Tomatsalsa

4 tomater, hackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 lime, saften
hackad persilja
svartpeppar
 
 
 

Fänkålssoppa med lax

2 portioner:
 
1 fänkål
10 cm purjolök
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärningen
100 g färskost
100 g kallrökt lax
 
Skär fänkålen i bitar. Hacka purjolöken. Stek grönsakerna i en klick smör. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka 15 minuter. Mixa slätt och koka upp på nytt. Rör i färskosten. Smaka av med salt och peppar.
 
Toppa med strimlad lax.
 
 
 
 

Ryggbiff med grönpepparsås

2    Skivor ryggbiff 

Grönpepparsås

4 st  schalottenlökar

grönpeppar i

1/4 dl  konjak

1 msk kalvfond

3 dl  matlagningsgrädde

Råstekt potatis

 500g potatis (fast sort)

Rapsolja

Smör

Gräslök

Ugnsbakade tomathalvor

2 st  tomater

1 vitlöksklyfta

persilja

smör, rumsvarmt

¼ dl  ströbröd

 salt och svartpeppar


Skala och skiva potatisen. Salta och peppra.

Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna. Stek potatisen gyllenbrun. Strö lite hackad gräslök över före servering.


Skala och finhacka löken. Smält lite smör i en kastrull, lägg i löken samt krossad grönpeppar. Fräs i några minuter.  Häll i konjaken och flambera. Häll i fonden och låt puttra. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform. Pressa vitlök och hacka persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.

Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de i ca 10 minuter.

Torka biffarna och putsa bort eventuella senor. Hetta upp en grillpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem i ca 3 minuter på varje sida.

Servera biffarna med potatisen, såsen och tomaterna.

 

 

Räksallad

 
 

Till 2 portioner:

rucola

2 dl svarta linser

Räkor

1 avokado

Vattenmelon

1 dl turkisk yoghurt

Rivet citronskal

Salt och peppar

 

Fylld paprika

4 paprikor
500 g nötfärs
200 g champinjoner
2 msk tomatpure
1 dl tacosås
riven ost
 
Stek nötfärsen och champinjonerna. Krydda med salt.peppar och chilifalkes. Klicka i tomatpurén. Häll i tacosåsen och låt puttra.
 
Skär av lite av botten på paprikorna så att de står stadigt. Fyll paprikorna med köttfärsröran. Toppa med riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter.
 
Servera tillsammans med avokado och vitkålssallad med riven morot.
 
 
 
 
 

Fiskgratäng

Till 4 portioner:
 
3 bitar torskfilé1 gul lök
salt, citronpeppar
200 g räkor
200 g champinjoner
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl mjölk
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk mjukost (med dill och kräftsmak)
hackad dill
1 dl riven västerbotten
 
 
Potatismos
800 g mjölig potatis
1 äggula
1 msk smör
2 msk mjölk
muskotnöt, salt och vitpeppar
 
Smörj en ugnssäker form och lägg i torskbitarna. Krydda med salt och citronpeppar.
 
Skiva svampen och stek i smöret. Hacka löken och lägg i tillsammans med svampen. Pudra över lite mjöl och späd sedan med mjölk. Häll i grädden och låt koka upp. Smula i buljongtärningen och klicka i mjukosten. Låt småputtra. Smaka av och strö över dill och räkor.
 
Häll såsen över fisken och toppa med den rivna osten. Gratinera i 200 grader i ca 15 minuter.
 
Skala potatisen och koka mjuk. Mosa potatisen tillsammans med smör och mjölk. Smaksätt med kryddorna. Rör i en äggula och klicka ut på en plåt. Gratinera på 225 grader i ca 5 minuter.
 
Servera tillsammans med gratängen och riven morot med apelsin.
 
 
 
 
 
 

Kyckling med melonsallad

Marinad:
lite olja
1 msk soja
chiliflakes
paprikapulver
svartpeppar
 
Kycklingfilé
 
Melonsallad:
honungsmelon
gurka
paprika
chili
 
Putsa kycklingfiléer och lägg i marinaden.
 
Skär gurkan och paprikan i bitar. Finhacka chilin. Gröp ur melonkulor från melonköttet. Blanda ihop allt till en sallad.
 
