Tonfisksallad
En sommarsallad bestående av paprika, gurka, blomkål, rädisor, gröna oliver, tonfisk, sallad och kokt ägg.
Plommonpaj
Här kommer en sommarpaj med både bär och plommon.
50 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
50 g riven mandelmassa
8 plommon
2-3dl hallon & blåbär
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör smuldegen genom att blanda smör, socker, mjöl och mandelmassa.
Skålla plommonen. Skala och kärna ur. Dela i mindre bitar. Lägg i en pajform tillsammans med hallon och blåbär.
Fördela smulorna ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
Använder du frysta bär så strö över lite potatismjöl.
Wokad fläskfilé
En wok kan man göra både nyttig och varierad. I en denna hade jag följande:
4 port
1 msk rapsolja
600 g strimlad fläskfile
2 finhackade vitlökar
2 strimlade morötter
2 dl köttbuljong
150 g sockerärter
Ett knippe sommarlök
1 finhackad chili
Tillbehör:
Ris
Mango
Ananas
Hetta upp oljan i en wokpanna. Fräs fläskfile och vitlök. Tillsätt morötterna och buljongen. Fräs några minuter, tillsätt sockerärter ,chili och lök.
Jag serverade med ris och mango och ananas. Man kan ju ha frukten i woken men jag gillar inte varm frukt i mat så de får bli som tillbehör.
Starbucks

Banan- och chokladkaka
Här kommer recept på en saftig kaka.
15 skivor
2 ägg
1 ½ dl brunt farinsocker
100 g smör
2 mogna bananer
1 ½ dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g mörk choklad (70%)
1 dl valnötter
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Smörj en avlång form som rymmer ca 1 ½ liter. Ströa formen med ströbröd.
Smält smöret.
Vispa snabbt ihop ägg och socker. Vispa ner det smälta smöret.
Mosa bananerna och blanda i smeten. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i smeten.
Hacka chokladen grovt och rör ner i hälften av smeten. Grovhacka valnötterna och tillsätt i smeten. Häll hälften av smeten i formen.
Smält resterande chokladen i ett vattenbad. Rör ner i den sparade smeten. Häll chokladsmeten i formen och dra med en gaffel för att få ett mönster.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Vänd kakan upp och ner på ett galler och vänta några minuter innan du lossar formen.
Biff a la Lindström med stuvade morötter
Här kommer ett recept från Tinas kokbok:
4 personer
4 skivor formbröd
2 dl mjölk
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl hackade rödbetor
½ dl hackad ättiksgurka
1 msk kapris
8 späda morötter
3 dl vatten
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Stuvning:
2 msk smör
1 gul lök
1 purjolök
1 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost (jag tog parmesan)
Biffen
Skär bort kanterna på bröden och lägg i mjölken tills det blivit uppblött. Rör ihop brödblandningen, färsen, ägget, rödbetor, gurka och kapris. Smaksätt med salt och peppar.
Låt färsen vila i 10 min. Forma biffar och bryn dem i smör och olja (ca 7 min per sida).
Morötterna
Skala morötterna. Häll vattnet i en kastrull och smaksätt det med smöret, örterna och salt och peppar. Koka tills morötterna har blivit mjuka.
Stuvningen
Skala och hacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs lökhacket. Pudra över mjöl. Häll på mjölken lite i taget. Vispa så att det inte blir några klumpar. Koka såsen i ca 10 min. Vispa ner osten och smaka av med salt och peppar. Blanda ner den finstrimlade purjlöken och blanda stuvningen med morötterna.
Tonfisksandwich
Lika gott att äta som kvällsmat som att ha med på utflykten.
Till 4 pers:
4 ägg
1 burk tonfisk
purjolök
1 dl majonnäs
1 citron (rivet skal)
2 msk kapris
8 skivor rågbröd
½ påse babyspenat
Koka äggen (hårdkokta). Lägg dem på längden och tvären i en ägghackare så att de finhackas.
Låt tonfiksen rinna av och dela i mindre bitar med en gaffel. Hacka purjolöken.
Blanda ihop, ägg, tonfisk, purjolök, majonnäs, citronskal och kapris. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Lägg ihop brödskivorna två och två med fyllning emellan. Dela på hälften.
Servera tillsammans med tomater och morot samt jordgubbar. Tomaterna kommer från http://www.vikentomater.se/
Kantarellrisotto
När vi var ute i skogen hittade vi lite kantareller och istället för att göra den ”klassiska” kantarelltoasten blev det en risotto.
Till två portioner behövs:
1 liten gul lök
Kantareller
2 dl arborioris
½ dl vitt vin
Kycklingfond
5 dl vatten
1 dl riven parmesan
Gräslök
Skala och hacka löken. Fräs i smör tillsammans med riset. Häll på vinet , fond och lite av vattnet. Sjud försiktigt. Rör då och då och tillsätt vätska efter hand att det kokat in och riset är mjukt.
Under tiden fräses kantareller i en klick smör. Tillsätt svampen och parmesanosten i risotton. Avsluta med att klippa över gräslök.
Till detta serverades fläskfilé.
Bräckt kassler med ljummen potatissallad
Det här behövs till 2 portioner:
300 g färskpotatis
10 cm purjolök
Körsbärstomater
Persilja
Machesallad
200 g kassler
Sås:
1 dl creme fraiche (lätt)
2 msk ajvar relish
Tvätta och koka poatisen. Strimla purjolöken och dela tomaterna. Blanda purjolök, tomater, potatis, sallad och persilja.
Stek kasslern hastigt och krydda med peppar.
Blanda ihop creme fraiche och ajvar relish och serva till.
Mackmums
Mackan består av två skivor lantbröd, lufttorkad skinka, röd lök, soltorkad tomat, basilika och ost.
Till detta serverades tomat/gurka samt nektarin/plommon.