Spenatsoppa

Kycklingfilé med blomkål och sötsursås
Till 2 portioner behövs:
2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
1 msk soja
300 g blomkål
2 msk hackad bladpersilja
Sötsursås:
1 msk limesaft
1 tsk rivet skal av lime
½ pressad vitlök
2 ½ msk sweet chilisås
½ msk soja
Putsa kycklingfiléerna. Pressa vitlök och blanda med honung och soja. Lägg kycklingen i marinaden. Grilla eller tillaga i ugnen.
Lägg blomkålsbuketter i en form. Ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 175 grader i 30 minuter. När de är ute ur ugnen stör över persilja.
Såsen är bara till att röra ihop alla ingredienserna och låta den dra en stund.

Gino
Världens enklaste efterrätt! Och gott är det också :)
I denna var det hallon, mango, vindruvor, ananas och physalis. Och massa vit choklad :)

Chiligryta
Även fast det inte är säsong för mustiga grytor så lagar jag det ändå på helgerna för det är så smidigt att bara låta stå och puttra medan man sysslar med annat.
Till 6 port:
600 g högrev
1 frp färsk chorizo
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 röd chili
2 burkar plommontomater
2 dl vatten
1 dl hackad persilja
1 burk kidneybönor

Skär högrevet i bitar. Bryn i omgångar i olja i en stekgryta. Salta och peppra. Lyft ur köttet och stek skivad chorizo. Tillsätt hackad lök, finhackad vitlök och chili. Pudra över spiskummin. Lägg i köttet och tillsätt oregano, tomat och vatten. Låt småkoka under lock i ca 2 timmar tills köttet nästan faller isär. Smaka av med salt och peppar. Häll i bönorna och strö över den hackade persiljan.

Gratinerad korv
Till 4 portioner behövs:
3 tjocka korvar
1 lök
1 chili
10 champinjoner
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ dl ketchup
1 dl riven gratängost
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela korvarna på längden. Lägg i en ugnsfast form. Hacka lök och chili. Skiva champinjonerna. Fräs i en panna så de får färg. Fördela över korvarna. Rör ihop grädde och ketchup och häll över.


Servera tillsammans med potatismos.
Plockmat (1668)

Bilden talar för sig själv. Lite smått och gott av det som fanns hemma. Bland annat macadamianötter, dippsås, grönsaksstaver, soltorkade tomater, ölkorv, vindruvor, ost och kex. En salig blandning helt enkelt :)
Fredagsgryta
Detta var verkligen jättegott! Funkade även att värma dagen efter.
4 portioner:
600 g fläskfile
1 pkt bacon
1 lök
1 vitlöksklyfta
100 g champinjoner
2 msk soja
1 msk kalvfond
Persillade (kryddblandning)
En skvätt matlagningsgrädde
2 dl Crème fraiche (smaksättning soltorkade tomater och fetaost)
Soltorkade tomater i olja
800g potatis

Skär potatisen i klyftor och lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja, flingsalt och peppar. Baka potatisen i 180 grader i ca 20 minuter.
Strimla bacon och knaperstek. Putsa fläskfilen och skär i skivor. Hacka lök och vitlök, skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna. Bryn köttet så det får fin färg. Häll i lök, vitlök och soltorkad tomat i pannan och låt fräsa några minuter. Häll över grädde, fond, soja och creme fraiche. Låt koka i ca 10 minuter. Häll över baconet och persillade.

Servera tillsammans med klyftpotatis och sallad.
Quesadillas
Denna rätt passar bra när man har taco-tillbehör över.
Tortillasbröd
Smakrik riven ost
Hackad fefferoni
Lite tacosås
Bred tacosås på tortillabröden och lägg på fefferonin.

Kasslerpanna
Denna rätt improviserades ihop med det som fanns hemma så jag ska se om jag kommer ihåg ingredienserna :)
Kassler
Knipplök
Creme fraiche
Tomatpure
plommontomater
Strimla kassler och en några knipplökar. Fräs i lite olivolja i en panna. När de fått färg så häll över en burk creme fraiche och späd med lite vatten eller mjölk. Klicka i lite tomatpure och smaksätt med salt och peppar. Låt puttra ihop ca 15 minuter. Häll i halverade plommontomater.

Till detta serverades råstekt potatis.