Fruktsallad

Fräscht och gott!
Korvgulasch
200g falukorv
4 potatisar
1 paprika
1 gul lök
2 dl vatten + ½ buljongtärning
krossade tomater
salt och paprika pulver
Skär korven i skivor och dela dem i halvor. Skala och hacka löken. Skiva potatisen. Strimla paprikan. Fräs lök, potatis och paprika. Späd med vatten tomater och buljongtärning. Salta och smaka av med paprikapulver. Låt koka på svag värme under lock i 5 minuter. Lägg i korven och låt koka upp igen.
4 potatisar
1 paprika
1 gul lök
2 dl vatten + ½ buljongtärning
krossade tomater
salt och paprika pulver
Skär korven i skivor och dela dem i halvor. Skala och hacka löken. Skiva potatisen. Strimla paprikan. Fräs lök, potatis och paprika. Späd med vatten tomater och buljongtärning. Salta och smaka av med paprikapulver. Låt koka på svag värme under lock i 5 minuter. Lägg i korven och låt koka upp igen.
Brownies med pepparmintskross
(ca 20 st)
Ugn; 175
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100g smör
100g mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl (80g) krossade marianne
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda ner grovhackad choklad. Låt chokladen smälta i smöret. Rör ner i äggvispet. Rör ihop mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll i panna och grädda 20-25 minuter. Kakan ska ej vara helt torr när den tas ut. Strö över marienne krosset på den varma kakan och skär i bitar.

Ugn; 175
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100g smör
100g mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl (80g) krossade marianne
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda ner grovhackad choklad. Låt chokladen smälta i smöret. Rör ner i äggvispet. Rör ihop mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll i panna och grädda 20-25 minuter. Kakan ska ej vara helt torr när den tas ut. Strö över marienne krosset på den varma kakan och skär i bitar.

Amerikanska jordnötsmuffins
(ca 10 st)
Ugn; 180 grader
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk vanlijsocker
2 krm salt
1 dl kakao
100 g mörk choklad
3/4 dl grovhackade jordnötter
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl rapsolja
Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanlijsocker, salt och kakao. Grovhacka chokladen och jordnötterna och blanda ner i mjölblandningen. Vispa ägg, mjölk och olja i ca 1 minut. Rör ner i mjölblandningen. Häll sedan i stora muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 20 min.

Ugn; 180 grader
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk vanlijsocker
2 krm salt
1 dl kakao
100 g mörk choklad
3/4 dl grovhackade jordnötter
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl rapsolja
Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanlijsocker, salt och kakao. Grovhacka chokladen och jordnötterna och blanda ner i mjölblandningen. Vispa ägg, mjölk och olja i ca 1 minut. Rör ner i mjölblandningen. Häll sedan i stora muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 20 min.

Hamburgare i ciabattabröd

Ciabattabröden gjordes på ett färdigt mjölmix från Finax.

Pastasås med kräftstjärtar
(4 port)
250g salladslök, skivad
2 ½ dl Kelda citronsås
2 burkar kräftstjärtar
dill, finhackad
2 tomater (detta uteslöt jag då Andreas inte gillar tomater)
Enklare än så här blir det inte. Det är bara att fräsa salladslöken lite. Häll sedan över citronsåsen och låt koka några minuter. Rör slutligen ner kräftstjärtarna, dill och tomat. Låt bli varmt och servera med pasta och sallad.

250g salladslök, skivad
2 ½ dl Kelda citronsås
2 burkar kräftstjärtar
dill, finhackad
2 tomater (detta uteslöt jag då Andreas inte gillar tomater)
Enklare än så här blir det inte. Det är bara att fräsa salladslöken lite. Häll sedan över citronsåsen och låt koka några minuter. Rör slutligen ner kräftstjärtarna, dill och tomat. Låt bli varmt och servera med pasta och sallad.

Köttfärspytt
(ca 4 portioner)
Ugn: 250 grader
Tid: 30 min
Detta behövs:
8 potatisar
1 morot
2 rödlökar
500g köttfärs
1 paprika
texmexkrydda
Sås:
½ gurka
2 dl matlagningsyouhurt
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
Skala och tärna potatisen och morot. Häll över olja i en långpanna och sätt in i ugnen i 15 min. Skala och hacka löken. Fräs köttfärsen smulig och krydda den. Hacka paprikan. När potatisen och moroten är klara blanda då ihop allt till en pyttt.
Riv gurkan och krama ur vattnet. Blanda ihop gurka, yoghurt, salt och vitlök.
Servera såsen till pytten.

