Hovmästarpotatis med rökt kalkon

4 portioner

 

700g potatis (delikatess- eller färskpotatis)

150 g rädisor

1 röd lök

200 g rökt kalkon

1 kruka dill

½ dl gräddfil

½ dl hovmästarsås

 

Skrubba potatisen och koka i saltat vatten. När den är färdig så skär ner den i lite mindre bitar.

Blanda hackad dill, gräddfil och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar.

Bland i rädisor, hackad lök och potatis.

Servera med den skivade kalkonen.

 

Margarita lemonad

En läskande drink före maten!

 

4 glas

 

3 dl vatten

½ dl strösocker

Saften från 4 lime

Samt från 2 citroner

1 dl tequila (uteslut om du vill ha den alkoholfri)

Isbitar

Salt

 

Blanda vatten och socker till sockret har löst sig. Pressa i lime och citron. Tillsätt tequilan och is och skaka i en shaker.

 

Fukta kanterna på fyra glas och doppa i salt. Häll upp och servera!

 

Fläskfile med krämig risotto

600 g fläskfilé

1 pkt Cantadou, jag använde vitlök och örter

1 gul lök

250 g skogschampinjoner (ger mkt mer smak än ”vanliga” champinjoner)

2 vitlöksklyftor

3 dl arborioris

1 förpackning krossade tomater

3 msk fond

4 dl vatten

Rucola

 

Putsa köttet och snitta på längden så att det bildas en ficka. Fyll fläskfilen med färskosten och salta och peppra. När jag lagar fläskfile brukar jag steka den i panna för att få en fin yta och sedan steka klart i ugnen.

 

Under tiden görs risotton. Börja med att finhacka lök och vitlök. Skiva svampen. Fräs svamp och lök i smör. Tillsätt ris, tomater, fond och vatten. Vattnet tillsätter jag lite i taget så att riset suger upp sig all vätska.

 

Server fläskfilen och risotton med rucola.

 

Butterkaka med blåbär

2 st

 

50 g jäst

3 dl mjölk

1 ½ dl socker

½ tsk salt

150 g smör

1 ägg

12 dl vetemjöl

 

Vaniljkräm:

1 dl mellangrädde

1 äggula

2 msk socker

½ tsk vaniljsocker

2 msk snabbredning ljus

 

100 g smör

½ socker

200 g blåbär

1 ägg

 

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Tillsätt smör och ägg. Blanda ner mjölet och arbeta till smidig deg. Jäs i 40 min

 

Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull och vispa ihop under uppvärmning. Låt puttra tills den tjocknar.  Låt svalna

 

Rör ihop socker och smör i en skål.

Dela degen i två delar och kavla ut tills de är ca 1 cm tjocka. Bred på hälften av smöret och hälften av blåbären.  Rulla ihop och skär i bitar.

 

Lägg bullarna i två bakplåtspapperklädda formar med löstagbar kant. Lägg inte för tätt eftersom de jäser. Häll vaniljkrämen mellan bullarna. Jäs i 30 min.

 

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 20-30 min.

 

Rödvinsbiff med matvetepytt

Till 4 portioner behövs:

 

4 biffar

 

Pytt:

6 dl köttbuljong

3 dl matvete

2 morötter

1 klyfta rotselleri

1 lite squash

 

Senapskräm:

1 dl creme fraiche

1 msk dijonsenap

Timjan och salt

 

Orkade inte göra en egen rödvinssås så det fick bli färdigköpt.

 

Koka upp buljongen och koka matveten enligt förpackningen.

Tärna rotfrukterna och squashen och stek mjuka i en klick smör.

Senapskrämen är bara till att röra ihop och smaka av med kryddor. ¨

Salta och peppra biffarna och stek ca 2 min per sida.

När matveten är färdig är det bara till att blanda ihop med grönsakerna.

 

Lyxig middag som inte kräver mycket arbete!

Basilikabröd

2 bröd

 

2-3 krukor basilika

3 ½ dl mjölk

50 g jäst

3 msk olivolja

3 dl naturell yoghurt

1 msk salt

2 tsk honung

5 dl siktat dinkelmjöl

Ca 12 dl vetemjöl

 

Mixa basilikabladen tillsammans med 1 dl av mjölken.

Lös jästen i resten av den kalla mjölken. Tillsätt basilkamixen och resten av ingredienserna. Arbeta i ca 10 min. Låt jäsa övertäckt i ca 1 h.

Forma två bröd och snitta bröden. Jäs ytterligare 1 timme.

Grädda i 225 grader i 30-40 min.

 

Degen blir ljusgrön av basilikan men färgen försvinner under tiden brödet gräddas.

 

Kasslergratäng

Här kommer ett recept på bra vardagsmat som inte tar allt för lång tid.

 

Detta behövs för 4 port:

 

500 g kassler

150 g champinjoner

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk

1 dl matlagningsgrädde (eller annan grädde om man så vill)

1 bukett broccoli

1 dl riven ost

 

Skiva kasslern och svampen. Fräs svampen i lite smör och pudra över mjöl. Späd med mjölk och grädde och låt koka ihop i ca fem minuter. Salta och peppra.

Dela broccolin i mindre bitar och koka snabbt (ca 1 min).

Lägg kassler och broccoli i en gratängform. Häll över svampstuvningen och avsluta med den rivna osten.

Gratinera i 225 grader i ca 15 min.

 

Under tiden koka ris och gör en sallad.

 

Champagnecocktail

1 glas:

 

2 cl Absolut Rasberri (eller annan vodka med hallonsmak)

Ca 1 ½ dl champagne (eller mousserande vin)

Frusna hallon

 

Häll upp vodkan i ett champagneglas och fyll upp med champagne eller mousserande vin.

Tillsätt frusna hallon istället för isbitar.

 

 

Frukt är godis

RSS 2.0