Falukorv, couscous och senapssås
Detta behövs:
falukorv
couscous:
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3½ dl couscous
1 rödlök
2 tomater
gräslök
Senapssås:
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk vetemjöl
1 grönsaksbuljontärning
1 pressad vitlök
4 msk dijonsenap
gräslök
Börja med såsen. Häll grädde och vatten i en kastrull. Vispa i vetemjöl. Smula i bljongtärnignen, pressa i vitlök
och rör ner senapen. Vispa ihop och låt sjuda på svag värme ett par minuter.
Koka upp buljongen till couscousen. Dra bort från plattan och rör i couscous. Blanda i hackad tomad, lök och lite gräslök,
Skär tjocka skivor av falukorven och stek.
Rör slutligen ner gräslöken i såsen.

Senapssåsen

falukorv
couscous:
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3½ dl couscous
1 rödlök
2 tomater
gräslök
Senapssås:
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk vetemjöl
1 grönsaksbuljontärning
1 pressad vitlök
4 msk dijonsenap
gräslök
Börja med såsen. Häll grädde och vatten i en kastrull. Vispa i vetemjöl. Smula i bljongtärnignen, pressa i vitlök
och rör ner senapen. Vispa ihop och låt sjuda på svag värme ett par minuter.
Koka upp buljongen till couscousen. Dra bort från plattan och rör i couscous. Blanda i hackad tomad, lök och lite gräslök,
Skär tjocka skivor av falukorven och stek.
Rör slutligen ner gräslöken i såsen.

Senapssåsen

Sill och ägg smörgås
- Skala och mosa två hårdkokta ägg
- Blanda i ½ msk dill och 1 msk minifraiche
- Täck två grova smörgåsar med sallad och lägg på tomatskivor
- Lägg på äggblandningen och några tunna skivor matjesill
- Om så önskas skiva upp lite gurka och lägg överst

Färsbiff med citron- och gräslökssås
Till 2 portioner behövs:
½ gul lök
1 liten morot
150g nötfärs
salt, peppar
1 ½ dl Lagalätt (Kelda 5%)
½ tsk soja
1 tsk honung
strimlat skal och saft från 1/4 citron
2 msk hackad gräslök
Finhacka löken och grovriv moroten. Blanda färs med lök, morot, salt och peppar och ½ dl lagalätt. Forma biffar och stek.
Häll i resten av lagalätt i pannan. Smaksätt med soja, honung och citronsaft. Låt koa ihop. Strö över citronskal och gräslök.




½ gul lök
1 liten morot
150g nötfärs
salt, peppar
1 ½ dl Lagalätt (Kelda 5%)
½ tsk soja
1 tsk honung
strimlat skal och saft från 1/4 citron
2 msk hackad gräslök
Finhacka löken och grovriv moroten. Blanda färs med lök, morot, salt och peppar och ½ dl lagalätt. Forma biffar och stek.
Häll i resten av lagalätt i pannan. Smaksätt med soja, honung och citronsaft. Låt koa ihop. Strö över citronskal och gräslök.




Skaldjurssås till pasta
2 dl Kelda skaldjurssoppa
150g kräftstjärtar (eller räkor)
2 msk dill
Värm soppan och lägg i kräftstjärtar och dill.
Servera med pasta och strö över lite riven ost om så önskas.

150g kräftstjärtar (eller räkor)
2 msk dill
Värm soppan och lägg i kräftstjärtar och dill.
Servera med pasta och strö över lite riven ost om så önskas.

Godisbrownies
6 msk kakao
1 dl kokande vatten
150g mörk choklad
150g margarin
1½ dl socker
4 ägg
15 skumbananer
1 dl vetemjöl
1 dl grovhackade valnötter
Glasyr:
100g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk socker
20 g margarin
Garnering: valnötter, skumbananer

1 dl kokande vatten
150g mörk choklad
150g margarin
1½ dl socker
4 ägg
15 skumbananer
1 dl vetemjöl
1 dl grovhackade valnötter
Glasyr:
100g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk socker
20 g margarin
Garnering: valnötter, skumbananer

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Rör ut kakaon i vattnet. Hacka och smält smöret och chokladen. Rör i kakao, sirap och socker. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till skum. Rör ner gulorna i smeten. Klipp skumbananer och vänd ner tillsammans med mjöl och nötter. Vänd ner de vispade äggvitorna.
Bred ut på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda 30-35 min.
Glasyren:
Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrull tillsammans med grädde, socker och smör. Smält till slät kräm på svag värme. Bred på kakan och ställ svalt.
Garnera och skär i rutor.

Rör ut kakaon i vattnet. Hacka och smält smöret och chokladen. Rör i kakao, sirap och socker. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till skum. Rör ner gulorna i smeten. Klipp skumbananer och vänd ner tillsammans med mjöl och nötter. Vänd ner de vispade äggvitorna.
Bred ut på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda 30-35 min.
Glasyren:
Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrull tillsammans med grädde, socker och smör. Smält till slät kräm på svag värme. Bred på kakan och ställ svalt.
Garnera och skär i rutor.

Gratinerad kassler
Tid: ca 40 min
600g kassler
2 palsternackor
3 morötter
2½ dl mellangrädde
2 dl riven ädelost
2 msk pepparrot
1 msk senap
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala palsternackor & morötter, Dela dem i bitar. Koka knappt mjuka i saltat vatten. Lägg i en form. Skiva kasslern och lägg ovanpå. Blanda grädde, ost, pepparrot, senap och persilja. Häll över kasslern och gratinera i 20-30 minuter.
Servera tillsammans med pasta.

600g kassler
2 palsternackor
3 morötter
2½ dl mellangrädde
2 dl riven ädelost
2 msk pepparrot
1 msk senap
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala palsternackor & morötter, Dela dem i bitar. Koka knappt mjuka i saltat vatten. Lägg i en form. Skiva kasslern och lägg ovanpå. Blanda grädde, ost, pepparrot, senap och persilja. Häll över kasslern och gratinera i 20-30 minuter.
Servera tillsammans med pasta.

Svampbiffar
Detta behövs:
200g svamp (jag hade trattkantareller)
1 lök
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
salt och peppar
400g färs
Blanda ihop alla ingredienser och forma biffar.

200g svamp (jag hade trattkantareller)
1 lök
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
salt och peppar
400g färs
Blanda ihop alla ingredienser och forma biffar.

Majsdipp





Fräs 5 vitlöksklyftor. Mixa dem tillsammans med 300g majs. Tillsätt ½ dl gräddfil och lite salt.


Till detta serverade kycklingklubbor bakad potatis och ett salladsfat.