Spenatomelett

Skala och hacka en liten lök och 2 potatisar. Stek i lite olja på ganska svag värme tills potatisen har blivit mjuk. Salta och peppra. Grovhacka 100g bladspenat. Vispa ihop 3 ägg och 2 msk vatten. Blanda ner spenaten och salta lite.



Häll smeten över potatisen och löken. Låt stelna på svag värme. Servera med tomater.

206351-16

Ananaskaka

Går bra att frysa in om så önskas.

175g smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
1 ½ dl ananaskross
rivet skal av 1 citron
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl finhackade hasselnötter

Garnering:

2 dl florsocker
1 msk pressad citronsaft
finhackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker riktigt ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning. Rör ner ananaskross och citronskal. Blanda mjöl bakpulver och nötter och rör sedan ner i smeten. Häll i en smord och bröad form som är ca 24cm i diamerter. Grädda i nedre delen ca 40-45min. Låt vila några minuter innan den stjälps upp.
När kakan är kall kan du bre över glasyren. Rör ihop florsocker och citronsaft. Häll sedan detta över kakan och strö över de hackade nötterna.

206351-13

Fiskgratäng Skagen

Till denna väldigt goda gratäng behöves:

4 port

ca 600 gr torskfilé (eller annan vitfisk)
400 gr skagen mjukost
2 dl creme fraiche
1 gul lök
1 knippe färsk eller frusen dill
ca 1 dl riven ost
8-10 medelstora potatisar
smör,mjölk till moset
citronpeppar

Ugn: 200 grader

Skala och koka potatisen. Smörj en ugnsfast form och lägg ner fisken och krydda med citronpeppar.
Hacka lök och dill fint. Blandas med skagenosten och creme fraiche.  Bred ut röran över fisken och strö över den rivna osten. Sätt in i ugn i ca 20 min.
Förbered under tiden potatismoset. När gratängen är klar ta ut den och sprittsa potatismoset runt om kanterna om så önskas. Sätt in i ugnen i några ytterligare minuter så moset får lite färg.

206351-19

Vi tyckte detta var väldigt gott. Inte speciellt mycket jobb det mesta sköter sig självt.

Chokladmuffins med mjuk nougat

(7-8 stora muffins)

50g smör eller margarin
½ dl socker
1 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 msk kakao
½  msk vanlijsocker
2½ msk mjölk
25g mjuk nougat

garnering:
florsocker

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget under fortsatt kraftg omrörning. Blanda samman mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Rör ner i smeten och växla med mjölken. Rör smeten jämn.
Häll upp i formar. Dela nougaten i jämnstora bitar och tryck ner i smeten så de inte syns. Grädda i 200 grader i 12-14 minuter.
Sikta över lite florsocker

206351-14

Får ursäkta vårt påbörjade pussel i bakgrunden =)

Het fransyska

(ca 4 portioner)

600g fransyska eller innanlår
1 röd paprika
2 morötter
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
svartpeppar
mejram + spiskummin
harricot vers
grädde efter smak

Strimla köttet, papikan, morötterna och purjolöken. Bryn köttet ocj lägg över i en gryta. Fräs morötterna och lägg över i grytan med köttet. Tillsätt smulad buljontärning, vatten, pressad vitlök, tomatpuré och kryddorna efter önskad hetta. Puttra under lock i 20 minuter. Tillsätt sedan paprika, purjolök, haricot vers och grädden. Puttra i ytterligare 10-15 minuter.
Servera med pressad potatis.

206351-15

Denna bild är tagen på upptinade rester som vi hade sparat därför ser det kanske lite fattigt ut.

Korv- och pastagratäng

(4port)

1 liter kokt pasta (vi använde fullkorns penne)
400g korv
500g krossade tomater med basilika
salt och svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
2 dl riven ost

Lägg pastan i en smord ugnssäker form. Skär korven i stacar och fräs i lite matfett. Lägg korven ovanpå pastan. Skär paprikan och blanda ihop med tomatkross, salt och peppar. Bred röran över korven och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

206351-12

Bra vardagsrätt som både är billig och lättlagad.

