Mexikansk chorizogryta
Till 4personer behövs:
500 g färs
1 chorizo
1 gul lök
1 liten squash
1 burk majs
1 burk tacosås
1 dl köttbuljong
Oregano
Bryn färsen smulig. Slanta korven och bryn tillsammans med löken och squashen. Tillsätt tacosås, buljong och oregano. Låt småputtra en stund innan du tillsätter majsen.
Servera med valfria grönsaker och tortillabröd. Idag blev det sallad, tomat, gurka, paprika och oliver.
Kycklingfiléer med rostade rotfrukter
Till 4 portioner behövs:
4 kycklingfiléer
4 palsternackor
4 morötter
8 färskpotatisar
1 citron (gärna ekologisk)
1 hel vitlök
Olivolja
Marinad:
½ dl färskpressad citronsaft
1 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
3 msk finhackad oregano (eller annan ört, ex rosmarin, timjan)
Salt och peppar
Sås:
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
2 dl turkisk yoghurt
1 msk sambal oelek
Olivlja
Salt och peppar
Gör så här:
Jag blandade ihop marinaden igår kväll och lät kycklingen ligga i marinad över natten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär rotfrukterna i stavar. Mina morötter kommer förresten från Kaggagård
Halvera potatisen. Skrubba citronen noga och skiva den tjockt. Halvera den hela vitlöken. Blanda alltihop på en plåt och ringa över lite olja.
Häll av marinaden och lägg på kycklingen. Genomstek i ugnen ca 40 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Pastasallad med räkor
Till 4 portioner behövs:
240 g pasta
1 avokado
1 paprika
Gurka
Sockerärter
sallad
cocktailtomater
½ röd lök
500 g räkor
Sås:
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
Curry efter tycke och smak
Koka pastan och blanda ihop med grönsakerna. Servera tillsammans med såsen.
Lax med rädistsatsiki
Till 4 portioner behövs:
4 varmrökta laxfiléer
300g gröna och/eller gula bönor
½ rödlök
2 msk olja
1 msk vinäger
Salt och peppar
Tsatsiki:
1 knippa rädisor
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlök
Salt
Börja med att skölja rädisorna och finhacka dem.
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Koka bönorna. Hacka rödlöken. Blanda ihop olja, vinäger och salt och peppar. Jag använde mig av Lallerstedts rapsolja med smak av apelsin. Den smakar väldigt mkt så man får vara försiktig så den inte tar överhand.
Blanda sedan ihop bönor, rödlök och vinäger-dressingen.
Servera tillsammans med fisken och tsatsikin. Jag tycker inte att potatis behövs, men vill man ha det så går ju det också bra :)
Krämig tonfiskröra
Till 2 portioner behövs:
2 st baguetter (gärna fullkorn)
1 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
1 msk bostongurka
1 liten rödlök
1 burk tonfisk i vatten
Citronpeppar, salt
Salladsblad
rädisor
Finhacka rödlöken och lägg i en skål tillsammans med bostongurkan. Rör ihop tillsammans med yoghurt och majonnäs. Smaka av med citronpeppar och lite salt.
Fyll en baguette med röran tillsammans med salladsblad och skivade rädisor.
Salladen är självplockad på kaggagård, närodlat ska det vara!
Avnjöts tillsammans med en skål päron :)
Toast skagen
Till 4 personer behövs:
4 skivor vitt formbröd - jag använder fullkorn!
Smör och olja
100 g skalade räkor
Ca 4 msk majonnäs - dryga ut med lite creme fraiche
2 msk finhackad dill
Salt och vitpeppar
2 tsk pressad citron
75 g löjrom
salladsblad
Stek brödskivorna gyllenbruna i smör + lite olja. Under tiden bröden svalnar så skala räkorna och grovhacka dem. Blanda majonnäs, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Lägg röran på brödet och klicka på löjrom. Garnerna med lite dill och citron.
Kaggagård
Jag gillar verkligen gårdsbutiker med närodlade och säsongsbetonade råvaror. Färskare kan det inte bli!
Tillbaka till vardagen
Mindre bra känns att det ryktas beodrad övertid samt att jag har lyckats dra på mig någon slags öroninflammation : (
Räksallad med avokado
Till 2 portioner behövs:
500 g räkor med skal
1 ½ dl ärtor
100 g champinjoner
2 tomater
Ca 10 cm gurka
Isbergssallad
1 avokado
1 lime
Skala räkorna. Koka ärtorna. Stek champinjonerna i lite smör. Skiva gurka, avokado och tomater. Blanda samman alltihop med isbergssalladen och servera med limeklyftor.
Persiljejärpar och grönt mos
Till 2 portioner behövs:
250 g köttfärs
1 ägg
½ dl vatten
2 tsk potatismjöl
Salt,peppar
½ dl hackad persilja
Tillbehör:
Potatismos med mosad broccoli
cocktailtomater
Blanda färs, ägg, vatten, potatismjöl, salt, peppar och persilja. Forma ovala järpar och bryn.
Servera med tillsammans med moset.
Kryddig köttfärsröra
Till 4 portioner behövs:
400 g blandfärs
100 g champinjoner, skivade
½ purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 stjälkselleri, skivad
275 g råkostsallad (morot & vitkål)
100 g broccoli
½ röd paprika
1 msk senap (fransk)
2 msk soja
½ tsk sambal oelek
Svartpeppar
2 msk ketchup
2 dl grädde
Fräs köttfärsen. Tillsätt svamp, purjolök, selleri, råkost, broccoli och paprika.
