Enkel tomatsås
Till tomatsåsen behövs:
300g paserade tomater
1 grönsaksbuljongtärning (smulad)
1 krm cayennepeppar (var försiktig annars blir det starkt:))
salt
1 dl creme fraiche
Blanda ihop alla ingredienserna och koka upp. Svårare än så är det inte.
Tomatsåsen användes till spagetti och köttbullar.
300g paserade tomater
1 grönsaksbuljongtärning (smulad)
1 krm cayennepeppar (var försiktig annars blir det starkt:))
salt
1 dl creme fraiche
Blanda ihop alla ingredienserna och koka upp. Svårare än så är det inte.
Tomatsåsen användes till spagetti och köttbullar.
Smörgåstårta i repris
Sambon skulle bjuda arbetskamraterna på smörgåstårta och då blev det en favorit i repris.
Receptet finns här.
Receptet finns här.
Kebab från Marrakech
Till 4 portioner behövs:
500g nötfärs
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
½ dl hackad koriander - detta uteslöt jag då jag inte gillar koriander
2 msk olivolja
salt och peppar
1½ tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
grillspett
Börja med att lägga spetten i vatten.
Finhacka lök, vitlök och örter. Blanda med färsen, olja och kryddorna.
Forma till "rullar" och trä på spett.
Detta serverades tillsammans med ett grönsaksfat, (majs, fetaost, gurka, sallad tomat, paprika) bakad potatis och
tzatziki.
500g nötfärs
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
½ dl hackad koriander - detta uteslöt jag då jag inte gillar koriander
2 msk olivolja
salt och peppar
1½ tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
grillspett
Börja med att lägga spetten i vatten.
Finhacka lök, vitlök och örter. Blanda med färsen, olja och kryddorna.
Forma till "rullar" och trä på spett.
Detta serverades tillsammans med ett grönsaksfat, (majs, fetaost, gurka, sallad tomat, paprika) bakad potatis och
tzatziki.
Mangosalsa
Ännu en salsa :)
Ingredienserna:
1 mango, 1 grön paprika, 1 chilifrukt, 1 liten rödlök, 3 msk gräslök, 1 lime, salt
Ingredienserna:
1 mango, 1 grön paprika, 1 chilifrukt, 1 liten rödlök, 3 msk gräslök, 1 lime, salt
- Tärna mangon smått.
- Finhacka paprika och chili.
- Hacka lök eller skär i klyftor
- Blanda samman med gräslök
- Pressa över lime och salta
Rostbiff och potatissallad
Detta behövs:
100g rostbiff
machesallad
cocktailtomater
gurka
honungsmelon
Potatissallad:
150g kokt kall potatis
1 tsk pepparrot
1 tsk honung
1 dl creme fraiche
salt
gräslök
Lägg upp rostbiff och tillbehör på serveringsfat.
100g rostbiff
machesallad
cocktailtomater
gurka
honungsmelon
Potatissallad:
150g kokt kall potatis
1 tsk pepparrot
1 tsk honung
1 dl creme fraiche
salt
gräslök
Blanda alla ingredienserna till potatissalladen utan potatisen. Rör ner potatis sist.
Lägg upp rostbiff och tillbehör på serveringsfat.
Lövbiffswok
Börja med att woka strimlad lövbiff i en wokpanna. Rör i sweet chilisås efter smak och tycke.
Under tiden kokar du nudlarna knappt mjuka.
Woka valfria grönsaker (haricot vers, morot, purjolök, paprika, squash) och blanda samman nudlar, grönsaker, lite soja och sweet chilisås. Jag brukar även ha i lite hoisinsås.
Ostgratinerade räkcrêpes
Till 4 portioner behövs:
Pannkakor:
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
3+3 dl mjölk
3 ägg
½ dl smör & rapsolja
Fyllning;
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1½ dl fiskbuljong
1½ dl grädde
salt, vitpeppar
2 msk dill
250g skalade räkor
2 dl ost
Pannkakor:
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
3+3 dl mjölk
3 ägg
½ dl smör & rapsolja
Fyllning;
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1½ dl fiskbuljong
1½ dl grädde
salt, vitpeppar
2 msk dill
250g skalade räkor
2 dl ost
- Vispa ihop mjöl, salt och 3 dl mjölk till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken och tillsätt äggen samt smör och rapsolja. Låt stå i 10 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Häll 3/4 dl smet och grädda i liten panna.
- Börja med fyllningen. Smält smör i kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong och grädde, lite i taget under ständig omrörning.
- Salta och peppra samt tillsätt dill och räkor och låt bli varmt och krämigt.
- Lägg på pannkakorna och vik ihop.
- Strö över ost och gratinera i övre delen tills osten smält.
Svamp-potatismos
Inget speciellt med denna rätt. Ville bara tipsa om att man i potatismoset kan blanda ner strimlad svamp som smaksättare. Blir mkt gott!
Köttbullar, svampsås, potatismos med svamp, grönsaker och gele.
