Hjortfilé med rotfruktsgratäng, rödvinssås och smörstekta kantareller

Vilken lyxmiddag detta blev!

Gratäng:

3 potatisar

3 palsternackor

2 morötter

En bit rotselleri

1 gul lök

4 dl matlagningsgrädde

1 vitlöksklyfta

Riven smakrik ost

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och löken. Skiva i tunna skivor. Blanda och lägg i en smord gratängform. Pressa i vitlöken och smaksätt med salt och peppar. Häll över grädden och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 h.

 

Rödvinssås:

3 dl rött vin

1 klyftad lök

Några kvistar rosmarin

3 dl viltfond

en klick smör

 

Häll rödvinet, löken och rosmarinen samt salt och peppar i en kastrull. Låt reducera till såsen börjar tjockna. Häll i fonden och låt koka ihop. Sila såsen. Montera ihop såsen med lite smör.

 

Hjortfilé:

Putsad hjortfilé

Finhackad rosmarin

 

Klappa in salt, peppar och rosmarin på köttet. Bryn runtom i smör. Låt köttet gå klart i ugnen tills den uppnår önskad innertemperatur. Jag lät köttet bli 62 grader. Ta ut och linda in i folie och låt vila i 10 minuter.

 

Stek kantarellerna i en klick smör. Servera tillsammans med köttet, rödvinssåsen och gratängen.

 

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0