Hjortfilé med rotfruktsgratäng, rödvinssås och smörstekta kantareller
Vilken lyxmiddag detta blev!
Gratäng:
3 potatisar
3 palsternackor
2 morötter
En bit rotselleri
1 gul lök
4 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
Riven smakrik ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och löken. Skiva i tunna skivor. Blanda och lägg i en smord gratängform. Pressa i vitlöken och smaksätt med salt och peppar. Häll över grädden och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 h.
Rödvinssås:
3 dl rött vin
1 klyftad lök
Några kvistar rosmarin
3 dl viltfond
en klick smör
Häll rödvinet, löken och rosmarinen samt salt och peppar i en kastrull. Låt reducera till såsen börjar tjockna. Häll i fonden och låt koka ihop. Sila såsen. Montera ihop såsen med lite smör.
Hjortfilé:
Putsad hjortfilé
Finhackad rosmarin
Klappa in salt, peppar och rosmarin på köttet. Bryn runtom i smör. Låt köttet gå klart i ugnen tills den uppnår önskad innertemperatur. Jag lät köttet bli 62 grader. Ta ut och linda in i folie och låt vila i 10 minuter.
Stek kantarellerna i en klick smör. Servera tillsammans med köttet, rödvinssåsen och gratängen.