Tomatsalsa

Fänkålssoppa med lax

Ryggbiff med grönpepparsås
2 Skivor ryggbiff
Grönpepparsås
4 st schalottenlökar
grönpeppar i
1/4 dl konjak
1 msk kalvfond
3 dl matlagningsgrädde
Råstekt potatis
500g potatis (fast sort)
Rapsolja
Smör
Gräslök
Ugnsbakade tomathalvor
2 st tomater
1 vitlöksklyfta
persilja
smör, rumsvarmt
¼ dl ströbröd
salt och svartpeppar
Skala och skiva potatisen. Salta och peppra.
Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna. Stek potatisen gyllenbrun. Strö lite hackad gräslök över före servering.
Skala och finhacka löken. Smält lite smör i en kastrull, lägg i löken samt krossad grönpeppar. Fräs i några minuter. Häll i konjaken och flambera. Häll i fonden och låt puttra. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform. Pressa vitlök och hacka persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de i ca 10 minuter.
Torka biffarna och putsa bort eventuella senor. Hetta upp en grillpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem i ca 3 minuter på varje sida.
Servera biffarna med potatisen, såsen och tomaterna.

Räksallad
Till 2 portioner:
rucola
2 dl svarta linser
Räkor
1 avokado
Vattenmelon
1 dl turkisk yoghurt
Rivet citronskal
Salt och peppar

Fylld paprika

Fiskgratäng

Kyckling med melonsallad

Soppa med korv och rotfrukter
3 wienerkorv
ca 1 liter buljong
1 dl hackad persilja
Skala och dela grönsakerna i bitar. Fräs grönsakerna, förutom purjolöken, hastigt i lite smör. Häll över buljongen och låt koka upp.
Skiva korven och lägg i tillsammans med purjolök. Låt bli varmt och smaka sedan av med kryddor. Strö över persiljan.

Saffransbullar med vit choklad
1 dl strösocker
1 dl vit Sirap
1/2 tsk salt
1 ägg
150 gram mjukt smör
12 dl vetemjöl special + lite till utbakning
Fyllning
200 gram vit hackad choklad
3/4 dl Rörsocker Strö
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt smör
Pensling och garnering
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker
Värm mjölken tillsammans med kardemumman till den blir fingervarm.
Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken. Tillsätt saffran, socker, sirap, salt, ägg och smör.
Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
Dela degen i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor.
Blanda alla ingredienser till fyllningen utan den vita chokladen. Bred ut hälften av fyllningen på plattan och strö över chokladen. Rulla ihop degen på längden.
Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en plåt. Gör samma sak med den andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa på plåtarna i 20-30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.

Spenatomelett med makrill
Till 2 portioner:
Babyspenat
Tomater
Timjan
4 ägg
½ dl vatten
1 burk makrill i tomatsås
Vispa ihop ägg och vatten. Krydda med salt och peppar.
Hacka tomaterna . Lägg spenat och tomater i en ugnssäker form. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.

Servera tillsammans med makrill i tomatsås.

Broccolisoppa
Till 2 portioner:
300 g broccoli
3dl vatten
1 buljongtärning
Riven parmesan ost
En skvätt matlagningsgrädde
Skär broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i broccolin och koka mjuk.
Mixa soppan slät. Låt koka upp och smaka av med grädde, salt och peppar.
Toppa med riven parmesanost.

Lax med rom- och gräslökssås
4 portionsbitar lax (à ca 140 g)
1/2 citron
1 kruka gräslök
75 g röd caviar
2 dl crème fraiche
Till servering:
sparrispotatis
broccoli
Sätt ugnen på 170 grader.
Krydda laxen med salt och citronpeppar. Lägg dem i en ugnssäker form. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
Riv det yttersta skalet av citronen, skär den sedan i klyftor. Skär gräslöken fint.
Blanda citronskal, gräslök, caviar och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Servera laxen med kokt potatis, romsås, broccoli och citronklyftor.

Pytt i panna
Till 4 portioner:
300 g potatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 gula lökar
200 g champinjoner
3 korvar med hög kötthalt
1 knippe persilja
Tärna potatis, palsternacka och morot. Hacka löken. Skär svampen och korven i mindre bitar. Börja med att steka rotfrukterna. Lägg sedan i svampen, löken och korven. Stek på medelvärme så det inte fastnar i botten. Eventuellt kan man slå på lite vatten. Blanda ner hackad persilja. Servera tillsammans med stekt ägg.

Tortellini med ostås
1 gul lök
2 1/2 dl creme fraiche, med parmesan och vitlök
2 dl matlagningsgrädde
100 gram philadelphiaost
1 bit grädd-ädelost
