Jordgubbar med syrlig kräm

 
 
Till 6 portioner:
 

1 liter jordgubbar
400 g philadelphiaost
3 dl lemon curd
2 dl vispgrädde
12 maränger


Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda färskost och lemon curd till en slät kräm med en elvisp. Tillsätt grädden och vispa.
Klicka i krämen i glas och lägg på jordgubbarna. Krossa över marängerna.
 
 
 
 

Italienska köttbullar

Till 4 portioner:
 
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kapris
3 msk ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
2 msk tomatpuré
2 burkar finkrossade tomater
1 dl vitt vin
2 msk hackad persilja
spagetti
parmesan
 
Skala och finhacka lök, vitlök och kapris. Fräs i olivolja tills löken är mjuk. Blanda ströbröd och grädde. Låt stå och svälla i 5 minuter. Blanda ner färs, lökfräst och ägg. Krydda med salt och peppar. Forma lite större köttbullar. Stek köttbullarna i olja. Ta upp och fräs tomatpuren. Tillsätt de krossade tomaterna och vin. Låt koka ihop i ca 20 minuter under lock. Lägg köttbullarna. Småputtra i 10 minuter. Strö över persilja.
 
Servera med spagetti och riven parmesan.
 
 

Kycklingpasta

Till 4 portioner:
 
500 g kycklingfilé
2 dl creme frachie med smak av soltorkad tomat
2 dl mjölk
75 g marinerade soltorkade tomater
1 liten purjolök
pasta
 
Putsa kycklingen och skär i mindre bitar. Krydda med salt och peppar och stek i lite olja. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg i. Strimla purjolöken och lägg i. Häll över creme fraiche och mjölk. Låt koka upp. Smaka av.
 
Servera med pasta och sallad.
 
 
 

Kycklingfilé med matvetesallad

Tunnskivad kycklingfile med matvetesallad bestående av rödlök, morot, paprika, gurka, rödkål, rucola. Servarades med keso blandat med sweetchilisås.
 
7

Salamipizza

Till 4 portioner:
 
1 förpackning pizzakit
1 dl tacosås gärna stark
tomatpuré
1 lök
1 vitlöksklyfta
150 g salami
champinjoner
3 dl  riven ost
oregano
ruccola
 
Förbered pizzan enligt förpackningen. Skala och skiva löken tunt. Skiva svampen tunnt. Bred på tacosås och tomatpuré. Lägg på salami, lök och svamp. Strö över ost och oregano. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min. Skär i bitar och servera med sallad till.
 
 
 
 

Spagetti och köttfärssås

Till 4 portioner:
 
1 gul lök
2 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
4 msk tomatpuré
1 st burk krossade tomater (400 g)
1 tärning grönsaksbuljong
1 paprika
2 riven morot
500 g nötfärs
300 g spagetti
1 tsk honung
2 tsk oregano
hackad färsk basilika
parmesanost
 
 
Skala och hacka lök och vitlök, och fräs i en kastrull med olja. Hacka paprikan och vänd i tillsammans med morötterna. Stek köttfärsen. Tillsätt tomatpuré, tomater och fond, och koka ihop i 15 minuter.,
 
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
 
Smaka av såsen med salt, peppar, honung, oregano och basilika. Servera med pastan och parmesan.
 
 
 

Räkmacka

Rostad macka med räkor, dill, ägg, paprika, avokado och sallad. Serverades med melon och vindruvor.
 
 
 
 
 

Kycklingbullar med rödkålssallad

Till 4 portioner:
 
400 g kycklingfärs
1½ dl  matlagningsgrädde 
½ dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör 
100 g rödkål
2 dl crème fraiche 
2 msk färsk, riven pepparrot
1 dl grovrivet äpplen
1 tsk honung
2 krm salt
2 msk hackad persilja
tunnbröd
salladsblad

 
Blanda grädde och ströbröd och låt svälla 5-10 min. Rör ner färs, salt och peppar. Forma till små köttbullar och stek dem på medelvärme i smör 3-5 min. Strimla kålen fint och blanda med crème fraiche och övriga ingredienser. Fördela salladsblad, kycklingköttbullar, rödkålssallad på tunnbröden.
 
 
 
 
 

Falukorv i ugn

Till 4 portioner:
 
400 g falukorv
½ dl senap
ketchup
2 dl riven ost gratäng 
250 g körsbärstomater
800 g potatis
2½ dl mjölk 
25 g  Smör 
1 tsk salt
1 krm peppar
broccoli
 
Sätt ugnen på 175°. Skär skåror i falukorven utan att skära igenom helt. Lägg korven i en ugnssäker form. Klicka ca 1 tsk senap och ketchup i varje skåra. Strö osten över korven, dela tomaterna på hälften och lägg i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min.

Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull 10-15 min. Häll av vattnet och mosa med en stöt direkt i kastrullen. Värm mjölken och smöret och rör ner i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Rör moset luftigt.