Baconpasta med majs
Till 4 port behövs:
1 pkt bacon
lite korvslantar (kan uteslutas)
4 dl tomatjuice
1 purjolök
1 burk majs
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar
Tillbehör:
fullkornspasta
sallad
Börja med att strimla baconen och fräs sedan i stekpanna. Låt fettet rinna av ordentligt på hushållspapper.
Koka upp tomatjuice och strimlad purjolök.
Rör i majs, bacon och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt koka några minuter.
Servera med pasta och sallad.
Gott och hyffsat kalorisnålt, utan korv blir det 384 kcal / portion.
1 pkt bacon
lite korvslantar (kan uteslutas)
4 dl tomatjuice
1 purjolök
1 burk majs
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar
Tillbehör:
fullkornspasta
sallad
Börja med att strimla baconen och fräs sedan i stekpanna. Låt fettet rinna av ordentligt på hushållspapper.
Koka upp tomatjuice och strimlad purjolök.
Rör i majs, bacon och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt koka några minuter.
Servera med pasta och sallad.
Gott och hyffsat kalorisnålt, utan korv blir det 384 kcal / portion.
Fransk toast
Ett litet lunch tips som jag gillar:
Vispa ihop 2 ägg, 1 dl mjölk, parmesan och salt och peppar.
Vänd två brödskivor i smeten och stek på svag värme
Svårare än så är det inte!
Servera med det du tycker är gott. Denna gång blev det, bacon, tomat, gurka och morot.
Vispa ihop 2 ägg, 1 dl mjölk, parmesan och salt och peppar.
Vänd två brödskivor i smeten och stek på svag värme
Svårare än så är det inte!
Servera med det du tycker är gott. Denna gång blev det, bacon, tomat, gurka och morot.
Salsa
En variant av salsa:
Bestående av:
Bestående av:
- ½ granatäpple
- 1 tärnad mango
- 2 skivade salladslökar
- en näve ruccola
- 1 finhackad chili
- saft av 1 lime
- salt och peppar
Älgfärsbiffar med trattkantarellsås
Biffarna består av älgkött och fläskfärs samt lite trattkantareller och enbär.
Äppelkaka
Detta behövs:
150g mjukt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
½ dl äppeljuice
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl äppelmos
1 msk socker
2 tsk kanel
Ovanpå:
1 äpple
2 msk flagnad mandel
Gör så här:
150g mjukt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
½ dl äppeljuice
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl äppelmos
1 msk socker
2 tsk kanel
Ovanpå:
1 äpple
2 msk flagnad mandel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en rund form (24cm i diam.) med avtagbar kant.
- Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen ett i taget.
- Rör i äppeljuice och vetemjöl blandat med bakpulver. Häll hälften av smeten i formen.
- Klicka ut ett lager av äppelmos men inte ända ut i kanterna. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Strö över moset. Blanda kanel och socker och strö över. Häll på resten av smeten
- Kärna ur och skiva äpplet och lägg på toppen och strö över flagnad mandel
- Grädda i kakan i ca en timme.
Kassler-svamp i paprika
Till 4 portioner:
4 lite större paprikor
300 g kassler, strimlad
150g svamp
1 hackad gul
2 pressad vitlöksklyftor
salt, peppar och oregano
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
riven ost
Tillbehör:
ris
stekt svamp
smaksatt creme fraiche
Halvera paprikorna och sätt in i ugnen i 10 min i 200 grader.
Bryn kassler, svamp och lök. Pressa över vitlök och smaksätt med salt, peppar och oregano.
Rör i tomatpuré och vatten. Sjud några minuter
Häll fyllningen i paprikorna och strö över lite ost.
Gratinera i 8-10 min i 275 grader i övre delen.
Som sås serverades creme fraiche franska örter och över ris och svamp ströddes över lite parmesan.
4 lite större paprikor
300 g kassler, strimlad
150g svamp
1 hackad gul
2 pressad vitlöksklyftor
salt, peppar och oregano
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
riven ost
Tillbehör:
ris
stekt svamp
smaksatt creme fraiche
Halvera paprikorna och sätt in i ugnen i 10 min i 200 grader.
Bryn kassler, svamp och lök. Pressa över vitlök och smaksätt med salt, peppar och oregano.
Rör i tomatpuré och vatten. Sjud några minuter
Häll fyllningen i paprikorna och strö över lite ost.
Gratinera i 8-10 min i 275 grader i övre delen.
Som sås serverades creme fraiche franska örter och över ris och svamp ströddes över lite parmesan.
Sparrissoppa med isbergssallad och avokado
Lunchtips:
Keldas färdiga sparrissoppa som man bara värmer. För att göra det lite mer spännande och lite mer matigare kan man ha i strimlad isbergssallad och avokado. Jättegott!
Keldas färdiga sparrissoppa som man bara värmer. För att göra det lite mer spännande och lite mer matigare kan man ha i strimlad isbergssallad och avokado. Jättegott!
Min smakrika söndagsgryta
Till 4 portioner behövs:
500g fläskfile
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2½ dl mellangrädde
150g kabanossi
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
Börja med att bryna köttet. Strö sedan över mjöl och häll på grädden och buljongen.
