Boeuf bourgignon
Detta är en favoriträtt här hemma. Egentligen är det väl mer av en hösträtt men passar även en ruggig dag som denna :)
Till 4 portioner behövs:
800 g högrev i bitar
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 ½ msk vetemjöl
3 dl rött vin
2 dl vatten
Timjan och lagerblad
Steklök
200 g små champinjoner
1 pkt bacon
3 msk oxfond
Bryn köttet i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Skiva gul lök och vitlök. Lägg i grytan och låt fräsa snabbt. Tillsätt tomatpurén och pudra över mjölet. Låt bryna et tag.
Häll på vin, vatten, timjan, lagerblad och fond. Koka upp under omrörning. Låt sedan grytan småputtra i ca 1 ½ timme.
Under tiden så skalas steklöken. Förbered även genom att steka bacon och svamp.
När köttet har blivit mört så läggs lök, bacon och svamp i för att sjudas ca 15 minuter.
Servera med kokt potatis och ett glas rött.
Mitt vintips är 6470 (Mas Lousie), ett ekologiskt vin för 89 kronor.
