Plockmat

Detta blev en riktig mysmiddag! Jag älskar verkligen plockmat! Denna gång blev det, knäckesticks, avokadoröra, rökta räkor, kräftsallad, salami, saltrulle, oliver, kokta ägg, brieost och färskost.

Till detta ett stort fat med härlig frukt och ett glas mousserande (7688)
Ryggbiff med rotfrukter, fetaost och rödvinssås
För 2 personer behövs:
2 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
Färsk timjan
50 g fetaost
1 schalottenlök
1 , 5 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk tomatpure
2 fina bitar ryggbiff (eller annat nötkött)
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och dela i lagom stora bitar. Lägg på en plåt med olja och strö över hackad timjan. Baka i ugnen i ca 20 minuter innan de tas ut och strö över smulad fetaost och sätt in i ugnen ca 5 minuter till.
Under tiden kan du göra såsen. Fräs tomatpure och lök. Häll över vinet och lägg i några kvistar timjan. Låt reducera innan du tillsätter vatten och fond. När såsen har kokat ihop sig silas den och kan eventuellt redas om man vill att den ska vara lite tjockare.
Krydda biffarna med salt och peppar. Grilla i het grillpanna ca 2-3 minuter per sida.

Kålpudding

Husmanskost när den är som bäst. Kålpuddingen serverades med en gräddsås, gele och broccoli i
stället för potatis.
Fisk med grön ärtkräm
Portioner: 4
100 g frysta ärter
½ dl crème fraiche (jag brukar använda lätt creme fraiche)
1 pressad vitlöksklyfta
1 citron
4 panerade spättafiléer
800 g potatis
Stek fiskfiléerna.
Lägg de frysta ärterna i kokande vatten och sjud i ca 2 minuter. Låt rinna av och lägg i en mixer tillsammans med creme fraiche, vitlök och en skvätt citronsaft. Kör till en slät smet och smaka av med salt och peppar.
Koka potatisen. Servera tillsammans med fisken, ärtkrämen och sallad.

Kladdkakemuffins

Perfekta att ha i frysen och plocka fram när suget sätter in ;)
Steaksandwich

En härlig lunch blev det med denna goda macka bestående av strimlad lövbiff i buljong som sedan har gratinerats i ugnen med riven smakrik ost.
Efter ett besök i ugnen läggs grön paprika, skivad röd lök och cornichoner på.
Crepes med kräftstjärtar
2 ½ dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
2 dl mjölk
3 msk smält smör
Fyllning;
1 burk kräftstjärtar
2 dl matlagningsgrädde
Ljus redning
1 tsk citronsaft
½ dl hackad dill (fryst går bra)
Gratinering:
Riven ost
Häll mjölet i en skål och tillsätt vatten, lite i taget. Rör smeten slät och tillsätt äggen ett i taget. Rör ner mjölken och det smälta smöret. Hetta upp en panna och smörj. Häll i ett tunt lager smet och grädda tills stelnat.

Koka ihop en stuvning och smaksätt med citron och dill. Lägg i kräftstjärtarna och låt bli varma.

Fyll crepesen och lägg i en form. Strö över riven ost och gratinera i ca 10 minuter.