Hovmästarpotatis med rökt kalkon
4 portioner
700g potatis (delikatess- eller färskpotatis)
150 g rädisor
1 röd lök
200 g rökt kalkon
1 kruka dill
½ dl gräddfil
½ dl hovmästarsås
Skrubba potatisen och koka i saltat vatten. När den är färdig så skär ner den i lite mindre bitar.
Blanda hackad dill, gräddfil och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar.
Bland i rädisor, hackad lök och potatis.
Servera med den skivade kalkonen.
Margarita lemonad
En läskande drink före maten!
4 glas
3 dl vatten
½ dl strösocker
Saften från 4 lime
Samt från 2 citroner
1 dl tequila (uteslut om du vill ha den alkoholfri)
Isbitar
Salt
Blanda vatten och socker till sockret har löst sig. Pressa i lime och citron. Tillsätt tequilan och is och skaka i en shaker.
Fukta kanterna på fyra glas och doppa i salt. Häll upp och servera!
Fläskfile med krämig risotto
600 g fläskfilé
1 pkt Cantadou, jag använde vitlök och örter
1 gul lök
250 g skogschampinjoner (ger mkt mer smak än ”vanliga” champinjoner)
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
1 förpackning krossade tomater
3 msk fond
4 dl vatten
Rucola
Putsa köttet och snitta på längden så att det bildas en ficka. Fyll fläskfilen med färskosten och salta och peppra. När jag lagar fläskfile brukar jag steka den i panna för att få en fin yta och sedan steka klart i ugnen.
Under tiden görs risotton. Börja med att finhacka lök och vitlök. Skiva svampen. Fräs svamp och lök i smör. Tillsätt ris, tomater, fond och vatten. Vattnet tillsätter jag lite i taget så att riset suger upp sig all vätska.
Server fläskfilen och risotton med rucola.
Butterkaka med blåbär
2 st
50 g jäst
3 dl mjölk
1 ½ dl socker
½ tsk salt
150 g smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
1 dl mellangrädde
1 äggula
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
2 msk snabbredning ljus
100 g smör
½ socker
200 g blåbär
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Tillsätt smör och ägg. Blanda ner mjölet och arbeta till smidig deg. Jäs i 40 min
Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull och vispa ihop under uppvärmning. Låt puttra tills den tjocknar. Låt svalna
Rör ihop socker och smör i en skål.
Dela degen i två delar och kavla ut tills de är ca 1 cm tjocka. Bred på hälften av smöret och hälften av blåbären. Rulla ihop och skär i bitar.
Lägg bullarna i två bakplåtspapperklädda formar med löstagbar kant. Lägg inte för tätt eftersom de jäser. Häll vaniljkrämen mellan bullarna. Jäs i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
Rödvinsbiff med matvetepytt
Till 4 portioner behövs:
4 biffar
Pytt:
6 dl köttbuljong
3 dl matvete
2 morötter
1 klyfta rotselleri
1 lite squash
Senapskräm:
1 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
Timjan och salt
Orkade inte göra en egen rödvinssås så det fick bli färdigköpt.
Koka upp buljongen och koka matveten enligt förpackningen.
Tärna rotfrukterna och squashen och stek mjuka i en klick smör.
Senapskrämen är bara till att röra ihop och smaka av med kryddor. ¨
Salta och peppra biffarna och stek ca 2 min per sida.
När matveten är färdig är det bara till att blanda ihop med grönsakerna.
Lyxig middag som inte kräver mycket arbete!
Basilikabröd
2 bröd
2-3 krukor basilika
3 ½ dl mjölk
50 g jäst
3 msk olivolja
3 dl naturell yoghurt
1 msk salt
2 tsk honung
5 dl siktat dinkelmjöl
Ca 12 dl vetemjöl
Mixa basilikabladen tillsammans med 1 dl av mjölken.
Lös jästen i resten av den kalla mjölken. Tillsätt basilkamixen och resten av ingredienserna. Arbeta i ca 10 min. Låt jäsa övertäckt i ca 1 h.
Forma två bröd och snitta bröden. Jäs ytterligare 1 timme.
Grädda i 225 grader i 30-40 min.
Degen blir ljusgrön av basilikan men färgen försvinner under tiden brödet gräddas.
Kasslergratäng
Här kommer ett recept på bra vardagsmat som inte tar allt för lång tid.
Detta behövs för 4 port:
500 g kassler
150 g champinjoner
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde (eller annan grädde om man så vill)
1 bukett broccoli
1 dl riven ost
Skiva kasslern och svampen. Fräs svampen i lite smör och pudra över mjöl. Späd med mjölk och grädde och låt koka ihop i ca fem minuter. Salta och peppra.
Dela broccolin i mindre bitar och koka snabbt (ca 1 min).
Lägg kassler och broccoli i en gratängform. Häll över svampstuvningen och avsluta med den rivna osten.
Gratinera i 225 grader i ca 15 min.
Under tiden koka ris och gör en sallad.
Champagnecocktail
1 glas:
2 cl Absolut Rasberri (eller annan vodka med hallonsmak)
Ca 1 ½ dl champagne (eller mousserande vin)
Frusna hallon
Häll upp vodkan i ett champagneglas och fyll upp med champagne eller mousserande vin.
Tillsätt frusna hallon istället för isbitar.