Currygryta med nudlar

Detta behövs till 4 personer:

500g fläskfilé
1 ½ msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
1 burk ananasringar
500g wokgrönsaker
150g svamp (gärna shiitakesvamp)
jordnötter
nudlar

Skär filén i skivor och bryn den. Salta och peppra. Lägg filén i en gryta och tillsätt kokosmjölken och currypastan. Låt koka i ca 5 min. Skär ananasen i bitar och lägg dem i grytan och låt dem bli varma. Innan servering strör du över lite jordnötter.

Under tiden wokar du grönsakerna och svampen. Koka nudlarna knappt mjuka och lägg i woken. Blanda runt och servera i en stor skål.

206351-11


Asiatisk mat är riktigt gott, men ta det lugnt med currypastan den är starkare än vad man kan tro=) För övrigt vill jag poängtera att det är viktigt att nudlarna inte blir överkokta då blir det bara kletigt. Vi använde fullkornnudlar som var helt OK.

Krämig tortellini

Den här rätten går löjligt snabbt att göra.

Du behöver:2 pkt färsk tortellini - vi hade en fyllning med smaken chicken tandori 1 pkt creme bonjour cousine - valfri smaksättning
lite grädde
1 broccoli
Salt

Koka upp pastavattnet och lägg in tortellinin. Koka även broccolin. . Värm creme bonjouren och låt den puttra på låg värme. Tillsätt grädden och salta lite.
Torellinin ska bara koka 2 minuter, när den är klar blandar du ner den i creme bonjourblandningen tillsammans med små broccoli buketter.



206351-10

Falska wallenbergare

ca 4 port.

1 kg fläskfärs 
6 äggulor
2 msk ljus dijonsenap
4 dl vispgrädde
salt & peppar
smör eller margarin

Gör så här
Blanda färsen med äggulor och senap. Tillsätt grädden lite i sänder. Krydda.
Stek ett smakprov och stäm av kryddningen.

Forma små biffar och stek dem långsamt i matfett på medelvärme. De pöser upp under stekningen och ska inte plattas till. Lägg upp dem på fat och håll dem varma på lägsta värme i ugnen.
Till detta serverade vi potatismos och kokta haricots vers och gräddsås.

Självklart glömde vi att ta bilder. Den enda bilden är den här.


Chokladälskarens cheesecake

Detta recept  blir till cirka 10 bitar.

Ingredienser:

12 digestivekex
75g smör

Fyllning:
400g Philiadelphia ost
2 dl creme fraiche
5 äggulor
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk pressad apelsinsaft
1 påse daimkulor á 100g

Garnering:
riven choklad och florsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Smula kexen och smält smöret och blanda samman. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Vispa samman osten, creme fraichen och äggulorna. Tillsätt sedan florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft. Häll smeten över kexlagret och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut formen och fördela daimkulorna i smeten. Peta ner dem med en gaffel. Grädda sedan i ytterligare 30 minuter. Låt svalna och garnerna med riven choklad och florsocker. Förvara sedan kakan kall tills servering.

206351-9


Vår kaka hade inte riktigt hunnit bli kall innan vi serverade den men det smakade bra ändå trots att konsistensen kanske var lite väl krämig.
Namnet chokladälskarens cheesecake låter lite fånigt, för kakan smakar inte så himla mycket choklad egentligen. Men god, det var den!

Fläskfilé i chillisås

Ingredienser
Portioner: 4-6

2 hela fläskfiléer (à 300-400 g)
2 ägg
75 g  paremesanost  (ca 3 dl)
1 1/2 dl ströbröd
smör eller olja till stekning
1/2 kg tomater
2 1/2 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk senap (hälften dijon, hälften stark söt)
salt och vitpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°C. Putsa filéerna och skär dem i cm-tjocka skivor. Salta och peppra köttet.
2. Vispa upp äggen. Blanda parmesanost och ströbröd på ett djupt fat (spara lite parmesan att toppa med).
3. Doppa filébitarna i äggvispet och vänd sedan i ströbrödsblandningen.
4. Bryn köttbitarna allteftersom i smör eller olja i en stekpanna. Skiva tomaterna.
5. Varva kött och tomatskivor i en smord ugnssäker form.

