Tonfisksallad

 

En sommarsallad bestående av paprika, gurka, blomkål, rädisor, gröna oliver, tonfisk, sallad och kokt ägg.

Plommonpaj

Här kommer en sommarpaj med både bär och plommon.

 

50 g smör

1 dl socker

1 dl vetemjöl

50 g riven mandelmassa

8 plommon

2-3dl hallon & blåbär

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör smuldegen genom att blanda smör, socker, mjöl och mandelmassa.

Skålla plommonen. Skala och kärna ur. Dela i mindre bitar. Lägg i en pajform tillsammans med hallon och blåbär.

Fördela smulorna ovanpå.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

 

Använder du frysta bär så strö över lite potatismjöl.

Wokad fläskfilé

En wok kan man göra både nyttig och varierad. I en denna hade jag följande:

 

4 port

 

1 msk rapsolja

600 g strimlad fläskfile

2 finhackade vitlökar

2 strimlade morötter

2 dl köttbuljong

150 g sockerärter

Ett knippe sommarlök

1 finhackad chili

 

Tillbehör:

Ris

Mango

Ananas

 

Hetta upp oljan i en wokpanna. Fräs fläskfile och vitlök. Tillsätt morötterna och buljongen. Fräs några minuter, tillsätt sockerärter ,chili och lök.

 

 

Jag serverade med ris och mango och ananas. Man kan ju ha frukten i woken men jag gillar inte varm frukt i mat så de får bli som tillbehör.

Starbucks

 
 
Hittade Starbucks kalla kaffedrinkar i min ICA-affär och var tvungen att köpa med mig två smaker hem. Väldigt goda måste jag säga men ack så dyra. Det kanske är tur det, annars hade det väl slunkit ner en del...:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Banan- och chokladkaka

Här kommer recept på en saftig kaka.

 

15 skivor

 

2 ägg

1 ½ dl brunt farinsocker

100 g smör

2 mogna bananer

1 ½ dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

150 g mörk choklad (70%)

1 dl valnötter

 

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Smörj en avlång form som rymmer ca 1 ½ liter. Ströa formen med ströbröd.

Smält smöret.

Vispa snabbt ihop ägg och socker. Vispa ner det smälta smöret.

Mosa bananerna och blanda i smeten. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i smeten.

 Hacka chokladen grovt och rör ner i hälften av smeten. Grovhacka valnötterna och tillsätt i smeten. Häll hälften av smeten i formen.

Smält resterande chokladen i ett vattenbad. Rör ner i den sparade smeten. Häll chokladsmeten i formen och dra med en gaffel för att få ett mönster.

 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

 

Vänd kakan upp och ner på ett galler och vänta några minuter innan du lossar formen.

Biff a la Lindström med stuvade morötter

Här kommer ett recept från Tinas kokbok:

 

4 personer

 

4 skivor formbröd

2 dl mjölk

500 g blandfärs

1 ägg

1 dl hackade rödbetor

½ dl hackad ättiksgurka

1 msk kapris

 

8 späda morötter

3 dl vatten

1 msk smör

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

 

Stuvning:

2 msk smör

1 gul lök

1 purjolök

1 msk mjöl

4 dl mjölk

2 dl riven ost (jag tog parmesan)

 

Biffen

Skär bort kanterna på bröden och lägg i mjölken tills det blivit uppblött. Rör ihop brödblandningen, färsen, ägget, rödbetor, gurka och kapris. Smaksätt med salt och peppar.

Låt färsen vila i 10 min. Forma biffar och bryn dem i smör och olja (ca 7 min per sida).

 

Morötterna

Skala morötterna. Häll vattnet i en kastrull och smaksätt det med smöret, örterna och salt och peppar. Koka tills morötterna har blivit mjuka.

 

Stuvningen

Skala och hacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs lökhacket. Pudra över mjöl. Häll på mjölken lite i taget. Vispa så att det inte blir några klumpar. Koka såsen i ca 10 min. Vispa ner osten och smaka av med salt och peppar. Blanda ner den finstrimlade purjlöken och blanda stuvningen med morötterna.

 

Tonfisksandwich

Lika gott att äta som kvällsmat som att ha med på utflykten.

 

Till 4 pers:

 

4 ägg

1 burk tonfisk

purjolök

1 dl majonnäs

1 citron (rivet skal)

2 msk kapris

8 skivor rågbröd

½ påse babyspenat

 

Koka äggen (hårdkokta). Lägg dem på längden och tvären i en ägghackare så att de finhackas.

Låt tonfiksen rinna av och dela i mindre bitar med en gaffel. Hacka purjolöken.

 

Blanda ihop, ägg, tonfisk, purjolök, majonnäs, citronskal och kapris. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Lägg ihop brödskivorna två och två med fyllning emellan. Dela på hälften.

 

 

Servera tillsammans med tomater och morot samt jordgubbar. Tomaterna kommer från http://www.vikentomater.se/

Kantarellrisotto

När vi var ute i skogen hittade vi lite kantareller och istället för att göra den ”klassiska” kantarelltoasten blev det en risotto.

 

Till två portioner behövs:

1 liten gul lök

Kantareller

2 dl arborioris

½ dl vitt vin

Kycklingfond

5 dl vatten

1 dl riven parmesan

Gräslök

 

Skala och hacka löken. Fräs i smör tillsammans med riset. Häll på vinet , fond och lite av vattnet. Sjud försiktigt. Rör då och då och tillsätt vätska efter hand att det kokat in och riset är mjukt.

Under tiden fräses kantareller i en klick smör. Tillsätt svampen och parmesanosten i risotton. Avsluta med att klippa över gräslök.

 

Till detta serverades fläskfilé.

 

Bräckt kassler med ljummen potatissallad

Det här behövs till 2 portioner:

 

300 g färskpotatis

10 cm purjolök

Körsbärstomater

Persilja

Machesallad

200 g kassler

Sås:

1 dl creme fraiche (lätt)

2 msk ajvar relish

 

Tvätta och koka poatisen. Strimla purjolöken och dela tomaterna. Blanda purjolök, tomater, potatis, sallad och persilja.

Stek kasslern hastigt och krydda med peppar.

Blanda ihop creme fraiche och ajvar relish och serva till.

 

Mackmums

Mackan består av två skivor lantbröd, lufttorkad skinka, röd lök, soltorkad tomat, basilika och ost.

Till detta serverades tomat/gurka samt nektarin/plommon.

RSS 2.0