Låt koka upp under omrörning. Lägg ner strimlad paprika, lök och korven. Låt puttra i 10 minuter.
Till detta åt vi pressad potatis (även fast det ser ut som ris) och en jättegod sallad med färsk ananas och nektariner.
500g fläskfile
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2½ dl mellangrädde
150g kabanossi
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
Börja med att bryna köttet. Strö sedan över mjöl och häll på grädden och buljongen.
Låt koka upp under omrörning. Lägg ner strimlad paprika, lök och korven. Låt puttra i 10 minuter.
Till detta åt vi pressad potatis (även fast det ser ut som ris) och en jättegod sallad med färsk ananas och nektariner.
Grönsakscouscous med köttbullar
Ett litet tips till lunch lådan.
Koka upp 2 dl grönsaksbuljong. Blanda i 1½ dl couscous. Dra av från plattan och täck över och låt stå i 5 minuter.
Blanda i valfria grönsaker. I detta fall blev det purjolök, broccoli, majs, tomat och gurka. Ät som den är eller blanda i några köttbullar för en mer matig sallad.
Koka upp 2 dl grönsaksbuljong. Blanda i 1½ dl couscous. Dra av från plattan och täck över och låt stå i 5 minuter.
Blanda i valfria grönsaker. I detta fall blev det purjolök, broccoli, majs, tomat och gurka. Ät som den är eller blanda i några köttbullar för en mer matig sallad.
Nuggets med currymos och sås
'
För att göra potatismoset lite roligare smaksatte jag det med curry.
Till detta hade vi kycklingnuggets och fisknuggets med två olika såser.
Den röda såsen består av färdig tacosås blandat med finhackad rödlök och sweetchillisås.
För att göra potatismoset lite roligare smaksatte jag det med curry.
Till detta hade vi kycklingnuggets och fisknuggets med två olika såser.
Den röda såsen består av färdig tacosås blandat med finhackad rödlök och sweetchillisås.
Päronmuffins med kardemumma.
Eftersom vi har ett päronträd utanför där vi bor så har det blivit en del päron denna hösten.
Via Bakverket hittade jag detta recept som jag prövade.
Mycket goda var dem och tog slut snabbt här hemma =)
Receptet hittar du här.
Via Bakverket hittade jag detta recept som jag prövade.
Mycket goda var dem och tog slut snabbt här hemma =)
Receptet hittar du här.
Frasig fin baugette
Detta behövs till ca 10 st:
25g jäst
6 dl vatten (fingervarmt)
1 msk honung
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Ugn: 225 grader
Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och blanda i honung, salt och mjöl (spara lite till utbakningen) Arbeta i cirka 5 minuter. Den ska släppa från kanterna men vara lite fuktig. Låt sedan jäsa i 1 timme.
Dela degen i 10 delar och forma till avlånga baugetter. Lägg under bakhandduk och jäs i 40 min.
Grädda sedan i nedre delen i 15 minuter.
Passar även bra till att fylla med tonfiskröra, krispig sallad och tomater.
25g jäst
6 dl vatten (fingervarmt)
1 msk honung
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Ugn: 225 grader
Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och blanda i honung, salt och mjöl (spara lite till utbakningen) Arbeta i cirka 5 minuter. Den ska släppa från kanterna men vara lite fuktig. Låt sedan jäsa i 1 timme.
Dela degen i 10 delar och forma till avlånga baugetter. Lägg under bakhandduk och jäs i 40 min.
Grädda sedan i nedre delen i 15 minuter.
Passar även bra till att fylla med tonfiskröra, krispig sallad och tomater.
Frittata med svamp och lök
Fräs en skivad lök och 100g champinjoner.
Vispa ihop 3 ägg och 2 msk vatten tillsammans med salt och peppar. Häll i pannan och låt stelna.
Servera med tomat och parmesan
Vispa ihop 3 ägg och 2 msk vatten tillsammans med salt och peppar. Häll i pannan och låt stelna.
Servera med tomat och parmesan
Krämig kasslergryta
Till 2 portioner behövs:
125g pasa
1 purjolök
150g kassler
2 dl minifraiche
1 msk pepparrot
Koka pastan. Bryn purjolök och kasslerstavar. Blanda i minifraiche och pepparot och låt puttra någon minut.
Servera tillsammans med ruccola och gurka.
Väldigt snabblagat och dessutom gott!
125g pasa
1 purjolök
150g kassler
2 dl minifraiche
1 msk pepparrot
Koka pastan. Bryn purjolök och kasslerstavar. Blanda i minifraiche och pepparot och låt puttra någon minut.
Servera tillsammans med ruccola och gurka.
Väldigt snabblagat och dessutom gott!
Tonfiskröra
Blanda 1 burk tonfisk med 1 msk majonnäs, 6 skivade oliver och ½ dl finhackad paprika. Salta och peppra och servera i baugette eller pitabröd.
Ben & Jerrys
Har ni testat?
Firar att min tenta är gjord och att jag nu kan ha helg!
Firar att min tenta är gjord och att jag nu kan ha helg!