Variant på boeuf bourguignon
Till 6 portioner:
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
1 paket bacon
7 dl rött vin
1 burk passerade tomater
2 msk kalv fond
1 msk smoke-essens
4 morötter
3 vitlöksklyftor
20 steklökar
2 lagerblad
Timjan
250 g skogschampinjoner
Persilja
Brynt köttet i lite smör i en gryta. Skala de två gula lökarna och en morot. Hacka dem i lite grövre bitar. Låt steka med i köttet. Lägg i krossad vitlök. Häll över vinet, fonden och passerade tomater. Krydda med timjan och lagerblad. Låt sjuda långsamt i minst 2 h. Rör om då och då.
Hacka baconet i bitar och knaperstek. Skala de kvarvarande morötterna och skär i slantar. Skala steklöken och skiva champinjonerna. Stek allt lite hastigt och häll sedan i grytan. Häll i smoke-essensen. Smaka av med salt och peppar.
Hacka persiljan och strö över. Servera med kokt potatis.

