Morotssoppa med sting
500 g morötter
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 bit ingefära
6 dl vatten
1 burk krossade tomater
3 msk kycklingfond
1 dl matlagningsgrädde
Hackad persilja
Skala morötterna och skär i skivor. Hacka paprika, vitlök, ingefära och chili. Stek tillsammans med morötterna i olivolja. Tillsätt vatten, tomatkross och fond. Låt koka under lock i ca 15 minuter. Mixa soppan slät. Späd med lite grädde och toppa med hackad persilja.

Kycklinggryta med ädelost
Till 4 portioner:
500 g kycklingfiléer
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
1 tsk krossad rosépeppar
1 msk svartvinbärssaft
2 tsk kinesisk soja
En bit gräddädelost
Färsk rosmarin
Skär kycklingen i bitar och bryn dem i smör i en stekpanna. Tillsätt grädde, fond, rosépeppar, svartpeppar, saft och soja. Låt koka under lock ca 10 min. Smula ner osten och se till så den smälter i såsen. Finhacka rosmarinen och strö över.
Servera tillsammans med bulgur.

Asiatisk laxsoppa
Här kommer ett recept på en soppa med sting i!
Till 4 portioner behövs:
400 laxfilé
1 purjolök
en bit färsk ingefära
10 dl fiskbuljong
1 msk hummerfond
2 tsk sambal oelek
1 burk kokosmjölk
1 frp snabbnudlar med räksmak
1 lime
1 påse färsk spenat
Tärna tinad eller färsk laxfilé. Skiva purjolöken och riv ingefäran. Stek fräs i klick smör. Krydda med salt och peppar. Späd med buljong och tillsätt fond och sambal oelek. Låt puttra ihop.
Häll i kokosmjölken och puttra ytterligare några minuter. Lägg i nudlarna och tillaga tillsammans med kryddpåsen. Smaka av med pressad lime.
Lägg i laxbitarna och grovhackad spenat. Sjud några minuter.

Kräftsallad
En lätt sallad bestående av krätftsjärtar, bladspenat, tomater, purjolök och slantade morötter.

Spätta med romsås
Panerad spättafilé (fryst)
900 g fast potatis
dill
gurka
2 dl crème fraiche
75 g röd caviar
Grovhacka dillen. Skala och tärna gurkan.
Blanda crème fraiche med caviar och dill. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda gurkan med dillen.
Stek fisken och koka potatisen. Servera fisken med potatis, romsås och gurktärningar.

Blomkål och broccolisoppa
Till detta behövs:
- 400 g broccoli
- 400 g blomkål
- 1 liter vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- ca 1 dl grädde
- 300 g chorizo
Dela broccoli och blomkål i mindra bitar. Koka mjuka i vatten tillsammans med två hönsbuljongtärningar. Det tar ca 10 minuter. Häll av lite av vattnet men spara resten och mixa med stavmixer. Smaka av med grädde, salt och peppar. Låt allt koka upp och småputtra några minuter.
Skiva korven och stek. Servera tillsammans medsoppan.

Jordnötskakor
20 st
125 g smör
150g grovmalet jordnötssmör
2 ¾ dl socker
1 ägg, lätt uppvispat
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g jordnötter, hackade
Vispa ihop smör och jordnötssmör. Tillsätt sockret lite i taget tills det blir en jämn smet. Tillsätt ägget, lite i taget.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner i jordnötssmeten. Tillsätt jordnötterna och arbeta ihop till en smidig deg. Kyl degen i 30 minuter.
Värm ugnen till 190 grader. Forma degen till 20 kulor och lägg på plåt med lite mellanrum. Platta till lätt med handen. Grädda i 15 minuter. Låt kallna på galler.

Pestolax
Till 2 portioner:
2 laxfiléer
2 gula lökar
2 paprikor
1 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk pesto
en skvätt vin
Tillbehör:
sallad med fetaost
lättkokt sparris
Strimla lök och paprika och lägg i en ugnsform. Lägg på laxfiléerna och salta och peppra. Blanda grädde, creme fraiche, pesto, vin och häll över laxen.
Tillaga i ugnen i 180 rader i ca 30 min.

Oxfilé med potatisgratäng och kantarellsås
500 g oxfilé
Ca 900 g potatis
125 g färskost
4 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 purjolök
Riven ost
Kantareller
1 msk mjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kantarellfond
1 tsk soja
Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Blanda potatis och purjolök i en smord form. Smaksätt med salt och peppar. Värm färskosten, grädden, pressad vitlök, salt, peppar och buljongtärning. Låt bli varmt och att allt har blandat ihop sig. Häll över potatisen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 60 minuter.
Putsa filén och krydda med salt och peppar. Bryn i smör runt om. Låt sedan gå klart i ugnen till önskad temperatur.
Putsa svampen och stek i en rejäl klick smör. Rör i mjöl och späd sedan med grädde. Smaksätt med fond och soja. Låt puttra ihop.

Grekisk sallad

Detta är min favorit som jag aldrig tröttnar på!
Blanda ihop sallad, gurka, tomat, rödlök, paprika, oliver och fetaost. Smaksätt med massor av salladskrydda.
Asiatisk kyckling
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
1 paprika
1 burk kokosmjölk
Cashewnötter
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp. Tillsätt paprika och kokosmjölk. peppar. Servera med ris och cashewnötter.

Club sandwich
Till detta behövs:
6 st formbröd
aioli
senap
kruksallad
stekt bacon
skivad ost
tomat
salt och peppar
pommes frites
Rosta brödet i en torr stekpanna.
Stek baconen riktigt krispigt.
Bred på lite aioli på två av bröden. Lägg på sallad, bacon och ost.Bred senap på två av bröden . Lägg på bröden på varsin av de andra bröden. Lägg på ost, bacon, tomat t och lägg ovanpå. Lägg på de sista brödskivorna och tryck ihop. Håll samman med ett grillspett. Dela dem sedan på diagonalen.
Servera med pommes och en klick aioli.

Snabba soppan

Om tiden inte räcker till är detta ett passande recept. Värm en förpackning Kelda toscansk tomatsoppa. Toppa med tärnad avokado och pumpakärnor.
Kyckling med fetaost

Kycklingsallad

Ugnsstekt kyckling i bitar blev till en god sallad tillsammans med morötter, lök, edamerbönor, tomat och kidneybönor.