Ugnstek kyckling tills den är genomstekt.
 
 
 
 

Soppa med korv och rotfrukter

Till 4 portioner:
 
1 bit kålrot
några potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1 purjolök
3 wienerkorv
ca 1 liter buljong
1 dl hackad persilja


Skala och dela grönsakerna i bitar. Fräs grönsakerna, förutom purjolöken, hastigt i lite smör. Häll över buljongen och låt koka upp.

Skiva korven och lägg i tillsammans med purjolök. Låt bli varmt och smaka sedan av med kryddor. Strö över persiljan.

 
 
 
 

Saffransbullar med vit choklad

Till ca 40 bullar:
 
3 1/2 dl mjölk
1 tsk kardemumma
50 g jäst för söta degar
1 kuvert saffran

1 dl strösocker
1 dl vit Sirap
1/2 tsk salt
1 ägg
150 gram mjukt smör
12 dl vetemjöl special + lite till utbakning

Fyllning
200 gram vit hackad choklad
3/4 dl Rörsocker Strö
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt smör

Pensling och garnering
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker

 

Värm mjölken tillsammans med kardemumman till den blir fingervarm.

Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken. Tillsätt saffran, socker, sirap, salt, ägg och smör.

Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 45 minuter.

Dela degen i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor.

Blanda alla ingredienser till fyllningen utan den vita chokladen. Bred ut hälften av fyllningen på plattan och strö över chokladen. Rulla ihop degen på längden.

Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en plåt. Gör samma sak med den andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa på plåtarna i 20-30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.

 

 


 

Spenatomelett med makrill

Till 2 portioner:

 

Babyspenat

Tomater

Timjan

4 ägg

½ dl vatten

1 burk makrill i tomatsås

 

Vispa ihop ägg och vatten. Krydda med salt och peppar.

Hacka tomaterna . Lägg spenat och tomater i en ugnssäker form. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.

 

 

Servera tillsammans med makrill i tomatsås.

 

 
 

Broccolisoppa


Till 2 portioner:

 

300 g broccoli

3dl vatten

1 buljongtärning

Riven parmesan ost

En skvätt matlagningsgrädde

 

Skär broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i broccolin och koka mjuk.

 

Mixa soppan slät. Låt koka upp och smaka av med grädde, salt och peppar.

 

Toppa med riven parmesanost.

 

 

Lax med rom- och gräslökssås

4 portionsbitar lax (à ca 140 g)

1/2 citron

1 kruka gräslök

75 g röd caviar

2 dl crème fraiche

 

Till servering:

sparrispotatis

broccoli

 

Sätt ugnen på 170 grader.

Krydda  laxen med salt och citronpeppar. Lägg dem i en ugnssäker form. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter.

Riv det yttersta skalet av citronen, skär den sedan i klyftor. Skär gräslöken fint.

Blanda citronskal, gräslök, caviar och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Servera laxen med kokt potatis, romsås, broccoli och citronklyftor.

 

 

 

 

Pytt i panna

Till 4 portioner:

300 g potatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 gula lökar
200 g champinjoner
3 korvar med hög kötthalt
1 knippe  persilja

Tärna potatis, palsternacka och morot. Hacka löken. Skär svampen och korven i mindre bitar. Börja med att steka rotfrukterna. Lägg sedan i svampen, löken och korven. Stek på medelvärme så det inte fastnar i botten. Eventuellt kan man slå på lite vatten. Blanda ner hackad persilja. Servera tillsammans med stekt ägg.

 

 

Tortellini med ostås

Till 4 portioner:
 
500g kassler
1 gul lök
2 1/2 dl creme fraiche, med parmesan och vitlök
2 dl matlagningsgrädde
100 gram philadelphiaost
1 bit grädd-ädelost
hackad persilja
4 portioner färsk tortellini
 
Strimla kasslern och hacka löken. Stek i lite olja tills det får fin färg.
 
Blanda ner  creme fraiche, grädde och phialdelphiaosten. Låt puttra samman och smula sedan ner ädelosten.
 
Koka tortellinin lite kortare än vad förpackningen säger. Blanda i ostsåsen. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan.
 
 
 
 
RSS 2.0