Butterkaka med blåbär
2 st
50 g jäst
3 dl mjölk
1 ½ dl socker
½ tsk salt
150 g smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
1 dl mellangrädde
1 äggula
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
2 msk snabbredning ljus
100 g smör
½ socker
200 g blåbär
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Tillsätt smör och ägg. Blanda ner mjölet och arbeta till smidig deg. Jäs i 40 min
Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull och vispa ihop under uppvärmning. Låt puttra tills den tjocknar. Låt svalna
Rör ihop socker och smör i en skål.
Dela degen i två delar och kavla ut tills de är ca 1 cm tjocka. Bred på hälften av smöret och hälften av blåbären. Rulla ihop och skär i bitar.
Lägg bullarna i två bakplåtspapperklädda formar med löstagbar kant. Lägg inte för tätt eftersom de jäser. Häll vaniljkrämen mellan bullarna. Jäs i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
