Fläskfile i balsamicosås

Till detta behövs:
 
ca 500 gram fläskfilé
paprika, örtsalt, pepparmix
Trocomare örtsalt
3 msk balsamvinäger
6 dl köttbuljong
3 dl matlagningsgrädde
champinjoner
1 schalottenlök
persilja
blandade rotfrukter (palsternacka, rödbeta, potatis, morot, kålrot)

Skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar. Lägg på en plåt och ringla över lite rapsolja. Tillaga i ugnen i ca 25 minuter i 225 grader.


Putsa och skär filén i skivor. Krydda med paprika, salt och peppar. Bryn köttet i smör så det får fin färg på bägge sidorna. Slå på balsamvinägern, buljongen och grädden. Låt grytan puttra på svag värme ca 10 min. Under tiden steks skivad svamp och hackad schalottenlök. Lägg i såsen och smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och strö över.

 

 

 

 

Chokladdröm

Till ca 16 bitar:
 
75 g smör
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl grädde
100 g mörk choklad
 
100 g mörk choklad
1 dl grädde
nonstop
 
Smörj och bröa en form (ca 1 1/2 liter). Hacka chokladen. Smält smöret och låt chokladen smälta i det varma smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner växelvis tillsammans med grädden. Häll smeten i formen. Grädda i nedere delen i ca 50 minuter i 175 grader.
 
Hacka chokladen. Låt grädden koka upp. Ta bort från plattan och rör i chokladen och låt smälta. Låt den svalna lite. Häll glasyren på den avsvalnade kakan, Dekorera med chokladlinser.
 
 
 
 
 
 
 

Kasslergratäng

Till 4 portioner behövs:
 
500 g kassler
150 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 dl ajvar relish, gärna stark
1 dl matlagningsgrädde
3 msk finhackad persilja
1 skalad vitlöksklyfta
 
Blanda crème fraiche, grädde, ajvar relish, persilja och pressad vitlök. 

Skiva kasslern och lägg i en ugnsfast form. Häll över cremefraicheblandningen. Toppa med smulad fetaost.

Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
 
Servera tillsammans med matvete, sallad och ananas.
 
 
 

Lax med romsås

Till detta behövs:
 
Kallrökt lax
Grön sparris
creme fraiche
majonnäs
röd rom
salt, citronpeppar
pepparrot
 
Blanda ihop creme fraiche, majonnäs och röd rom. Smaka av med salt och citronpeppar. Koka sparrisen och servera med såsen och laxen. Strö över lite riven pepparrot.
 
 
 
RSS 2.0