Paprikabiffar
500 g nötfärs
1 msk paprika
Salt & peppar
Rör ihop färsen med ströbrödet som har fått stå och svälla i mjölk. Tillsätt paprikakrydda, salt & peppar. Forma till runda biffar och stek i panna.
Tomatsås
1 gul lök
1 paprika
2 msk vinäger
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 dl grädde
Salt, peppar
Finhacka lök och vitlök och fräs i samma panna som du stekt biffarna i. Tillsätt paprikan i mindre bitar, vinäger och tomatpuré. Slå på en burk finkrossade tomater. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt & peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. Servera till pasta och parmesanost.

Frozen Applepie Martini
Till 1 drink:
4 cl vodka
2 cl vaniljsockerlag (koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker och 1/2 vaniljstång (både urskrapade frön och stång. Låt stå och svalna och sila)
3 cl pressad citron
4 cl äppeljuice
1 klyfta citron
1 tsk socker
1 tsk kanel
Fukta kanten på ett martiniglas med citronklyftan. Blanda socker och kanel på ett fat och doppa kanten försiktigt runtom.
Blanda ingredienserna till drinken i en shaker och fyll på med is. Häll upp i glaset och servera genast.

Köttbullar i tomatsås
500 g nötfärs
2 ägg
1 msk persilja
1 vitlöksklyfta
1 lite gul lök
20 g parmesanost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk persilja
1 tsk oregano
800 g tomatkross
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
Blanda nötfärs, ägg, finhackad lök, vitlök, persilja, salt och peppar och riven parmesanost i en skål. Rulla stora köttbullar och stek i olivolja.
Hacka lök, vitlök och i pannan när du fått en fin stekyta på köttbullarna. Blanda ner tomatkross och vatten. Krydda med oregano, salt och peppar. Låt allt koka på låg värme i ca 5 minuter.
Smaka av med grädde och persilja. Servera tillsammans med spagetti och lite riven parmesan.

Blondie med röda vinbär
Ca 24 st
200 g smör
200 g + 100 g vit choklad
4 ägg
2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl röda vinbär
Smält smöret i en kastrull tillsammans med 200 g vit choklad. Vad noga med att röra så at det inte bränner vid i botten.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner i äggvispet. Rör ner det smälta smöret och chokladen.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 24x35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Strö över vinbär och resten av den vita chokladen som du hackat i mindre bitar.
Grädda kakan i 175 grader i 25 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan i rutor.

Kycklingburgare
500 g kycklingfärs
1 pressad vitlöksklyfta
4 soltorkade tomater i vitlöksolja
Färsk hackad oregano
Salt, peppar
Tillbehör:
4 skivor stekt sidfläsk
Rucola
Skivad rödlök
Skivad gurka
Skivad tomat
1 skivad mozzarella
Ciabattabröd
Blanda färs med salt, peppar, oregano, hackade soltorkade tomater och vitlöken.
Forma till hamburgare och stek i olivolja. Var noga med att de blir genomstekta.
Skär bröden och rosta dem i en het panna.
Montera hamburgare tillsammans med tillbehören. Ha mozzarellan på biffarna så att osten smälter lite.

Räksallad med sparris och quinoa
Till 1 portion:
2 msk gräddfil
1 tsk majonnäs
1 tsk chilisås
1 tsk citronsaft
1 dl kokt quinoa
200g räkor med skal
4 stjälkar sparris
En näve sockerärter
Ärter
En bit paprika
Sallad
1 kokt ägg
Tomat
Dill
Lime
Blanda ihop gräddfil, majonnäs, chilisås, citronsaft, salt och peppar.
Tillaga quinoan. Skala räkorna. Tillaga sparris, ärter och sockerärter. Skär tomater och paprika i mindre bitar. Finhacka dillen och blanda med räkorna tillsammans med lite limesaft.

Parmesanköttbullar med sötpotatis
Till 4 portioner:
500 g nötfärs
2 ägg
1 dl riven parmesan
2 msk pesto
Hackad timjan
1 hackad vitlöksklyfta
2 sötpotatisar
100 g fetaost
Marinerade oliver
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färs, ägg, parmesan, pesot, timjan, vitlök, salt och peppar. Forma köttbullar och stek i en klick smör och lite olivolja.

Skala och skär sötpotatisen i skivor. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar. Strö över smulad fetaost. Tillaga i ugn ca 20 minuter. Servera med oliver och köttbullar.
Gratinerad kassler
2 dl crème fraiche (senap/vitt vin/schalottenlök)
1 1/2 dl riven ost
Skär kasslern i skivor. Lägg dem i en ugnssäker form lite omlott.

Bulgursallad med fetaost
Till 1 portion:
1 dl kokt bulgur
Bladspenat
Körsbärstomater
Fetaost
Marinerade oliver
Koka bulgur. Blanda ihop med spenat, halverade tomater, smulad fetaost, oliver och lite av dess lag.
