Röd bubbeldrink
Till 1 glas
1 dl granatäpplejuice
½ msk grenadin
1 ½ dl mousserande rosé
Detta dracks tillsammans med plättar, jordgubbar och grädde.
Räkor med dipp

Chorizo-stroganoff med paprika
Till 4 personer behövs:
300 g chorizo
2 dl kamutvete
1 dl hackad persilja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paprikor
1 burk kidneybönor
2 msk tomatpure
1 burk krossade tomater (mutti)
1 ½ msk kalvfond
Koka kamutvete enligt instruktionerna på förpackningen.
Slanta chorizon. Hacka lök och vitlök. Strimla paprikan. Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Stek korven i en panna tills den fått färg. Tillsätt lök och vitlök. Tillsätt tomtapuren. Blanda ner krossade tomater, fond och lite vatten eventuellt. Strö över hackad persilja.
Medelhavsbröd
Här kommer recept på ett gott och lättbakat bröd.
2 limpor
1 kruka timjan
1 citron
½ pkt jäst
5 dl vatten (45 grader)
1 dl kall (röd)mjölk
1 msk salt
1 msk flytande honung
Ca 1 liter vetemjöl
2 ½ dl grahamsmjöl
Repa och finhacka timjan. Skrubba citronen och riv skalet och pressa ut 5 msk saft.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk.
Rör i timjan, citronskal och citronsaft, salt, honung och mjöl. Degen ska vara ganska lös. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 ½ h.
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll ut degen på mjölat bord. Den behöver inte knådas. Strö över lite mjöl på degen. Forma två runda limpor och lägg på plåt mes bakplåtspapper.
Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20 min.
Låt dem svala på galler utan handduk för att få en knaprig skorpa.
Timjanen kan bytas ut mot någon annan färsk ört, exempelvis rosmarin eller oregano.
Grillad macka
Varm macka med ost, skinka, ananas och oregano. Serverades tillsammans med tomatsallad.
Boeuf bourgignon
Detta är en favoriträtt här hemma. Egentligen är det väl mer av en hösträtt men passar även en ruggig dag som denna :)
Till 4 portioner behövs:
800 g högrev i bitar
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 ½ msk vetemjöl
3 dl rött vin
2 dl vatten
Timjan och lagerblad
Steklök
200 g små champinjoner
1 pkt bacon
3 msk oxfond
Bryn köttet i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Skiva gul lök och vitlök. Lägg i grytan och låt fräsa snabbt. Tillsätt tomatpurén och pudra över mjölet. Låt bryna et tag.
Häll på vin, vatten, timjan, lagerblad och fond. Koka upp under omrörning. Låt sedan grytan småputtra i ca 1 ½ timme.
Under tiden så skalas steklöken. Förbered även genom att steka bacon och svamp.
När köttet har blivit mört så läggs lök, bacon och svamp i för att sjudas ca 15 minuter.
Servera med kokt potatis och ett glas rött.
Mitt vintips är 6470 (Mas Lousie), ett ekologiskt vin för 89 kronor.
Räksallad
4 portioner
1 kg räkor med skal
1 liten melon
Sallad av valfri sort
1 knippe rädisor
Lite finhackad chili
1 lime
4 hårdkokta ägg
Sås
2 dl lätt creme fraiche
40 g stenbitsrom (röd)
2 msk hackad gräslök
Skala räkorna. Tärna melonen. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Blanda allt i en skål med lime och chili.
Såsen är bara till att röra ihop och smaka av med salt och peppar.
Järpar i tomatsås

Frukt med vit choklad-dipp
Dippsås:
1/4 vaniljstång
1 dl grädde
50 g vit choklad
En skvätt punsch
Frukt: ananas, jordgubbar, kiwi
Dela vaniljstången och skrapa ur de små fröna i en kastrull. Häll över grädde och vit choklad. Smält på svag värme. Smaka av med lite punsch.
Doppa frukten i dippsåsen. SÅ gott!
Krämig potatissallad
Vad passar bättre till grillat än en krämig potatissallad?
4 port
800 g färskpotatis
Pepparotsvisp
½ gurka
3 dl gräddfil
1 rödlök
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den kallna. Dela i mindre bitar.
Tärna gurkan och hacka rödlöken. Blanda potatis, lök, gurka, gräddfil och pepparot. Smaka av med salt och peppar.
Serverades med fläskfilé och nektarin.
Chokladdrink med Baileys och Nutella – toppad med pistagenötter
Choklad och nötter är väl en oslagbar kombination ?!
Här kommer ett förslag till en varm drink när det är ruggig utomhus.
1 glas:
½ dl mjölk
25 g mörk choklad (70%)
1 msk Nutella
1 msk Baileys
1 msk rom (gärna mörk)
2 msk vispgrädde
Hackade pistagenötter
Koka upp mjölken. Bryt ner chokladen i mindre bitar. Lägg Nutella och chokladen i mjölken. Rör tills det smält.
Blanda i rom och Baileys i chokladen. Vispa grädden lätt. Häll upp chokladen i ett glas. Klicka i grädden och toppa med nötter.
Chokladkakor
Perfekta att frysa in och ta fram om man får besök :)
Ca 25 st
Blanda 100 g smör, 2 dl vetemjöl, ½ dl strösocker och 1 msk kakao i en matberedare. Kör tills degen är precis blandad. Dela degen i två delar och forma till ca 3 cm tjocka rullar. Låt vila kallt ca 30 min.
Häll pärlsocker på en tallrik och rulla rullarna i sockret. Skär rullarna i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 10 minuter i 175 grader.
Låt svalna på plåten.