Kasslerpasta
Till 4 portioner behövs:
400 g kassler
1 gul lök
Champinjoner
1 burk krossade tomater
1 dl CF tomat/basilika
3 msk hackad basilika
Pasta
Koka pastan.
Strimla kasslern och hacka löken. Bryn i olivolja. Skiva champinjonerna och tillsätt.
Späd med tomatkrosser och creme fraichen. Låt puttra ihop.
Servera med pastan.

Korvgryta
900 g potatis
1 gul lök
1 förpackning korv
5 dl kycklingbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1 msk Maizena
2 tsk dijonsenap
250 g broccoli
1 röd chili
Koka potatisen.
Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär korven i bitar. Dela broccolin i små buketter. Finhacka chillin. Fräs i olivolja i en stor kastrull. Rör ner buljong och grädde, låt det koka ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt det koka ca 5 minuter. Smaka av med senap, salt och peppar.
Servera med potatis.

Karibisk soppa
Ibland behöver det gå snabbt och då passar detta bra.
Värm en förpackning Keldas karibiska soppa. Blanda i tärnad lax och 2 dl frysta ärter. Låt komma upp i kok och strö därefter över skivad purjolök.
Servera gärna tillsammans med vitlöksbröd.

Japansk teriyaki
500 g skinkstek
teriyakikrydda
½ purjolök
2 msk sesamfrön
1 burk med teriyakisås
250 g sockerärter
Ris
Strimla köttet och smaksätt med kryddan. Stek i lite olja tills köttet får fin färg.
Strimla purjon och blanda i. Häll över såsen och låt koka ihop. Strö över sesamfrön.
Serva med ris och koka sockerärter.

Fiskgratäng
400 g fryst hackad spenat
1 dl ströbröd
1 dl riven parmesan
2 msk smält smör
4 sejfiléer
Ostsås:
2 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven ost
2 tsk grovkorning senap
Värm spenaten i en kastrull. Låt den rinna av så allt vatten försvinner.
Blanda ströbröd, parmesan och smör. Ställ åt sidan.
Lägg spenaten i en ugnsform. Lägg på fisken och krydda med salt och citronpeppar.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med mjölken och låt koka upp under omrörning. Sjud ett par minuter. Rör ner riven ost och smaka av med senap, salt och peppar. Häll över ostsåsen över fisken. Toppa med ströbrödssmulorna. Gratinera i ugnen ca 25 minuter.

Köttfärssoppa
Mättande soppa som passar bra i vardagen.
1 gul lök
2 vitlökar
1 röd chili
400 g nötfärs
2 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
7 dl vatten
Hacka lök, vitlök och chili. Bryn i en skvätt olivolja. Lägg i köttfärsen. Skala rotfrukterna och skiva. Blanda ner i grytan.
Klicka i tomatpurén och häll i de krossade tomaterna. Späd med vatten och buljong. Låt puttra i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med smörgås.

Hjortfilé med rotfruktsgratäng, rödvinssås och smörstekta kantareller
Vilken lyxmiddag detta blev!
Gratäng:
3 potatisar
3 palsternackor
2 morötter
En bit rotselleri
1 gul lök
4 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
Riven smakrik ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och löken. Skiva i tunna skivor. Blanda och lägg i en smord gratängform. Pressa i vitlöken och smaksätt med salt och peppar. Häll över grädden och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 h.
Rödvinssås:
3 dl rött vin
1 klyftad lök
Några kvistar rosmarin
3 dl viltfond
en klick smör
Häll rödvinet, löken och rosmarinen samt salt och peppar i en kastrull. Låt reducera till såsen börjar tjockna. Häll i fonden och låt koka ihop. Sila såsen. Montera ihop såsen med lite smör.
Hjortfilé:
Putsad hjortfilé
Finhackad rosmarin
Klappa in salt, peppar och rosmarin på köttet. Bryn runtom i smör. Låt köttet gå klart i ugnen tills den uppnår önskad innertemperatur. Jag lät köttet bli 62 grader. Ta ut och linda in i folie och låt vila i 10 minuter.
Stek kantarellerna i en klick smör. Servera tillsammans med köttet, rödvinssåsen och gratängen.

Laxburgare
500 g laxfiléer
3 schalottenlökar
2 msk gräslök
Cayennepeppar, salt och peppar
1 ägg
2 msk mjölk
Senapssås:
2 dl crème fraîche
1 msk dijon senap
Hackad gräslök
Råkostsallad:
2 morötter
paprika
1 rödlök
½ citron
1. Hacka löken. Lägg i lax, lök och kryddor och mixa till en grov smet. Blanda i ägg och grädde.
2. Smält smör i en stekpanna och klicka ut laxsmeten i klickar. Tryck till så att burgarna blir jämna och platta. Stek någon minut på varje sida.
3. Blanda créme fraiche med dijonsenap och hacka gräslök. Smaka av.
4. Riv morötter hacka paprika och blanda med tunt skivad rödlök och pressad citron.

Sparrissoppa
Jag tycker Keldas färdiga sparrissoppa är god och passar bra när man måste få maten klar snabb. Piffa upp den med kokt ägg och kokt sparris.

Drink
4 glas:
Is
1 ½ dl tropisk juice
12 cl vodka
8 cl bananlikör
3 dl Ramlösa mango
Mixa is, juice och alkohol. Fördela I fyra glas. Fyll upp med kolsyrat vatten.
