Födelsedagstårtan
Vi fyller år nära varandra. Jag den 10:e aug och Andreas den 12:e. För några veckor sedan hade vi vårt födelsedagsfirande. Då bjöds det på denna tårtan:
Jordgubbstårta
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
2 dl socker
Vanlijkräm (Marsan)
Fyllning:
400g fint skurna jordgubbar
2 msk socker
Gele:
4 gelatinblad
3/4 dl jordgubbssaft
1 1/4 dl vatten

Garnering:
jordgubbar
3 dl grädde
50 g mandelspån
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, Vispa ägg och socker och sikta ner mjölblandningen. Häll i formen och grädda i 35 min. Låt kallna. Skär sedan så du får två eller tre delar.
Gör vaniljkräm som du sedan brer på botten och lägg därefter på jordgubbarna. Lägg på locket och bred ut resterande vanlijkrämen på toppen. Garnerna med jordgubbarna. Vispa grädden och täck kanterna. Rosta mandeln i panna och täck sidorna. Spritsa grädde runtom jordgubbarna. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Blanda saft och 1 dl vatten. Värm gelatinbladen med 1/4 dl vatten. Rör sedan ner saften. Låt stå kallt någon minut. Täck sedan jordgubbarna och låt tårtan vila i kylen i ca 1 timme.

Jordgubbstårta
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
2 dl socker
Vanlijkräm (Marsan)
Fyllning:
400g fint skurna jordgubbar
2 msk socker
Gele:
4 gelatinblad
3/4 dl jordgubbssaft
1 1/4 dl vatten

Garnering:
jordgubbar
3 dl grädde
50 g mandelspån
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, Vispa ägg och socker och sikta ner mjölblandningen. Häll i formen och grädda i 35 min. Låt kallna. Skär sedan så du får två eller tre delar.
Gör vaniljkräm som du sedan brer på botten och lägg därefter på jordgubbarna. Lägg på locket och bred ut resterande vanlijkrämen på toppen. Garnerna med jordgubbarna. Vispa grädden och täck kanterna. Rosta mandeln i panna och täck sidorna. Spritsa grädde runtom jordgubbarna. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Blanda saft och 1 dl vatten. Värm gelatinbladen med 1/4 dl vatten. Rör sedan ner saften. Låt stå kallt någon minut. Täck sedan jordgubbarna och låt tårtan vila i kylen i ca 1 timme.

Euroshoppers gurka
Fick visst tag i en gurka från euroshopper under förra besöket på Maxi. Den var inte god...
Kantareller

Efter ett besök i skogen kom vi hem med lite gula kantareller och trattkantareller som precis räckte till varsin smörgås.

Pankakasrulle med tacofräs
Pankaksrullen:
4 ägg
5 dl mjölk
(knappt) 2 dl vetemjöl
salt
Fyllning:
500g blandfärs
1 påse tacokrydda
2 dl creme fraiche med paprika & chili
Topping:
1 dl krossade tomater med chili
1½ dl riven ost
nachochips
Sätt ugnen på 225 grader, Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa ihop äggen och halva mängden mjölk. Vispa sedan i mjölet och saltet. Häll i resterande mängden mjölk. Häll sedan smeten i långpanna och grädde i nedersta delen av ugnen i ca 30 minuter.
(Har aldrig testat denna creme fraichen innan, chilismaken var rätt stark så gillar man inte het mat ska man kanske akta sig.)
Under tiden kan du göra fyllningen. Börja med att bryna köttfärsen och rör ner kryddpåsen. När kryddorna blandats in kan du tillsätta creme fraichen. (Så krämigt och gott det blir!) Låt koka ihop 2-3 minuter.

Stjälp upp pankakan och bred ut färsen. Rulla sedan ihop som en rulltårta. Pensla hela rullen med de krossade tomaterna och strö över ost. In i ugnen igen och gratinera i ca 5 min. Dekorera sedan med nachochips.

4 ägg
5 dl mjölk
(knappt) 2 dl vetemjöl
salt
Fyllning:
500g blandfärs
1 påse tacokrydda
2 dl creme fraiche med paprika & chili
Topping:
1 dl krossade tomater med chili
1½ dl riven ost
nachochips
Sätt ugnen på 225 grader, Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa ihop äggen och halva mängden mjölk. Vispa sedan i mjölet och saltet. Häll i resterande mängden mjölk. Häll sedan smeten i långpanna och grädde i nedersta delen av ugnen i ca 30 minuter.

Under tiden kan du göra fyllningen. Börja med att bryna köttfärsen och rör ner kryddpåsen. När kryddorna blandats in kan du tillsätta creme fraichen. (Så krämigt och gott det blir!) Låt koka ihop 2-3 minuter.

