Grekisk fiskgratäng

4 port

 

400 g vit fisk

350 g frys bladspenat

1 finhackad vitlöksklyfta

Rivet skal från 1 citron

1 msk citronsaft

2 skivade tomater

Oliver

3 dl matlagningsyoghurt

Fetaost

Riven ost

 

Tina spenaten och krama ur vätskan. Fräs vitlök och spenat i en klick smör. Salta och peppra. Tillsätt citronskal och saft. Lägg röran i en gratängform. Lägg över fisken. Salta och peppra.

 

Lägg på tomaterna och oliverna.

 

 

 

Smula fetaosten och blanda med matyoghurten. Lägg över röran och toppa med riven ost.

 

Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.

 

Servera med en god sallad.

Fördrink

 

 

 
 
 

Häll granatäpplekärnor och lite av juicen i ett champagneglas. Strö över hackad mynta och fyll på med mousserande vin.

Torskrygg med mandelpotatispuré

1 liter vatten

1 dl salt

4 bitar torskrygg

150 g rökt sidfläsk

Små champinjoner

250 gul steklök

Persilja

 

900 g mandelpotatis

1 äggula

Smör

Mjölk

 

Rör ihop vatten och salt. Lägg i torksbitarna.

 

Strimla sidfläsket och knaperstek. Ta upp och lägg åt sidan. Putsa svampen och skala löken. Stek gyllenbruna i smör. Finhacka persiljan och blanda med svampen, löken och sidfläsket.

 

Skala potatisen och koka i saltat vatten. Mosa potatisen och tillsätt smör, äggula och mjölk. Vispa tills det blir riktigt slätt. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Torka av fiskbitarna. Peppra och stek i smör i ca 10 minuter.

 

 

Rödbetssoppa

250 g färska rödbetor

1 liten morot

En klyfta vitkål

2 lagerblad

10 dl köttbuljong

2 msk rödvinsvinäger

3 bratwurst

En klick yoghurt

Saltgurka

 

Skala morot och rödbetor. Riv grovt. Strimla vitkålen tunt. Fräs allt i en klick smör. Salta, peppra och tillsätt lagerblad. Häll över buljong och skivad korv. Låt koka ihop till grönsakerna är mjuka. Smaka av med kryddor och vinäger.

 

Servera med en klick yoghurt och hackad saltgurka.

 

 

Fläskfilépanna

500 g fläskfilé

200 g champinjoner

1 gul lök

1 msk kalvfond

4 dl matlagningsgrädde

1 msk soja

900 g potatis

persillade

 

Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt . Smaksätt med salt, peppar och persillade. Ringla över rapsolja och tillaga i ugnen tills de är mjuka.

 

Hacka löken fräs mjukt i smör i en kastrull. Lägg i svampen och stek tills vätskan ångat bort. Ansa fläskfilén och skär i skivor. Banka ut lätt. Krydda med svartpeppar.  Häll på grädden och rör om. Koka samman och krydda med fond, soja och peppar.

 

 

Kalkonpasta

2 paprikor

1 gul lök

300g kalkonfilé

2 dl creme fraiche (gärna smaksatt)

2 dl mjölk

1 pressad vitlök

2 dl riven ost

Tagliatelle

 

Hacka paprika i mindre bitar. Skiva kalkonfilén i lagom stora bitar.

Bryn köttet i lite smör. Lägg i paprikan och pressa i vitlöken. Späd med creme fraiche och mjölk. Låt puttra ihop sig. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pastan.

 

 

Fisk med purjolök och bacon

Till 4 portioner:

 

600g vit fisk

1 pkt bacon

1 purjolök

3 dl matlagningsgrädde

 

Tina fisken. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.

 

Strimla purjolöken. Lägg fisken i en smord ugnsform. Salta och peppra. Lägg över bacon och purjolök. Slå över grädden.

 

 

 

Sätt in i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.

 

Servera med potatis.

Köttsoppa

 

400 g nötkött i bitar

3 morötter

1 palsternacka

200 g vitkål

1,4 liter vatten

2 oxbuljongtärningar

5 kryddpepparkorn

2 lagerblad

200 g brysselkål

Hackad persilja

 

Skär köttet i små bitar. Bryn dem lite hastigt och häll över buljong. Tillsätt pepparkornen och lagerbladen. Låt koka under lock till köttet är mört.

 

Skala rotfrukterna och skär i bitar. Strimla vitkålen. Lägg i kastrullen tillsammans med brysselkålen och låt puttra i ca 15 minuter. Strö över hackad persilja.

 

 

 

Lasagne

500 g nötfärs

1 morot

1 gul lök

1 chili

2 vitlöksklyftor

2 dl rödvin

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 msk hackad rosmarin

2 lagerblad

lasagneplattor

2 dl crème fraiche fetaost&soltorkade tomater

2 dl riven ost

 

Skala och tärna moroten och hacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna på svag värme i olja 2-3 min.

Bryn färsen och tillsätt rödvin. Låt koka några minuter. Tillsätt de frästa grönsakerna, tomater, tomatpuré, rosmarin och lagerblad. Sjud på svag värme i minst 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200°. Lägg 1/3 av crème fraichen i botten på en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och ost i formen. Avsluta med crème fraiche och ost. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min.

 

 
 
Till detta serverades ett glas av det röda vinet Cigarra (2565),
 
RSS 2.0