Fylld lövbiff med rödvinssky

Till 4 portioner:

500 g lövbiff

½ ask färskost (gärna smaksatt)

 

Rödvinssky

 1 msk socker

1 msk balsamvinäger

1 dl vatten

2 dl rött vin

1 msk kalvfond

Blomkålsmos

300 g blomkål

300 g potatis

1 dl mjölk (eller grädde)

Skala potatisen och koka i saltat vatten. Lägg i blomkålsbuketter när potatisen är nästan klar. Låt koka med de sista 5 minuterna. Häll av vattnet och stöt ihop till en mos tillsammans med mjölk. Smaka av med salt och peppar

Lägg lövbiffarna på en skärbräda. Salta och peppra och bred på färskosten. Rulla ihop. Stek på hög värme i ca 1 minut/sida. Ta ur dem ur pannan.

Sänk värmen. Lägg i socker och låt det precis smälta. Häll på vinäger, vatten, vin och fond. Låt puttra en stund utan lock.

Servera tillsammans med mos, lövbiffarna och lättkokta haricot vers.

 

 

Linssoppa

3 portioner:

 

1,5 dl röda linser

3 grovt rivna morötter

1 hackade gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

Timjan

1 grönsaksbuljongtärning

7 ½ dl vatten

2 dl crème fraiche smaksatt med franska örter

 

Skölj linjerna i kallt vatten. Låt dem rinna av. Stek linser, morötter, lök och vitlök i en kastrull i lite olivolja. Lägg i hackad timjan. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka upp och koka ca 15 minuter. Rör i 1 dl creme fraiche.

 

Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Rör i resten av crème fraichen.

 

Servera gärna med en bit bröd.
 
 

Hamburgare

 För enkelhetens skull köpte jag färdiga hamburgare från ICA. Bara till att steka upp.

Istället för dressing hade jag en klick creme fraiche med smak av fetaost och soltorkade tomater.

Övriga tillbehör var:

Sallad

Tomat

Lök

Cheddarost

Jalapeños

 

 

Paprikafisk

3 bitar torsk

1 förpackning abbas sås med dillsmak

2 msk riven ost

1 msk hackad dill

1 röd paprika, hackad

Sockerärter

Potatis

 

Krydda fisken med salt och citronpeppar. Lägg i en ugnsfast form. Vispa samman såsen tillsammans med ost, dill och paprika. Häll över fisken. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.

 

Servera med potatis och sockerärter.

 

 
 

Mustig soppa

4 portioner:

 

Denna kan med fördel lagas dagen innan.

 

400 g grytbitar

2 chorizokorvar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 morötter

3 dl rödvin

6 dl köttbuljong

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

champinjoner

Timjan

 

Skär köttet i tärningar. Bryn i lite smör så att de får fin yta. Tillsätt skivad korv, hackad lök och vitlök.

Slå på vin, buljong, tomatkross och tomatpuré. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Låt puttra under lock till köttet är mört. Gärna några timmar.

Skiva svampen och moroten och låt koka med den sista kvarten.

 

 
RSS 2.0