Pastasås med skinka
4 port pasta
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 förp skinka
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 förp skinka
1 gul lök
2 dl creme fraiche - smaksatt med senap, vitt vin, schalottenlök
1 dl mjölk
1 msk dijonsenap
salt och peppar
150 g haricots verts
2 dl creme fraiche - smaksatt med senap, vitt vin, schalottenlök
1 dl mjölk
1 msk dijonsenap
salt och peppar
150 g haricots verts
Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
Skiva purjolöken. Hacka vitlöken.
Strimla skinkan och stek lite knaprig. Tillsätt purjolöken och vitlöken, låt det fräsa med ett par minuter. Rör ner creme fraiche och mjölk låt det koka upp. Låt det koka några minuter. Smaka av med peppar och dijonsenap.
Skiva purjolöken. Hacka vitlöken.
Strimla skinkan och stek lite knaprig. Tillsätt purjolöken och vitlöken, låt det fräsa med ett par minuter. Rör ner creme fraiche och mjölk låt det koka upp. Låt det koka några minuter. Smaka av med peppar och dijonsenap.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ansa bönorna. Låt dem koka med pastan de sista 4 minuterna.

Enkel moussaka
4 portioner:
1 aubergine
2 bifftomater
Köttfärssås:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
1 frp tomatsås
hackad oregano
Fetaostkräm:200 g fetaost
2 dl creme fraiche
skal från 1/2 vitron
Skiva auberginen och strö över salt (för att vätskan ska dras ut).
Börja med köttfärssåsen. Strimla purjolöken. Finhacka vitlöken. Bryn färsen. Lägg i prujo, vitlök och tomatsås. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad oregano.
Mosa fetaosten tillsammans med creme fraiche och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
Grilla auberginerna och skivade bifftomater.
Varva aubergine, tomat, köttgfärssås och fetaostkräm.

Räksoppa
500 g räkor med skal
1 gul lök
1 msk tomatpure
1 dl vitt vin
1 msk hummerfond
3 dl vatten
1 dl grädde
dill
Skala räkorna. Fräs skalen. Tillsätt klyftad lök. Fräs någon minut. Tillsätt tomatpure och rör om. Häll i vinet och koka upp. Tillsätt vatten och fond. Sjud i ca 10 minuter. Sila skalen och tillsätt grädden. Puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt hackad dill och räkorna.

Capri di Tonic
Till en kanna:
is
citronskal från 1 ekologisk citron
20 cl Limoncello
en näve myntablad
limeläsk

Torsk med grönsås
Till 4 portioner:
4 portionsbitar torsk
500 g färskpotatis
1 knippe sparris
Sås:
1 kruka basilika
en näve myntablad
2 msk kapris
2 vitlöksklyftor
2 dl smaksatt olja (jag hade ramslöksolja)
finrivet citronskal från 1/2 citron
Salta och peppra fisken. Tillaga i ugnen.
Koka potatis och sparris.
Lägg basilika, mynta, kapris, hackad vitlök, olja och citronskal. Mixa till en sås.

Ugnsrostade rotsaker med senap
4 portioner:
2 rödbetor
2 morötter
1 majrova
1 kålrabbi
1 gul lök
kantareller
3 msk senapsfrön
1 msk honung
hackad rosmarin
Sätt ugnen på 200 grader. Skala alla rotfrukter. Skär i lagom stora bitar. Klyfta löken. Lägg allt i en ugnssäker plåt. Mortla senapsfröna. Blanda med olivolja, honung och rosmarin. Ringla över rotfrukterna.
Stek i ugnen i ca 35 minuter.
Knaperstek kantarellerna och servera med rotfrukterna.
Till detta severades fläskfile och en kall sås med skånsk senap.

Bondsoppa
1 gul lök
2 morötter
en klyfta vitkål
4 potatisar
1 frp kidneybönor
2 hönsbuljongtärningar
2 msk tomatpure
ca 1 liter vatten
100 g skinka
Hacka löken. Skala morötterna och hacka dem i lagom stora bitar. Strimla vitkålen. Skala potatisen och tärna.
Skölj bönorna.
Fräs löken i lite olja. Lägg i morötterna och kålen. Smula ner buljongtärningen och klicka i tomatpuren. Späd med ca hälften av vattnet och lägg i potatisen. Sjud i ca 15 minuter under lock.
Strimla skinkan och fräs den lite knaprig. Häll i resterande vattnet och tillsätt bönorna och skinkan. Smaka av med salt, peppar och torkad basilika.

Köttfärsbiffar med kantarellpytt
Till 4 portioner:
Biffar:
500 g nötfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
1 1/2 dl matlagningsgrädde
hackad persilja
salt och peppar
Pytt:
kantareller
2 morötter
800 g potatis
1 gul lök
hackad persilja
Tillbehör: Lingonsylt
Blanda ihop alla ingredienserna till biffarna och forma biffar. Stek i en klick smör.
Tärna morot och potatis. Hacka löken. Stek morot och potatis i lite olivolja. Lägg sedan i löken. Stek svampen vid sidan av och blanda i när pytten är klar. Smaka av med salt, peppar och persilja.

Stuvad vitkål med köttbullar
Bearnaisecreme
Till 4 port:
ca 1 msk torkad dragon
2 dl creme fraiche
1 finhackad schalottenlök
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser och smaka av.
Detta serverades till en bit kött och klyftpotatis på bakpotatis samt egenodlade tomater.