Tillsätt senap, soja, sambal och peppar. Koka under lock ca 5 min.
Blanda ner ketchup och grädde och låt koka upp.
Tortillatårta
Till 2 portioner behövs:
2 tortillabröd
1 kycklingfilé
½ gul lök
100 g champinjoner
½ röd paprika
70 g bacontärningar
½ burk tacosås
50 g Philadelphia
½ dl riven ost
Oliver
Ugn: 225 grader
Skär kycklingen i bitar och stek i lite olja. Hacka löken, svampen och paprikan och lägg i pannan tillsammans med bacon. Häll över salsan och Philadelphia. Låt småputtra en stund. Lägg sedan på röran på ena tortillabrödet.
Lägg på det sista brödet som ett lock. Strö över ost och oliver. Gratinera tills den fått lite färg.
Paj med kräftstjärtar
Till 4-6 portionerbehövs:
2 dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
100 g kallt smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 purjolök
1 ask kräftstjärtar
3 ägg
3 dl crème fraiche
½ dl hackad dill
Salt, peppar
2 dl riven ost
Garnering:
Grön sparris (fryst)
cocktailtomater
Blanda mjöl och smör. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt stå kallt i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och låt stå svalt i 30 minuter.
Förgrädda pajen i 10 minuter.
Strimla purjolök och lägg tillsammans med kräftstjärtarna i pajskalet.
Vispa ihop ägg och creme fraiche. Smaksätt med dill och salt och peppar. Häll över pajskalet och strö över lite ost. Lägg tinad sparris överst och grädda i 30-35 minuter.
Laxburgare
Till 4 personer behövs:
500 g laxfilé
2 salladslökar
Salt, peppar
1 ägg
Hackad dill
1 msk smör
Sås:
1 dl creme fraiche
3 msk löjrom
2 dl skalade räkor
Tillbehör:
4 hamburgerbröd
Salad
Gurka
Citron
avokado
rödlök
Mixa laxen grovt. Vänd ner finstrimlad salladslök. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner ägget och dillen. Forma 4 biffar som steks i smör.
Rör ihop alla ingredienserna till såsen och servera tillsammans med tillbehören.
Het korvpanna
Till 2 personer behövs:
2 kryddkorvar
1 frp wokgrönsaker (500 g)
1 msk sweet chilisås
Salt, peppar
2 portioner nudlar
Koka nudlar till 2 portioner.
Skiva korven och fräs tillsammans med grönsakerna. Smaka av med sweet chilisås och salt och peppar.
Denna rätt tar inte många minuter att göra!
Köttfärssås med röda linser
Till 2 personer behövs:
200 g färs
1 morot
250 g passerade tomater med basilika
1 dl vatten
1 lök
½ dl röda linser
Salt, peppar
½ röd paprika
Bryn färsen smulig. Hacka paprika, lök och morot och tillsätt i färsen. Häll över de passerade tomaterna, vatten och linser. Låt småputtra under lock i 15 min. Smaka av med salt och peppar.
Mangokyckling
Till 6 personer behövs:
6 kycklingfiléer
Salt och peppar
Smör
1 purjolök
1 paprika
lite svamp
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1 ½ msk soja
2 tsk sambal oelek
3 dl creme fraiche
3 msk mango chutney
1 mango
Servera med: ris och sallad
Strimla purjolök och paprika. Fräs hastigt. Smula ner buljongtärningen och tillsätt vattnet. Häll i soja, sambal, creme fraiche och mango chutney. Sjud i 10 minuter. Stek kycklingen och tillsätt i såsen. Egentligen så ska man tillsätta mangon i grytan. Men jag gillar inte varm frukt i mat så jag föredrar att servera det som ett tillbehör istället.
Lasangerullar
Till 4 personer behövs:
250 g färska lasangeplattor
400 g svamp
1 purjolök
1 dl kesella
5 dl tomatsoppa (Kelda)
Valfri färs (nöt, fläsk, bland)
Salt,peppar
1 dl riven ost
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Skiva svamp och purjolök och fräs tillsammans med färsen. Salta och peppra.
Rör ner kesellan.
Lägg röran på ett ark lasangeplatta och rulla ihop till en rulle.
Lägg alla rullarna i en ugnssäker form. Häll över soppan. Strö över ost.
Gratinera i ugnen i 20 min i nedre delen. Servera med en god sallad till.
Pastagratäng
Till 4 personer behövs:
300 g penne
250 g broccoli
(morötter)
3 chorizo (eller annan korv som ni tycker om)
4 ägg
4 dl mjölk
Salt,peppar
1 dl riven ost
Ugn: 225 grader
Börja med att koka pastan och broccolin. Eftersom jag hade lite morötter hemma skar jag dessa i stavar och fräste tillsammans med den skivade korven.
Lägg allt i en ugnssäker form.
När pastan är klar så lägg ner även den i formen. Vispa ihop äggen och mjölken tillsammans med salt och peppar. Häll smeten i formern.
Strö över ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Klart för servering!
Tillbaka från bloggpause?
Det har hänt mycket sedan senaste inlägget (maj 2008!). Men att stöka i köket är fortfarande något som jag gärna gör, så temat mat-blogg hänger nog fortfarande kvar. Det kommer att bli lite recept för att förhoppningsvis inspirera andra men även för mig själv att gå tillbaka och titta.
Nu kör vi! :)