Pasta med ädelostsås
Efter en kylskåpsrensning blev det denna rätt.
1 pkt rökt skinka
1 gul lök
2 dl creme fraiche med franska örter
2 dl matlagningsgrädde
140 g ädelost
Spagetti
Hacka löken och strimla skinkana. Fräs i en panna med lite smör. Häll över creme fraichen och grädden. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp. Smula i ädelsoten och låt den smälta.
Servera tillsammans med pasta.

Paj
Här kommer ett recept på en paj, som inte är en paj :) Jag brukar göra mina pajer utan pajskal så egentligen kan det kanske inte kallas paj utan mer som en ugnsomelett.
Till en pajform:
2 dl crème fraiche med smak av fetaost och soltorkade tomater
1 dl matlagningsgrädde
10 soltorkade tomater
1 rödlök
3 ägg
Salt, peppar och basilika
2 dl riven ost
100 g rökt skinka
Oliver (urkärnade)
Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Fräs i olivolja i en panna. Hacka rödlöken rätt så grovt.
Blanda ihop crème fraiche och mjölk. Knäck i äggen och blanda runt. Smaksätt med salt, peppar och basilika.
Riv osten. Blanda i osten, löken och skinkblandningen i smeten. Häll i en form och strö över oliverna.
Grädda i 30 minuter i 225 grader.
Servera med en god sallad.

Paj
Här kommer ett recept på en paj, som inte är en paj :) Jag brukar göra mina pajer utan pajskal så egentligen kan det kanske inte kallas paj utan mer som en ugnsomelett.
Till en pajform:
2 dl crème fraiche med smak av fetaost och soltorkade tomater
1 dl matlagningsgrädde
10 soltorkade tomater
1 rödlök
3 ägg
Salt, peppar och basilika
2 dl riven ost
100 g rökt skinka
Oliver (urkärnade)
Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Fräs i olivolja i en panna. Hacka rödlöken rätt så grovt.
Blanda ihop crème fraiche och mjölk. Knäck i äggen och blanda runt. Smaksätt med salt, peppar och basilika.
Riv osten. Blanda i osten, löken och skinkblandningen i smeten. Häll i en form och strö över oliverna.
Grädda i 30 minuter i 225 grader.
Servera med en god sallad.
Morotssoppa
Till 4 portioner:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 potatis
10 morötter
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
Timjan
Hacka löken och vitlöken. Fräs i en gryta i en liten klick smör.
Tillsätt tärnad potatis, morot och buljong. Låt sjuda i ca 15 minuter.
Låt svalna något och mixa sedan till en puré. Häll i creme fraichen och koka upp.
Smaksätt med salt och peppar samt timjan.
Servera tillsammans med vitlöksbröd.

Wrap med köttfärswok
300 g nötfärs
100 g skivade champinjoner
1 hackad vitlök
100 g strimlad savojkål
1 liten purjolök
1 röd chili
Böngroddar
1 msk ostronsås
1 msk soja
Tortillabröd
Fräs köttfärsen i lite olja. Tillsätt svamp, vitlök, kål, skivad purjolök och hackad chili. Fräs på hög värme i en wokpanna. Rör ner böngroddar, ostronsås och soja. Späd eventuellt med lite vatten.
Servera röran med tortillabröd.

Drink
Till ett glas:
2cl cointreau
2cl vodka
2cl midori
1cl rom
1/2 lime
tropisk juice med ananas
Blanda alkoholen i en shaker. Pressa i saften ur limen. Skaka så att allt blandar sig. Häll i ett glas och häll över juicen. Rör om innan servering. Häll i massor av is så den blir riktigt kall och god!

Fisksoppa
Även fast det kanske inte är sopp-säsong kommer här ett recept på en krääämig fisksoppa!
Till 4 portioner:
500 g räkor med skal
2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 msk tomtpuré
2 dl vitt vin
1 liter fiskbuljong
2 dl grädde
700 g torsk
2 msk hackad persilja
Tillbehör: vitlöksbröd
1. Skala räkorna och lägg dem i en skål. Släng inte räkskalen utan spara dem.
2. Skala morötter, rotselleri och lök. Skär i grövre bitar.
3. Fräs räkskal, lök, morötter och rotselleri i smör i ca 5 minuter i en kastrull. Klicka i tomatpurén och bränn av.
4. Tillsätt vin och låt koka in. Häll på fiskbuljong. Låt puttra 20 minuter under lock. Sila sedan buljongen.
5. Koka upp igen tillsammans med grädde. Låt koka tills det är en liter kvar. Red eventuellt av soppan så den får lite tjocklek.
6. Lägg ner fisken och sjud ett par minuter. Lägg sedan i räkorna och persilja.
7. Servera tillsammans med vitlöksbröd.

Pastasallad med makrill i tomatsås
et inte om det var för att jag var hungrig efter träningen eller om det var för att det var gott men detta åkte ner i magen i ett nafs!
Till 2 portioner:
80 g pasta
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
Torkad basilika
Cocktailtomater
1 dl majs
Sockerärter
Sallad
1 msk pumpakärnor
1 burk makrill i tomatsås
Koka pastan och spola den kall. Blanda olja, vinäger, basilika och svartpeppar. Rör i pastan tillsammans med tomat, majs, sockerärter och sallad. Servera med makrill och strö över pumpafröna.
