Enkel tomatsås

Till tomatsåsen behövs:

300g paserade tomater
1 grönsaksbuljongtärning (smulad)
1 krm cayennepeppar (var försiktig annars blir det starkt:))
salt
1 dl creme fraiche

Blanda ihop alla ingredienserna och koka upp. Svårare än så är det inte.

Tomatsåsen användes till spagetti och köttbullar.

image184

Smörgåstårta i repris

image183



Sambon skulle bjuda arbetskamraterna på smörgåstårta och då blev det en favorit i repris.

Receptet finns här.



Kebab från Marrakech

Till 4 portioner behövs:

500g nötfärs
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
½ dl hackad koriander - detta uteslöt jag då jag inte gillar koriander
2 msk olivolja
salt och peppar
1½ tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
grillspett

Börja med att lägga spetten i vatten.
Finhacka lök, vitlök och örter. Blanda med färsen, olja och kryddorna.

image180Forma till "rullar" och trä på spett.

image181

Detta serverades tillsammans med ett grönsaksfat, (majs, fetaost, gurka, sallad tomat, paprika) bakad potatis och
tzatziki.

image182

Mangosalsa

Ännu en salsa :)

Ingredienserna:

image176

1 mango, 1 grön paprika, 1 chilifrukt, 1 liten rödlök, 3 msk gräslök, 1 lime, salt

  • Tärna mangon smått.
  • Finhacka paprika och chili.
  • Hacka lök eller skär i klyftor
  • Blanda samman med gräslök
  • Pressa över lime och salta
image177

Rostbiff och potatissallad

Detta behövs:

100g rostbiff
machesallad
cocktailtomater
gurka
honungsmelon

Potatissallad:
150g kokt kall potatis
1 tsk pepparrot
1 tsk honung
1 dl creme fraiche
salt
gräslök

Blanda alla ingredienserna till potatissalladen utan potatisen. Rör ner potatis sist.

image178
























Lägg upp rostbiff och tillbehör på serveringsfat.

image179

Lövbiffswok

image174

Börja med att woka strimlad lövbiff i en wokpanna. Rör i sweet chilisås efter smak och tycke.
Under tiden kokar du nudlarna knappt mjuka.
Woka valfria grönsaker (haricot vers, morot, purjolök, paprika, squash) och blanda samman nudlar, grönsaker, lite soja och sweet chilisås. Jag brukar även ha i lite hoisinsås.

image175

Ostgratinerade räkcrêpes

Till 4 portioner behövs:

Pannkakor:
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
3+3 dl mjölk
3 ägg
½ dl smör & rapsolja

Fyllning;
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1½ dl fiskbuljong
1½ dl grädde
salt, vitpeppar
2 msk dill
250g skalade räkor
2 dl ost

  • Vispa ihop mjöl, salt och 3 dl mjölk till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken och tillsätt äggen samt smör och rapsolja. Låt stå i 10 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Häll 3/4 dl smet och grädda i liten panna.
  • Börja med fyllningen. Smält smör i kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong och grädde, lite i taget under ständig omrörning.
  • Salta och peppra samt tillsätt dill och räkor och låt bli varmt och krämigt.
  • Lägg på pannkakorna och vik ihop.

image172

  • Strö över ost och gratinera i övre delen tills osten smält.

image173




Svamp-potatismos

Inget speciellt med denna rätt. Ville bara tipsa om att man i potatismoset kan blanda ner strimlad svamp som smaksättare. Blir mkt gott!



image171

Köttbullar, svampsås, potatismos med svamp, grönsaker och gele.

Baconpasta med majs

Till 4 port behövs:

1 pkt bacon
lite korvslantar (kan uteslutas)
4 dl tomatjuice
1 purjolök
1 burk majs
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar

Tillbehör:
fullkornspasta
sallad



Börja med att strimla baconen och fräs sedan i stekpanna. Låt fettet rinna av ordentligt på hushållspapper.
Koka upp tomatjuice och strimlad purjolök.
Rör i majs, bacon och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt koka några minuter.
Servera med pasta och sallad.

image169

Gott och hyffsat kalorisnålt, utan korv blir det 384 kcal / portion.


Fransk toast

Ett litet lunch tips som jag gillar:

Vispa ihop 2 ägg, 1 dl mjölk, parmesan och salt och peppar.
Vänd två brödskivor i smeten och stek på svag värme
Svårare än så är det inte!
Servera med det du tycker är gott. Denna gång blev det, bacon, tomat, gurka och morot.

image168

Salsa

En variant av salsa:

image167

Bestående av:

  • ½ granatäpple
  • 1 tärnad mango
  • 2 skivade salladslökar
  • en näve ruccola
  • 1 finhackad chili
  • saft av 1 lime
  • salt och peppar
Jättegott till det mesta och visst är färgerna härliga?

Älgfärsbiffar med trattkantarellsås

image166

Biffarna består av älgkött och fläskfärs samt lite trattkantareller och enbär.