En klar favorit hos mig.
Ugn: 250 grader
Tid: 30 min
Detta behövs:
8 potatisar
1 morot
2 rödlökar
500g köttfärs
1 paprika
texmexkrydda
Sås:
½ gurka
2 dl matlagningsyouhurt
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
Skala och tärna potatisen och morot. Häll över olja i en långpanna och sätt in i ugnen i 15 min. Skala och hacka löken. Fräs köttfärsen smulig och krydda den. Hacka paprikan. När potatisen och moroten är klara blanda då ihop allt till en pyttt.
Riv gurkan och krama ur vattnet. Blanda ihop gurka, yoghurt, salt och vitlök.
Servera såsen till pytten.

En klar favorit hos mig.
Asiatisk kycklingfilégryta
ca 4 port.
4 kycklingfiléer
salt, peppar
3 salladslökar
2 röda paprikor
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk curry
2 msk sweet chilisås
1 burk kokosmjölk
150g gul ostronskivling
1 kruka basilika
Skär kycklingen i bitar. Bryn dem med salt och peppar. Ta upp dem ur pannan. Strimla salladslöken. Tärna paprikan. Riv ingefäran. Fräs salladslök, paprika och ingefära i smör, curry och sweet chilisås. Tärna svampen och hacka basilikan. Fräs svampen och basilikan. Häll över kokosmjölken och läggi kycklingen. Puttra några minuter.

4 kycklingfiléer
salt, peppar
3 salladslökar
2 röda paprikor
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk curry
2 msk sweet chilisås
1 burk kokosmjölk
150g gul ostronskivling
1 kruka basilika
Skär kycklingen i bitar. Bryn dem med salt och peppar. Ta upp dem ur pannan. Strimla salladslöken. Tärna paprikan. Riv ingefäran. Fräs salladslök, paprika och ingefära i smör, curry och sweet chilisås. Tärna svampen och hacka basilikan. Fräs svampen och basilikan. Häll över kokosmjölken och läggi kycklingen. Puttra några minuter.

En smoothie

Mixa naturell yoghurt, mogen banan, lite honung och vaniljsocker. Mums!
Lättlagad kasslergryta
ca 4 portioner
500g kassler
250g vitkål
1 purjolök
3 paprikor i olika färger
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
2 msk chilisås
ca i dl vatten
2 dl creme fraiche
1-2 tsk chilipulver
2 msk tomatpuré
Skär kasslern i stavar, Strimla kålen och purjolöken. Tärna paprikan. Fräs kål, purjolök och paprika. Tillsätt pressad vitlök, soja, tomatpure, chilisås, vatten, creme fraiche och chilipulver. Rör om och puttra ca 10 min. Rör ner kasslern och puttra ytterligare 5 min.

500g kassler
250g vitkål
1 purjolök
3 paprikor i olika färger
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
2 msk chilisås
ca i dl vatten
2 dl creme fraiche
1-2 tsk chilipulver
2 msk tomatpuré
Skär kasslern i stavar, Strimla kålen och purjolöken. Tärna paprikan. Fräs kål, purjolök och paprika. Tillsätt pressad vitlök, soja, tomatpure, chilisås, vatten, creme fraiche och chilipulver. Rör om och puttra ca 10 min. Rör ner kasslern och puttra ytterligare 5 min.

Kycklingfilé med currysås och mango chutney
Detta behövs till 4 pers:
ca 4 kycklingfileér
1 paket bacon
salt och peppar
2 msk mango chutney
Wok:
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
Currysås:
2 tsk curry
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 ½ dl matlagnings grädde
2 dl köttbuljong
2 msk mango chutney
Salta och peppra köttet. Stek i stekpanna. Bred på mango chutney och vira in i bacon. Låt gå klart i ugnen.
Gör såsen under tiden. Fräs curryn i smöret. Tillsätt mjölet och blanda väl. Späd med grädde och buljong. Sjud i 5 min. Smaksätt med mango chutney och soya.
Servera med wokade grönsaker blandat med nudlar.
Korvgryta med senapssmak
Till 4 personer behövs:
2 chorizokorvar
300g prinskorv
200g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk fransk senap
2 dl creme fraiche
2 dl köttbuljong
salt och peppar
Tid: ca 30 min
Skär korv och champinjoner i mindre bitar. Skala óch hacka lök och vitlök. Stekl korven. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och fräs några minuter. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2 chorizokorvar
300g prinskorv
200g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk fransk senap
2 dl creme fraiche
2 dl köttbuljong
salt och peppar
Tid: ca 30 min
Skär korv och champinjoner i mindre bitar. Skala óch hacka lök och vitlök. Stekl korven. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och fräs några minuter. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
