanda kyckling, paprika, majs, tomat och tacosås i en ugnsfast form. Strö över osten och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

206351-21


När gratängen är klar så satte vi i tortillachips längs kanterna.

206351-26

Servera med mer tortilla chips och en stor sallad.

Vi hade även gjort en kall sås gjord på 2 dl turkisk yoghurt blandat med 1 msk citronsaft och 3 msk chillisås. Salt och peppar.

Provensalsk filé

(4 personer)

Detta behövs:

600g kycklingfilé
250g champinjoner
salt och peppar
1 ½ msk fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
2 ½ dl mellangrädde
ca 15 cocktailtomater
½ dl hackad persilja
lite hackad purjolök

Skär kycklingen i lite mindra bitar, salta och peppra och bryn. Skiva även champinjonerna och bryn dem. Tillsätt creme fraiche, grädde, senap och pressad vitlök. Låt koka till en jämn sås. Lägg ner de skivade tomaterna och puttra i ca 5 minuter. Slutligen hacka persiljan och strö över.

206351-27

Till detta åt vi stekt färskpotatis:

206351-29









 

Krispiga kolakakor

100g margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 bit daim á 56g (dubbelbit)

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda margarin, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl och bakpulver. Krossa daimen. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in daimen. Spara lite till garneringen. Dela degen i 3 lika stora bitar. Rulla till fingertjocka längder. Lägg dem på bakplåtspapper och platta till dem. Strö sedan över resterande daim. 
Grädda i 15 min i mitten av ugnen. Skär dem medan de är varma.

 206351-20

Mums!
RSS 2.0