Stjälp upp pankakan och bred ut färsen. Rulla sedan ihop som en rulltårta. Pensla hela rullen med de krossade tomaterna och strö över ost. In i ugnen igen och gratinera i ca 5 min. Dekorera sedan med nachochips.


Min goda kycklingryta
kyckling
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
! ½ dl hönsbuljongg
1 msk fransk senap
1 paprika
250g champinjoner
2 dl creme fraiche
1 msk soja
Börja med att bryna kycklingen som är skurna i lite mindra "grytbitar". Skala och skär löken, fräs den sedan. Häll över buljong, pressad vitlök och senap. Låt puttra i 25-30 minuter. Fräs svampen och paprika. Vi skivade inte svampen för vi hittade små baby-champinjoner som vi hade i hela. Häll i grytan tillsammans med creme fraiche och soja. Låt puttra ytterligare 10 min.

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
! ½ dl hönsbuljongg
1 msk fransk senap
1 paprika
250g champinjoner
2 dl creme fraiche
1 msk soja
Börja med att bryna kycklingen som är skurna i lite mindra "grytbitar". Skala och skär löken, fräs den sedan. Häll över buljong, pressad vitlök och senap. Låt puttra i 25-30 minuter. Fräs svampen och paprika. Vi skivade inte svampen för vi hittade små baby-champinjoner som vi hade i hela. Häll i grytan tillsammans med creme fraiche och soja. Låt puttra ytterligare 10 min.

Krämig pasta med kycklingklubbor
(4 pers)
till pastasalladen behövs:
ca 300g pasta
2 shalottenlökar
1 purjolök
6-8 salladslökar
sockerärtor
i hönsbuljongtärning
2 dl vatten
4 skivade vitlöksklyftor
1 msk rosmarin
1 msk olivolja
80g babyspenat
2 dl creme fraiche
salt och peppar
lite parmesan på toppen
Koka pastan. Fräs grönsakerna och smula i buljongtärningen. Häll på vatten. Fräs vitlök i olja med rosmarinen. Blanda i pasta och babyspenat samt grönsakerna. Blanda i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med goda kycklingklubbor.

till pastasalladen behövs:
ca 300g pasta
2 shalottenlökar
1 purjolök
6-8 salladslökar
sockerärtor
i hönsbuljongtärning
2 dl vatten
4 skivade vitlöksklyftor
1 msk rosmarin
1 msk olivolja
80g babyspenat
2 dl creme fraiche
salt och peppar
lite parmesan på toppen
Koka pastan. Fräs grönsakerna och smula i buljongtärningen. Häll på vatten. Fräs vitlök i olja med rosmarinen. Blanda i pasta och babyspenat samt grönsakerna. Blanda i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med goda kycklingklubbor.

Rostbiffwraps
(4 st)
1 dl kesella
salt
2 msk pepparrot
4 tortillabröd (fullkorn)
25g rucola
8 skivor rostbiff
alfagroddor
paprika
Blanda kesella, salt och pepparror och bred ut på tortillan. Lägg på rucolasalladen, rostbiff, alfagroddar pch paprika. Vik ihop till wraps.

1 dl kesella
salt
2 msk pepparrot
4 tortillabröd (fullkorn)
25g rucola
8 skivor rostbiff
alfagroddor
paprika
Blanda kesella, salt och pepparror och bred ut på tortillan. Lägg på rucolasalladen, rostbiff, alfagroddar pch paprika. Vik ihop till wraps.

Salsa
4 mogna tomater
1 grön chili
1 dl sweet chilisås
2-3 msk hackad koriander
Tärna tomater, finhacka chillin och koriandern och blanda ihop alla ingredienser så får du en enkel salsa.

Detta hade vi på våra baconburgare istället för vanlig tråkdressing.

1 grön chili
1 dl sweet chilisås
2-3 msk hackad koriander
Tärna tomater, finhacka chillin och koriandern och blanda ihop alla ingredienser så får du en enkel salsa.

Detta hade vi på våra baconburgare istället för vanlig tråkdressing.

Häegen-Dazs little favourites
Ibland får man lyxa till det..

Små miniglass bägare med smakerna, strawberry cheesecake, belgian chocolate, cookie cream och dulce letche.
Himmelskt gott men ack så dyrt..

Små miniglass bägare med smakerna, strawberry cheesecake, belgian chocolate, cookie cream och dulce letche.
Himmelskt gott men ack så dyrt..
Mango Lassi

Mixa ihop naturell yoghurt, lite mjölk och 1 mango. Lägg i lite isbitar och du har denna goda dryck!