206351-5

6. Blanda grädde med chilisås och senap. Häll blandningen i stekpannan och låt koka tills den blivit något tjockare. Häll såsen i formen. Strö över lite riven parmesanost och gratinera mitt i ugnen i 10-15 minuter.


206351-6

Vi serverade tillsammans med färsk pasta. Det blev så himla gott. Köttet var saftigt och mört och hade en väldigt god smak av ostparneringen.
 

Mushroom & Pepper chicken


Detta är inget recept utan mer lite som inspiration till vad man kan göra då fantasin tryter.
Vi stekte kycklingfilé och fräste lite champinjoner. Sedan blandade vi ut 2 dl creme fraiche i 2 dl vatten och rörde ner denna kryddpåse från santa maria.

(bild från www.santamaria.se)Mushroom & Pepper Chicken

Sedan är det bara till att hälla över såsen i pannan där du steker kycklingen och låta puttra tills den blir tjock.
Till detta hade vi klyftpotatis.
Enkelt och pepprigt gott!

206351-4

Chokladsemlor

Här kommer ett lite annorlunda recept som alternativ till de vanliga fastlagsbullarna:

Det här behövs till ca 20 bullar:

50g jäst
100g mörk choklad 70%
100g smör
2 ½ dl mjölk
3/4 dl socker
1 mks vanlijsocker
2 ägg
½ tsk hjortronsalt
ca 12 dl vetemjöl

Garnering:
100g vitchoklad
2-2½ msk vatten
2 dl florsocker

Fyllning:
-mandelmassa
-vispad grädde + 75g riven vit choklad

äggula + mjölk för pensling

Smula jästen i en bunke. Smält sedan chokladen och smöret. Tillsätt mjölken och låt de hela bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, vanlijsocker, ägg, hjortronsalt och vetemjöl (spara lite vetemjöl till utbakningen). Låt degen jäsa i 30 min.

206351-2

Dela sedan degen i 20 lika stora delar och rulla till bullar. Låt bullarna sedan jäsa ytterligare 30 min.
Pensla sedan bullarna med lite uppvispad äggula och mjölk. Grädda dem i ca 8-10 minuter.
Låt dem svalna och fyll dem sedan med mandelmassa. Vispa grädden och rör ner den rivna vita chokladen.

Glasyren:
Bryt ner chokladen och smält i vattenbad tillsammans med 1 msk vatten. Blanda florsocker och resterande mängden vatten Rör sedan ner detta i chokladen.

Spritsa på grädden och klicka på glasyren på locket av bullen.

206351-3

Så här blev våra semlor. Vi gjorde en liten miss då vi klickade på glasyren innan vi skurit av locket vilket resulterade i att glasyren blev lite kladdig.
Tänk på att göra bullarna ganska små för dessa semlor är väldigt mäktiga men ack så goda =)

Tomatkassler

Vi hade en bit kassler i frysen förra veckan och använden den till detta recept:

Hacka 8 hg kassler i smala strimlor. Skiva 150g champinjoner och 1 gul lök. Stek kasslern, champinjonerna och löken i lite margarin. Fyll på med 2 msk tomatpuré och 1msk vetemjöl. Rör om. Tillsätt två dl köttbuljong och 2 dl mjölk. Låt puttra i 5 min. Smaksätt med oregano, (salt) och peppar.
Servera med pasta och grönsaker

Så här blev vårt resultat:

206351-1

Receptet räcker till 4 personer, dock hade vi i lite mer tomatpuré plus lite ketchup för att få lite mer tomatsmak. Saltet skippade vi helt eftersom kasslern i sig själv är så pass salt. Vi hade inte så mycket grönsaker hemma så det blev lite skivade rädisor och lite gul paprika.

Detta är ett enkelt och snabbt vardagstips som vi både tyckte var gott.

Presentation

Vi börjar med ett inlägg om oss som kommer skriva den här bloggen. Vi heter Maja och Andreas och är 21 respektive 22 år gamla. Vi är nyblivna sambos sedan 3 månader tillbaka och har insett att mat och matlagning är ett gemensamt intresse som vi båda delar. Därmed bestämde vi oss för att starta en blogg för att samla alla recept som vi testar. Recepten kommer inte bara syfta till matlagning utan det blir även en del bak samt tips på efterätter och desserter.

// Maja & Andreas

 
RSS 2.0