Äppelkaka

Detta behövs:

150g mjukt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
½ dl äppeljuice
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl äppelmos
1 msk socker
2 tsk kanel

Ovanpå:
1 äpple
2 msk flagnad mandel

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en rund form (24cm i diam.) med avtagbar kant.
  • Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen ett i taget.
  • Rör i äppeljuice och vetemjöl blandat med bakpulver. Häll hälften av smeten i formen.
  • Klicka ut ett lager av äppelmos men inte ända ut i kanterna. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Strö över moset. Blanda kanel och socker och strö över. Häll på resten av smeten
  • Kärna ur och skiva äpplet och lägg på toppen och strö över flagnad mandel
  • Grädda i kakan i ca en timme.

image163


Kassler-svamp i paprika

Till 4 portioner:

4 lite större paprikor
300 g kassler, strimlad
150g svamp
1 hackad gul
2 pressad vitlöksklyftor
salt, peppar och oregano
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
riven ost

Tillbehör:
ris
stekt svamp
smaksatt creme fraiche


Halvera paprikorna och sätt in i ugnen i 10 min i 200 grader.
Bryn kassler, svamp och lök. Pressa över vitlök och smaksätt med salt, peppar och oregano.
Rör i tomatpuré och vatten. Sjud några minuter
Häll fyllningen i paprikorna och strö över lite ost.

image164

Gratinera i 8-10 min i 275 grader i övre delen.

image165

Som sås serverades creme fraiche franska örter och över ris och svamp ströddes över lite parmesan.

Sparrissoppa med isbergssallad och avokado

Lunchtips:

Keldas färdiga sparrissoppa som man bara värmer. För att göra det lite mer spännande och lite mer matigare kan man ha i strimlad isbergssallad och avokado. Jättegott!

image160image119image161image119image162

Min smakrika söndagsgryta

Till 4 portioner behövs:

500g fläskfile
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2½ dl mellangrädde
150g kabanossi
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök

Börja med att bryna köttet. Strö sedan över mjöl och häll på grädden och buljongen.
Låt koka upp under omrörning. Lägg ner strimlad paprika, lök och korven. Låt puttra i 10 minuter.

image158

Till detta åt vi pressad potatis (även fast det ser ut som ris) och en jättegod sallad med färsk ananas och nektariner.

image159

Grönsakscouscous med köttbullar

Ett litet tips till lunch lådan.

Koka upp 2 dl grönsaksbuljong. Blanda i 1½ dl couscous. Dra av från plattan och täck över och låt stå i 5 minuter.
Blanda i valfria grönsaker. I detta fall blev det purjolök, broccoli, majs, tomat och gurka. Ät som den är eller blanda i några köttbullar för en mer matig sallad.

image156

Nuggets med currymos och sås

image157'

För att göra potatismoset lite roligare smaksatte jag det med curry.
Till detta hade vi kycklingnuggets och fisknuggets med två olika såser.
Den röda såsen består av färdig tacosås blandat med finhackad rödlök och sweetchillisås.

Päronmuffins med kardemumma.

Eftersom vi har ett päronträd utanför där vi bor så har det blivit en del päron denna hösten.

Via Bakverket hittade jag detta recept som jag prövade.

image150

Mycket goda var dem och tog slut snabbt här hemma =)

Receptet hittar du här.

Frasig fin baugette

Detta behövs till ca 10 st:

25g jäst
6 dl vatten (fingervarmt)
1 msk honung
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Ugn: 225 grader

Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och blanda i honung, salt och mjöl (spara lite till utbakningen) Arbeta i cirka 5 minuter. Den ska släppa från kanterna men vara lite fuktig. Låt sedan jäsa i 1 timme.
Dela degen i 10 delar och forma till avlånga baugetter. Lägg under bakhandduk och jäs i 40 min.
Grädda sedan i nedre delen i 15 minuter.



Passar även bra till att fylla med tonfiskröra, krispig sallad och tomater.

Frittata med svamp och lök

Fräs en skivad lök och 100g champinjoner.
Vispa ihop 3 ägg och 2 msk vatten tillsammans med salt och peppar. Häll i pannan och låt stelna.
Servera med tomat och parmesan

image151 image119image152image119image153


image154

Krämig kasslergryta

Till 2 portioner behövs:

125g pasa
1 purjolök
150g kassler
2 dl minifraiche
1 msk pepparrot

Koka pastan. Bryn purjolök och kasslerstavar. Blanda i minifraiche och pepparot och låt puttra någon minut.

image155


Servera tillsammans med ruccola och gurka.

Väldigt snabblagat och dessutom gott!

Tonfiskröra

Blanda 1 burk tonfisk med 1 msk majonnäs, 6 skivade oliver och ½ dl finhackad paprika. Salta och peppra och servera i baugette eller pitabröd.

image147

image148


Ben & Jerrys

Har ni testat?

image145

Firar att min tenta är gjord och att jag nu kan ha helg!
RSS 2.0