Servera med kokt broccoli.

 

 
 

Salsiccia med potatismos

Till 4 portioner:

800 g mjölig potatisar
3 dl mjölk
tomater i olika färger
1/2 påse gröna ärter (à 500 g)
1 förp salsicciakorvar
 
Tina ärtorna.
Skala, dela och koka potatisen.
Skiva tomaterna. 
Skiva korven och stek.
Häll av vattnet från potatisen och stöt den. Värm mjölken och vispa ner den i potatisen. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Varmrökt lax med sallad och vitlöksdressing

Servera en bit varmrökt lax tillsammans med bladspenat, gurka, tomater, rödlök och vitlöksdressing gjord på grekiskt yoghurt och pressad vitlök.
 
 
 

Kalkonfilé med rostad blomkål

600 g kalkonfile
persillade
saft från ½ citron
2 msk oregano
1 smör
1 blomkålshuvud, ca 600 g
1 dl riven gruyère
 
Sätt ugnen på 200°.
Bryt små klasar av blomkålen. Lägg dem i en ugnsform, strö över lite salt och ringla över lite olivolja. Rosta blomkålen mitt i ugnen tills den är mjuk och gyllenbrun, cirka 20 minuter. Strö ost på den varma blom­kålen och håll varmt.
Putsa filéerna och krydda med persillade. Pressa  över citron och gnid in det i filéerna tillsammans med oregano, salt och peppar.
Bryn köttet runtom i en stekpanna. Ös det med fettet. Lägg köttet i en ugnsform, sätt i en stektermometer och stek köttet färdigt i ugnen. Servera med blomkål och grönsaker.
 
 
 

Fylld korv med blomkålsmos

Till 2 portioner:

2 tjocka korvar

1 stor hackad tomat

2 tsk dijonsenap

4 msk philadelphiaost smaksatt med sweet chili

2 msk hackad lök

1 litet blomkålshuvud, 600 g

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225°. Skär en djup skåra längsmed korven och placera den i en ugnssäker form. Blanda tomat, senap, 2 msk philadelphiaost och lök och fördela i skåran. Baka mitt i ugnen 10–15 minuter. Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Mixa med resten av osten. Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Fisksoppa

3 bitar torskrygg
1 liten purjolök
250 g socker ärter
2 dl vitt vin
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
2 msk hummerfond
salt, cayennepeppar
dill
citronsaft
 
 
Skär fisken i bitar. Strimla och skölj purjolöken och halvera sockerärtorna. Koka upp och sjud vitt vin, grädde, crème fraiche, vatten och fiskfond i cirka 5 min. Krydda och smaka av såsen med salt, cayennepeppar och citronsaft. Sänk värmen och lägg i fisken, sjud på låg värme cirka 3-5 min.3. Tillsätt sockerärtor och purjolök när 1 min återstår av koktiden på fisken. Rör i hackad dill.
 
 
 

Hamburgare med paprikasås

Till 4 portioner:
 
3 bakpotatisar
2 msk olivolja
salt och peppar
500 g nötfärs
1 paket bacon
färsk ananas
cheddarost

Paprikasås

2 dl matyoghurt
2–3 msk ajvar relish

Till servering

hamburgerbröd
sallad
skivade tomater
skivad rödlök

Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i klyftor. Lägg potatis i en långpanna, salta och ringla över olja. Stek 20–30 minuter mitt i ugnen tills potatisklyftorna blivit mjuka och fått fin färg.

Blanda färsen med salt och peppar. Forma till biffar, platta ut ordentligt. Stek dem i smör cirka 2 minuter per sida. Skiva anansen och lägg på en skiva på varje biff. Täck med en skiva cheddarost och låt smälta på eftervärme.

Stek baconen knaprigt.

Blanda såsen och grilla bröden.

Servera de nystekta hamburgarna med bröd, sallad, tomat,

 

 

rödlök och paprikasåsen. Servera de ugnsstekta potatisklyftorna till.

Äggröra med stekta grönsaker och skinka

Till 2 portioner:
 
½ gul lök, finhackad
röd paprika, strimland
50 g champinjoner, skivade
50 g sockerärter
4 ägg
2 msk mjölk
3 msk finskuren gräslök
100 g kallrökt skinka
 
 

Fräs lök, paprika och svamp i teflonpanna. Lägg ner sockerärterna som får fräsa med i slutet.

Vispa samman äggen med mjölk. Smaksätt med salt och peppar. Ta ur grönsakerna och häll äggblandningen i pannen. Rör tills äggen har stelanat men ändå är krämiga. Ta av från värmen och rör ner gräslöken.

Stek skinkan i torr panna. Servera med äggröra och grönsaker.

 

 

Tonfisksallad

 Matig sallad bestående av tonfiks, harictot verts, tomat, dill, fetaost, sallad och ett löstkokt ägg.
 
 
 
RSS 2.0