Butterkaka med blåbär

2 st

 

50 g jäst

3 dl mjölk

1 ½ dl socker

½ tsk salt

150 g smör

1 ägg

12 dl vetemjöl

 

Vaniljkräm:

1 dl mellangrädde

1 äggula

2 msk socker

½ tsk vaniljsocker

2 msk snabbredning ljus

 

100 g smör

½ socker

200 g blåbär

1 ägg

 

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Tillsätt smör och ägg. Blanda ner mjölet och arbeta till smidig deg. Jäs i 40 min

 

Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull och vispa ihop under uppvärmning. Låt puttra tills den tjocknar.  Låt svalna

 

Rör ihop socker och smör i en skål.

Dela degen i två delar och kavla ut tills de är ca 1 cm tjocka. Bred på hälften av smöret och hälften av blåbären.  Rulla ihop och skär i bitar.

 

Lägg bullarna i två bakplåtspapperklädda formar med löstagbar kant. Lägg inte för tätt eftersom de jäser. Häll vaniljkrämen mellan bullarna. Jäs i 30 min.

 

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 20-30 min.

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0