Paprikabiffar


500 g nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 msk paprika
Salt & peppar

Rör ihop färsen med ströbrödet som har fått stå och  svälla i mjölk. Tillsätt paprikakrydda, salt & peppar. Forma till runda biffar och stek i panna

Tomatsås
1 gul lök
1 paprika
2 msk vinäger
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 dl grädde
Salt, peppar


Finhacka lök och vitlök och fräs i samma panna som du stekt biffarna i. Tillsätt paprikan i mindre bitar, vinäger och tomatpuré. Slå på en burk finkrossade tomater. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt & peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. Servera till pasta och parmesanost.

 

 

Frozen Applepie Martini

Till 1 drink:


4 cl vodka
2 cl vaniljsockerlag (koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker och 1/2 vaniljstång (både urskrapade frön och stång. Låt stå och svalna och sila)
3 cl pressad citron
4 cl äppeljuice
1 klyfta citron
1 tsk socker
1 tsk kanel

Fukta kanten på ett martiniglas med citronklyftan. Blanda socker och kanel på ett fat och doppa kanten försiktigt runtom.

Blanda ingredienserna till drinken i en shaker och fyll på med is. Häll upp i glaset och servera genast.

 

 

Köttbullar i tomatsås

500 g nötfärs

2 ägg

1 msk persilja

1 vitlöksklyfta

1 lite gul lök

20 g parmesanost

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk persilja

1 tsk oregano

800 g tomatkross

2 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde

 

Blanda nötfärs, ägg, finhackad lök, vitlök, persilja, salt och peppar och riven parmesanost i en skål. Rulla stora köttbullar och stek i olivolja.

 

Hacka lök, vitlök och i pannan när du fått en fin stekyta på köttbullarna.  Blanda ner tomatkross och vatten. Krydda med oregano, salt och peppar. Låt allt koka på låg värme i ca 5 minuter.

 

Smaka av med grädde och persilja. Servera tillsammans med spagetti och lite riven parmesan.

 

 

Blondie med röda vinbär

Ca 24 st

 

200 g smör

200 g + 100 g vit choklad

4 ägg

2 dl socker

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 dl röda vinbär

 

Smält smöret i en kastrull tillsammans med 200 g vit choklad. Vad noga med att röra så at det inte bränner vid i botten.

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner i äggvispet. Rör ner det smälta smöret och chokladen.

 

Bred ut smeten i en långpanna, ca 24x35 cm, klädd med bakplåtspapper.

 

Strö över vinbär och resten av den vita chokladen som du hackat i mindre bitar.

 

Grädda kakan i 175 grader i 25 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan i rutor.

 

 

Kycklingburgare

 

500 g kycklingfärs

1 pressad vitlöksklyfta

4 soltorkade tomater i vitlöksolja

Färsk hackad oregano

Salt, peppar

 

Tillbehör:

4 skivor stekt sidfläsk

Rucola

Skivad rödlök

Skivad gurka

Skivad tomat

1 skivad mozzarella

Ciabattabröd

 

Blanda färs med salt, peppar, oregano, hackade soltorkade tomater och vitlöken.

 

Forma till hamburgare och stek i olivolja. Var noga med att de blir genomstekta.

 

Skär bröden och rosta dem i en het panna.

 

Montera hamburgare tillsammans med tillbehören. Ha mozzarellan på biffarna så att osten smälter lite.

 

 

 

Räksallad med sparris och quinoa

Till 1 portion:

 

2 msk gräddfil

1 tsk majonnäs

1 tsk chilisås

1 tsk citronsaft

1 dl kokt quinoa

200g räkor med skal

4 stjälkar sparris

En näve sockerärter

Ärter

En bit paprika

Sallad

1 kokt ägg

Tomat

Dill

Lime

 

Blanda ihop gräddfil, majonnäs, chilisås, citronsaft, salt och peppar.

Tillaga quinoan. Skala räkorna. Tillaga sparris, ärter och sockerärter. Skär tomater och paprika i mindre bitar. Finhacka dillen och blanda med räkorna tillsammans med lite limesaft.

 

 
 

Parmesanköttbullar med sötpotatis

 

Till 4 portioner:

500 g nötfärs

2 ägg

1 dl riven parmesan

2 msk pesto

Hackad timjan

1 hackad vitlöksklyfta

2 sötpotatisar

100 g fetaost

Marinerade oliver

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda färs, ägg, parmesan, pesot, timjan, vitlök, salt och peppar.  Forma köttbullar och stek i en klick smör och lite olivolja.

 

 

 

Skala och skär sötpotatisen i skivor. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar. Strö över smulad fetaost. Tillaga i ugn ca 20 minuter. Servera med oliver och köttbullar.

Gratinerad kassler

ca 500 g kassler
2 dl crème fraiche (senap/vitt vin/schalottenlök)
2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl riven ost
1 purjolök
100 g champinjoner
timjan
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.

Skär kasslern i skivor. Lägg dem i en ugnssäker form lite omlott.
Blanda creme fraiche och grädden. Krydda med salt, peppar och timjan. Hacka en purjolök och svampen. Fräs i en panna. Strö över kasslern., Häll över gräddblandningen. Toppa med den rivna osten.  Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.

Servera med kokt blomkål och sallad.
 
 
 

Bulgursallad med fetaost

Till 1 portion:

1 dl kokt bulgur

Bladspenat

Körsbärstomater

Fetaost

Marinerade oliver

 

Koka bulgur. Blanda ihop med spenat, halverade tomater, smulad fetaost, oliver och lite av dess lag.

 

 
RSS 2.0