Bolognese
4-6 portioner
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor (hackade)
500g nötfärs
1 pkt bacon (eller motsvarande mängd sidfläsk)
1 burk hela körsbärstomater
1,5 dl kraftig köttbuljong
Hackad färsk timjan
1 lagerblad
2 msk hackade soltorkade tomater
2 msk tomatpure
Ca 1 dl vitt (torrt) vin
1 dl grädde
Papperdelle
Färskriven parmesan
Hetta upp olivolja i en panna och häll i hackad lök och vitlök samt tärnad morot. Fräs till allt blivit mjukt. Häll över grönsakerna i en kastrull. Stek nötfärsen och baconen och lägg över tillsammans med grönsakerna. Tillsätt körsbärstomter, buljong, timjan, lagerblad, soltorkade tomater, tomatpuré, vin och grädde. Låt sjuda i ca 90 min. Glöm inte att röra om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan i en stor gryta med rikligt med salt.
Servera med färskriven parmesan
Leilas cookies


Lax med senapsslungad potatis
Här kommer ett recept på en krämig sallad till laxen.
Till 4 port behövs:
600 g färskpotatis eller delikatesspotatis
300 g morötter
3 msk grov fransk senap
1 msk rödvinsvinäger
1 kruka dill
1 knippe rädisor
½ dl kapris
1 förpackning rucola
olivolja
Koka potatisen i rikligt med lättsaltat vatten.
Skala och skär morötterna i lite tjockare slantar. Tillsätt dem när det återstår 3 min av koktiden för potatisen.
När potatisen är klar så skär ner dem i lite mindre bitar. Blanda potatis och morötter med en senap, vinäger och olivolja (ca 3 msk). Smaka av med salt och peppar.
Blanda i finhackad dill, kapris och halverade rädisor. Precis innan servering blanda i rucolan.
Detta kan med fördel serveras till ett glas kallt vitt vin. Mad house Riesling (6474) passar bra till!