Krämig broccolisoppa
4 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 palsternackor
2 broccoli (
2 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vitvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
salt och peppar
50 g mjukost med smak av ädelost
Skala och hacka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den i skivor. Dela broccolin i mindre buketter.
Fräs lök, vitlök och den skivade palsternackan i smöret i en kastrull ca 3 minuter.
Tillsätt grädde, vinäger, buljongtärning, vatten och broccoli.
Låt koka under lock ca 15 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner mjukosten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.
Servera med knäckesticks och mjukost.
Mangomargarita
frusen mango
2 cl Tequila
1 cl cointreau
färskpressad apelsinjuice
Mixa halvtinad mango. Blanda med tequila och cointreau. Häll i glas och fyll på med färskpressad apelsinjuice.
Brunch-tips
Stekt bacon och stekta skogschaminjoner tillsammans med kavring med stek ägg. Till detta rucola och tomater.
Varmrökt lax med tabouleh
Till 4 portioner:
150 g bulgur
1 knippe rädisor
En bit gurka
Körsbärstomater
1 rödlök
Slätbladig persilja
Dill
Lite citronsaft
4 portioner lax
Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.
Skiva rädisorna tunt, tärna gurkan och hacka tomaterna.
Hacka rödlöken fint. Hacka persilja och dill. Vänd ner allt hacket i den svalnade bulgurn.
Smaka av med salt och peppar. Pressa över lite citron för att få lite syra.
Servera tillsammans med laxen.
Chicken nuggets med currydipp
1 dl ströbröd
2 msk paprikapulver
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 msk olja
1 msk curry
salt och peppar
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Nuggets:
Vänd kycklingbitarna i ströbrödet och stek i omgångar i oljan i en stekpanna tills kycklingen får fin färg. Lägg bitarna i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 5 minuter.
Currydipp:
Servera nuggets med ris, currydipp och grönsaksstavar.
Ajvarjärpar
1 ägg
salt, peppar, paprikapulver
3- msk ajvar relish (stark)
1 pressad vitlöksklyfta
2-6 msk ajvar relish (stark)
Variant på boeuf bourguignon
Till 6 portioner:
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
1 paket bacon
7 dl rött vin
1 burk passerade tomater
2 msk kalv fond
1 msk smoke-essens
4 morötter
3 vitlöksklyftor
20 steklökar
2 lagerblad
Timjan
250 g skogschampinjoner
Persilja
Brynt köttet i lite smör i en gryta. Skala de två gula lökarna och en morot. Hacka dem i lite grövre bitar. Låt steka med i köttet. Lägg i krossad vitlök. Häll över vinet, fonden och passerade tomater. Krydda med timjan och lagerblad. Låt sjuda långsamt i minst 2 h. Rör om då och då.
Hacka baconet i bitar och knaperstek. Skala de kvarvarande morötterna och skär i slantar. Skala steklöken och skiva champinjonerna. Stek allt lite hastigt och häll sedan i grytan. Häll i smoke-essensen. Smaka av med salt och peppar.
Hacka persiljan och strö över. Servera med kokt potatis.
Rabarbermartini
4 glas
300 g rabarber
½ liter vatten
2 dl socker
1 citron
12 cl gin
12 cl martini
Ansa rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, saften från citronen och sockret. Koka upp och låt koka i ca 20 minuter.
Sila blandningen och låt svalna. Frys den i ca 2 h så att konsistensen blir som granitée.
Blanda gin och martinin. Fördela i fyra glas. Fördela därefter den frusna rabarbersaften och rör om.
Clubsandwich med coleslaw
4 portioner
Stekt kyckling
Stekt bacon
Tomat
Sallad
Fullkornsbröd
Majonnäs
Stark senap
Montera mackorna och skär på diagonalen. Servera med coleslaw bestående av vitkål, morot, röd lök, matyoghurt och en klick majonnäs.
Strimlad skinkstek i gräddig sås
1 frp cantadou 4 peppar
8 dl buljong
1 gul lök
champinjoner
Strimla skinksteken och fräs i lite smör. Hacka löken och tillsätt tillsammans med skivade champinjoner. Rör i färskosten och späd med buljongen. Låt koka ihop och tillsätt lite grädde. Smaka av med salt och peppar.