Potatisgratäng med ädelost

Pannkakor, glass, blåbär och kokos

Räkomelett

Skinka med legymsallad

Kyckling med sallad

Indisk lax

Chorizo med mojo rojopotatis


Köttbullar i tomatsås
4 portioner
Tomatsås
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk honung
2 msk hackad färsk basilika
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
Köttbullar
500 g nötfärs
1 ägg
Paprikapulver, salt och peppar
hackad basilika
1/2 finhackad lök
Finhacka lök och vitlök. Stek i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det sjuda tills det mesta ångat bort. Håll över tomaterna, hackad basilika. honung och grönsaksbuljongen. Låt sjuda.
Blanda ihop nötfärs, ägg, lök, paprikapulver, salt, peppar och basilika. Rulla till köttbullar. Stek hastigt så de får en yta. Lägg ner i tomatsåsen.
Servera med nykokt pasta.

Brytbröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk honung
6 dl vetemjöl
1/2 msk salt
1 rödlök
rosmarin
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Rör ut jästen i en bunke med vatten, rapsolja och honung.
Tillsätt mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 1 minut.
Låt degen jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ut degen i en oljad form, ca 20 x 35 cm. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Skala och skiva rödlöken tunt.
Tryck ner fingrarna i degen så det bildas gropar. Fördela lök och rosmarin över degen. Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills brödet fått fin färg.

Fläskfilé i ädelostsås med tortellini
färsk tortellini med ost (4 port)
2 dl grädde
3 msk vittvin
En bit ädelost
fläskfilé
Ruccola
Skiva fläskfilen och salta och peppra. Stek i en klick smör tills den fått färg. Slå på grädden och vinet. Smula i osten.
Koka pastan enl. förpackningen. Häll i såsen och rör om. Servera tillammans med ruccola.

Köttfärslimpa
500 g blandfärs
2 msk ströbröd
0,5 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 ägg
1 gul lök
salt och peppar
Blanda ströbröd och mjölk, tillsätt kalvfond och ägg. Finhacka löken och tillsätt. Smaksätt med salt och peppar. Forma till limpa och lägg i smord ugnsfast form. Stek i ugn ca 50 min i 175 grader.
Sås :
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning
1 msk soja
1 msk lingonsylt
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt puttra ca 15 minuter.

Servera med ugnsrostade grönsaker och karamelliserad lök.
Fiskpaket
100 g svamp
1/2 purjolök
2 morötter
2 torskbitar
2 dl frysta, tinade sojabönor
250 g körsbärstomater
3 dl grädde
1 msk konc fiskfond
200 g fetaost
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär svampen i skivor. Ansa skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva morötterna tunt.
Ta fram 4 bakplåtspapper. Lägg en fiskbit på varje papper. Krydda med salt och peppar.
Fördela svamp, purjolök, morötter, sojabönor och tomater ovanpå fisken.

Fördela grädde, fiskfond och smulad fetaist i paketen. Knyt ihop paketen med steksnöre.
Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Kyckling med sötpotatis
300 g sötpotatis
körsbärstomater
1 dl svarta oliver
4 kycklingfiléer
Färsk rosmarin
150 g fetaost
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär sötpotatisen i grova bitar. Lägg i en form och krydda med salt och peppar. Ringla över lite rapsolja.
Hacka rosmarinen och strö över kycklingen. Bryn kycklingen runt om i olja. Krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingen ovanpå potatisen i formen.. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Strö över smulad fetaost. Ställ tillbaka i ugnen ca 5 minuter.

Pepparsås
Till detta behövs:
1 schalottenlök
1 ask cantadou fyra peppar
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
pepparmix
- Hacka löken och bryn.
- Tillsätt cantadou, crème fraiche och grädde.
- Koka ihop och smaka av med peppar.

Linsgryta med chorizo
4 chorizokorvar
1 gul lök
1 dl krossade tomater
400 g torkade röda linser
8-10 dl vatten
1 msk hönsfond
2 msk persilja
1 1/2 msk röd currypasta
Hacka löken. Fräs löken och tillsätt tomatpuré och currypastan. Låt fräsa någon minut. Rör ner linser och övriga ingredienser.Låt småkoka cirka tio minuter och späd eventuellt med mer vatten. Servera med stekt korv.
