Röd bubbeldrink

 

Till 1 glas

 

1 dl granatäpplejuice

½ msk grenadin

1 ½ dl mousserande rosé

 

Detta dracks tillsammans med plättar, jordgubbar och grädde.

Räkor med dipp

 
Färska räkor samt havskräftor med tre olika dippor. Avokadoröra (mosad avokado, chili, lime), romröra (creme fraiche, rödlök, stenbitsrom och dill) samt pepperotsröra (pepparrotsost utrört i lite mjölk och svartpeppar) och en massa härliga grönsaker.

Chorizo-stroganoff med paprika

 

Till 4 personer behövs:

300 g chorizo

2 dl kamutvete

1 dl hackad persilja

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 paprikor

1 burk kidneybönor

2 msk tomatpure

1 burk krossade tomater (mutti)

1 ½ msk kalvfond

 

Koka kamutvete enligt instruktionerna på förpackningen.

Slanta chorizon. Hacka lök och vitlök. Strimla paprikan. Skölj bönorna och låt dem rinna av.

Stek korven i en panna tills den fått färg. Tillsätt lök och vitlök. Tillsätt tomtapuren. Blanda ner krossade tomater, fond och lite vatten eventuellt. Strö över hackad persilja.

 

Medelhavsbröd

 Här kommer recept på ett gott och lättbakat bröd.

 

2 limpor

 

1 kruka timjan

1 citron

½ pkt jäst

5 dl vatten (45 grader)

1 dl kall (röd)mjölk

1 msk salt

1 msk flytande honung

Ca 1 liter vetemjöl

2 ½ dl grahamsmjöl

 

Repa och finhacka timjan. Skrubba citronen och riv skalet och pressa ut 5 msk saft.

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk.

Rör i timjan, citronskal och citronsaft, salt, honung och mjöl. Degen ska vara ganska lös. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 ½ h.

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll ut degen på mjölat bord. Den behöver inte knådas. Strö över lite mjöl på degen. Forma två runda limpor och lägg på plåt mes bakplåtspapper.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20 min.

Låt dem svala på galler utan handduk för att få en knaprig skorpa.

 



Timjanen kan bytas ut mot någon annan färsk ört, exempelvis rosmarin eller oregano.

Grillad macka


 

Varm macka med ost, skinka, ananas och oregano. Serverades tillsammans med tomatsallad.

Boeuf bourgignon

Detta är en favoriträtt här hemma. Egentligen är det väl mer av en hösträtt men passar även en ruggig dag som denna :)

 

Till 4 portioner behövs:

 

800 g högrev i bitar

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpure

1 ½ msk vetemjöl

3 dl rött vin

2 dl vatten

Timjan och lagerblad

Steklök

200 g små champinjoner

1 pkt bacon

3 msk oxfond

 

Bryn köttet i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Skiva gul lök och vitlök. Lägg i grytan och låt fräsa snabbt. Tillsätt tomatpurén och pudra över mjölet. Låt bryna et tag.

Häll på vin, vatten, timjan, lagerblad och fond. Koka upp under omrörning. Låt sedan grytan småputtra i ca 1 ½ timme.

 

Under tiden så skalas steklöken. Förbered även genom att steka bacon och svamp.

När köttet har blivit mört så läggs lök, bacon och svamp i för att sjudas ca 15 minuter.


 

 

Servera med kokt potatis och ett glas rött.

Mitt vintips är 6470 (Mas Lousie), ett ekologiskt vin för 89 kronor.

 

Räksallad

4 portioner

1 kg räkor med skal

1 liten melon

Sallad av valfri sort

1 knippe rädisor

Lite finhackad chili

1 lime

4 hårdkokta ägg

 

Sås

2 dl lätt creme fraiche

40 g stenbitsrom (röd)

2 msk hackad gräslök

 

Skala räkorna. Tärna melonen. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Blanda allt i en skål med lime och chili.

Såsen är bara till att röra ihop och smaka av med salt och peppar.

 

Järpar i tomatsås

Frukt med vit choklad-dipp

 

Dippsås:

1/4 vaniljstång

1 dl grädde

50 g vit choklad

En skvätt punsch

 

Frukt: ananas, jordgubbar, kiwi

 

Dela vaniljstången och skrapa ur de små fröna i en kastrull. Häll över grädde och vit choklad. Smält på svag värme. Smaka av med lite punsch.

 

Doppa frukten i dippsåsen. SÅ gott!

Krämig potatissallad

Vad passar bättre till grillat än en krämig potatissallad?

4 port

 

800 g färskpotatis

Pepparotsvisp

½ gurka

3 dl gräddfil

1 rödlök

 

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den kallna. Dela i mindre bitar.

Tärna gurkan och hacka rödlöken. Blanda potatis, lök, gurka, gräddfil och pepparot. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Serverades med fläskfilé och nektarin.

Chokladdrink med Baileys och Nutella – toppad med pistagenötter

Choklad och nötter är väl en oslagbar kombination ?!

Här kommer ett förslag till en varm drink när det är ruggig utomhus.

 

1 glas:

½ dl mjölk

25 g mörk choklad (70%)

1 msk Nutella

1 msk Baileys

1 msk rom (gärna mörk)

2 msk vispgrädde

Hackade pistagenötter

 

Koka upp mjölken. Bryt ner chokladen i mindre bitar. Lägg Nutella och chokladen i mjölken. Rör tills det smält.

Blanda i rom och Baileys i chokladen. Vispa grädden lätt. Häll upp chokladen i ett glas. Klicka i grädden och toppa med nötter.

 

Chokladkakor

Perfekta att frysa in och ta fram om man får besök :)

 

Ca 25 st

 

Blanda 100 g smör, 2 dl vetemjöl, ½ dl strösocker och 1 msk kakao i en matberedare. Kör tills degen är precis blandad. Dela degen i två delar och forma till ca 3 cm tjocka rullar. Låt vila kallt ca 30 min.

 

Häll pärlsocker på en tallrik och rulla rullarna i sockret. Skär rullarna i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 10 minuter i 175 grader.

 

Låt svalna på plåten.

RSS 2.0