Lax med krämig potatissallad

Kalljästa äppelbullar
32 st
50g jäst
2 dl kall mjölk
200g smör
Ca 9 dl vetemjöl
4 msk socker
½ tsk salt
2 ägg
Äppelkompott:
3 svenska ekologiska äpplen
1 dl socker
½ dl vatten
1 vaniljstång
Garnering;
Smält smör
Socker
Kanel
Börja med att göra i ordning äppelkompotten. Skala och skiva äpplena. Lägg i kastrull tillsammans med socker och vatten. Dela vaniljstången på längden och gröp ur. Lägg i fröna och stången i kastrullen med äpplena. Småkoka i ca 10 minuter tills äpplena är mjuka.
Rör ut jästen i mjölken. Blanda smör, det mesta av mjölet, socker, salt och ägg. Tillsätt jästblandningen. Arbeta inte degen för mkt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en fyrkant. Dela i 16 lika stora rutor. Lägg en matsked äppelkompott på varje ruta. Vik ihop och nyp till kanterna.
Lägg bullarna med skarven neråt. Jäs i 1 – 1,5 h. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under duk på galler. Pensla med smör och doppa i socker blandat med kanel.

Skinkschnitzel med krämiga bönor
400 g skinkschnitzel
2 dl crème fraiche parmesan/vitlök
1 hackad vitlöksklyfta
Strimlad purjolök
800 g blandade bönor
Bryn köttet i smör. Krydda med grovmalen peppar.
Fräs vitlök och purjolök. Värm crème fraichen och häll över. Skölj bönorna och värm dem såsen. Salta och peppra. Servera köttet med bönblandningen.
